logo

trugen jacn
25 Mayıs 2016

URUMÇİ’DEN GERİ ÇEVRİLEN TOSUN : ÇİN,TÜRK KAFİLESİNE TERÖRİSTLER GİBİ DAVRANDI

Türk dünyasına yönelik ilmi ve fikri çalışmaları ile tanınan  ve Ülkemizin en köklü Sivil Toplum kuruluşlarından Türk Ocaklarının İpek Yoluna Yolculuk adı ile organize ettiği Doğu Türkistan gezisine katılan Türk Turist kafilesi   21 Mayıs 2016 Cuma günü ülkeye girişleri engellenerek Türkiye’ye geri yollanmıştı. Bu gezi’nin organizatörlerinden  Sayın Kadir Tosun Özgür Asya radyosu  Muhabiri Erkin Tarım’a geziyi ve  Urumçi hava alanında  yaşadıkları ile  Çinlilerin kendilerine  yaptıkları baskı ve zulmü anlattı. Kadir  Tosun “ Çin Polisi, Türk kafilesine terörist muamelesi yaptı ve Teröristler gibi davrandı.” açıklamasında bulundu. 

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin,Türk Kafilesini Kendilerinin  Uygurlara yaptığı Zulmü Görmemizi engellemek için Ülke’ye Almadı
Biz Çin ile 2014 yılında yapılan karşılıklı seyahat anlaşmasına göre 10 ay önce Doğu Türkistan’a kafile halinde bir turistik gezi düzenlemeye karar verdik.Toplam 46 kişi müracaat etti.Daha sonra 23 kişi Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı,zulüm,asimilasyon ve soykırım uygulamalarından çekinerek daha sonra vaz geçti. Kalan 23 kişi’nin  8’i normal pasaportuna Çin Konsolusluğu vize vermedi.Kalan 15 kişi vizeden muaf olan yeşil Pasaport sahibi olduğu için vize sorunu yoktu.21 Mayıs Cumartesi İstanbul’da Çin Hava yolları uçağı ile Urumçi’ye doğru yola çıktık ve Doğu Türkistan’a salimen vardık. Urumçi hava alanında Pasaport kontrol noktasına geldiğimizde Çin polisi pasaportlarımıza el koydu ve bizi bir odaya hapsetti.İçimizde Bakanlıklarda yüksek dereceli devlet Memuru arkadaşlarımız olmasına rağmen, Çinliler bize çok kaba ve insanı olmayan şekildeve  teröristler gibi muamelede bulundular .Yaklaşık 2 saat sonra bizi ülke’ye alamayacaklarını ve Bişkek Uçağı ile ülkeden göndereceklerini bildirdiler.Biz Bişkek’e gimeyi  kabul etmedik.Derhal pekin Büyükelçiliğimize telefon ederek durumu bildirdik.Ancak,Cumartesi resmi tatil olduğu için Çin Dış işlerinde kendilerine muhatap yetkili bulamadıklarını söylediler.Büyükelçiliğimizir girişleri sonuçsuz kaldı.Çin’in bizi ülkeye alamamasının gerçek nedeni bizlerin DOğu Türkistan’daki Çin baskı,zulüm ,assimilasyon ve soykırım uygulamalarını  bizzat görmemezi engellemek ve gördüklerimizi Türkiye ve uluslararası topluma anlatmamızdan çekinerek korktular .


Rehberimizi tanıyan bir Uygur genci onu görmek  için Hava alanına geldi. Ancak, Çin polisi onun kimliğine el koyarak götürdü. Daha sonra onu  serbest bıraktıklarını kapı’ya gelerek bize el sallayarak veda etmesinden anladık.
Türkiye’deki  Turizm Acentası adına Urumçi’de bizlere rehber olarak giden Mehmet Aydın’ın Urumçi’de yaşayan ve daha önceden tanıştığı bir Uygur genci kendisini karşıılamak için yanımııza gelmek isterken Çin polisi kendisini yakaladı.Çinli komutan yanına bir polisi alarak onun   kimliğine el koyarak sıkıştırarak götürdüklerine bizzat şahit olduk.Onun akibetinden ciddi şekilde endişe  ettik ve çok de üzüldük. Ancak,bir süre sonra tekrar kapı’ya gelerek bize el sallayarak veda etmesinden serbest bırakıldığını anladık. Urumçi hava alanında kaldığımız ve dışarıya çıkmamıza izin verilmeden tutulduğumuz 10 saat içinde sadece hava alanında şahit olduğumuz bu  hadise  bile  Doğu Türkistan Türklerine Çin baskı,zulüm ve işkencelerinin boyutları hakkında açık ip uçları veriyordu.  Bu durumdan son derece etkilendik ve çok de üzüldük. Allah Taala’a  Uygur Türkü Kardeşlerimizin  esaretten ve zulümden bir an önce kurtarması  için dua ettik.

Türk Kafilesi Urumçi
” Türk Ocakları Derneği Üyesisiniz.” diyerek  Bizi  Ülkeye Alamayacaklarını Söylediler.
Çinliler,bize Açıkça Sizler Türk Ocakları Üyesisiniz.Bu nedenle sizi Ülkeye alamayız.dediler.Halbuki içimizde sadece bir; Osman Oktay arkadaşımız Türk Ocakları üyesi idi.Ayrıca,Türkiye’deki bir Derneğe üye olmak nomalde Çinlileri alakadar etmemesi gerekir.Ama Çin hak hukuk ve kanun tanımadığı için bu haksızlığı ve zulmü bize yaptı. Bu suçlama bile Çin’in insan hakları ve hukuk’a ne kadar yabancı olduğunu göstermeye yeter ve artar bile. diye düşünüyorum.

Çinlilerin Bize Davranışları  Saatler İlerledikçe Kaba Ve  Sertleşiyor.
Daha sonra bizi hapsettikleri odadan çıkardılar ve hepimizi bir yere topladılar. Her kişinin başına bir Polisi nöbetçi olarak diktiler.Tuvalete giderken bile Polisler nezaretinde gittik ve tuvalet kapısında nöbet tuttular.Bize adeta Terörist muamelesi yaptılar.Halbuki Çin’in bize yaptığı bir devletin yapacağı bir davranış değildi. Bize yapılanlar düşmanca ve hak ve hukuk tanımaz teröristlerin yaptığı ile aynı idi. 10 saat Urumçi Hava alanında Çin işkencesinin envai çeşidine şahit olduk. Çinlilerin bize yaptıkları Uygur Türkü Kardeylerimize yapılan Çin zulmünün boyutu hakkında sanırım bir fikir verir. Turist ve misafir olarak geldiğimiz bu ata topraklarında işgalcı Çinliler  bize bunu yaparsa Uygur Kardeşlerimize neler yapmazlar ki ? Allah onlara yardım etsin. Ertesi gün Alma-Ata uçağı’nna binerken bütün eşyalarımızı tekrar aradılar.Ayrıca bizi de mahrem yerlerimize kadar aramaya tabi tuttular.
Çinliler Türk-Çin dostluğuna  ve karşılıkılı anlaşmalara uymadılar ve bu anlaşmaları Urumçi Hava alanında bozduklarına şahit olduk. İmzalarını çiğnediler ve T.C.Cumhuriyeti devletimize Saygı Göstermediler ve Bizi Urumçi’den Kovdular.

Stratejik Ortaklık ve Türk-Çin Dostluğu Sadece Parlak Bir Slogan’dan İbaret

Çin her vesile ile Türk-Çin dostluğu ve stratejik işbirliği-İpek yolunun yeniden canlandırılması ipek yolu rüyası vebenzeri parlak sologanları öne sürerler.Ancak.Çin bize yaptığı bu insanlık dışı zulüm,Teröristlere has davranışları ile bu slogan ve resmi söylemlerin sadece parlak bir slogan’in arkasına giizlenmiş bir yalanve anlaşmaların ise,  sadece kağıt üzerinde kaldığını  gerçekte ise, dostluk ve iyi ilişkilerin hiç olmadığını  böylece göstermiş oldular.Çin iki ülke arasında anlaşmalardan doğan haklarımıze çiğnedi .Vize muafiyeti anlaşmasına riayet etmedi.Böylece  yalanların arkasına gizlenen gerçek yüzünü Urumçi’de göstermiş oldular.

Etiketler: » » » » » » »

Share
2186 Kez Görüntülendi.