logo

trugen jacn
24 Mayıs 2016

ÇİN’Lİ POLİS : KORLA’DA DİNİ İÇERİKLİ KIYAFET GÖRMEK ARTIK MÜMKÜN DEĞİL

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Önceki gün Sosyal Medya’da yayınlanan Doğu Türkistan’ın Petrol ve Doğal Güz üretimi ve dağıtımının merkezi konumundaki Korla Şehri ÇKP.Armut = Neşput Çiçeği Bölge Yönetimince çıkarılan  bir genelge’nin aslı ve Türkçe tercümesi yaynlanmıştı.
Bu genelge’ye göre Korla’da yaşayan Müslüman halkın nasıl giyineceği,baş örtülerini ve taktıkları şalı nasıl örteceği kousunda hükümler yer almakta ve aykırı hareket edenlerin çeşitli maddi ve fiziki cezalara çarptırılacağı bilgisi yer almıştı.
ABD.merkezli Özgür Asya radyosunun internet sitesinde konu ile ilgili  bugün yer alan haberlere göre;  radyo muhabirleri  genelgenin yayınlandığı Korla Şehri Saybağ Polis Merkezi’ne telefon ederek bu genelgenin doğruluğunu ve uygulanmasını teyit ettiği bildirildi. Radyo’ya konuşan Korla/  Saybağ Polis Merkezi’nin Çinli Nöbetçi Polis Memuru genelgeyi doğruladı ve Korla’da genel olarak kadınların tesettürlü giyim ve erkeklerin sakal koymalarının tamamen yasaklanmış olduğunu,bu konudaki uygulamaların başarılı olduğunu artık kimsenin tesettürlü ve sakallı olarak sokağa çıkamadığını  açıkladı.
Radyo muhabirinin Söybağ Polis Merkezi Nöbetçi Polis Memuru ile yaptığı mulakat şöyle ;
Muhabir : Korla Armut Çiçeği Yönetim Birimi’nin yayınladığı genelge hakkında bilgi almak istemiştim ?
Polis : Başörtüsü takmak yasaktır.Sizi de başörtüsü takmayın ve Cilbap giymeyin ! Mesele kalmaz. Hem siz kimsiniz ve nereden arıyorsunuz ?
Muhabir : Ben ABD’de yaşıyorum ve muhabirim.Bu genelge hakkında bilgi almak istiyorum.
Polis : Korla’ya gelirseniz,başörtüsü ve tesettürlü kıyafet giymezseniz hiçbir sorun yok.Korla’da serbestçe gezebilirsiniz.
Muhabir : Genelge’de Başörtüsünün nasıl takılacağı ve ne ile nasıl tutturulacağı ve Şal’in nasıl takılacaı hakkında hükümler bulunuyorŞimdi Korla’da tesettürlü giyinen ve Cilpap kullananlar hala varmi ?
Polis : Elbette giyilen kıyafet ve takılan başörtü ve şallar dini içerikli olmamalıdır.Sizde de Korla’ya gelirseniz buna uygun giyinirseniz ve başörtüsü takarsanız hiçbir sorun yoktur,Başörtüsü ve şal de kullanmak serbest.Ancak bunların kullanılması Genelge hükümlerine uygun şekilde olmalı.Yanı Uzun ve siyah elbiseler giyilmemeli, cilpap kullanılmamalıdır.
Muhabir : Halen Korla’da Cilbap ve uzun elbise kullananlar var mı ?
Polis : Uzun ve tesettürlü elbise giymek ve cilbap kullanmak yasak.Bu kıyafetlerle sokağa çıkılması suçtur.İşleme tabi tutulurlar.Mümkün değil.
Muhabir : Peki bu genelge Korla’da yaşayan Tunganları(Çinli Müslümanları) de kapsıyormu ? Tungan hanımlan beyaz ve uzun başörtüsü takarlardı ?
Polis : Tunganlar de bu genelgenin kapsamı dahilinde.Onlar için de yasak.Korla’da esasen bu tür kıyafetleri giyenler artık kalmadı.Çünkü bunların sokakalarda bu kıyafetlerle gezmeleri yasak ve suçtur.Korla’ya dışarıdan gelenre de bu genelge uygulanır.
Muhabir : Genelge’de aykırı giyinenlere cezalandırılır hükmü var.Bu hüküm uygulanıyor mu ?
Polis : Bu konuda  bilgim yoktur.Tam olarak bilmiyorum.


BAŞÖRTÜSÜ VE TESETTÜR VE SAKAL BIRAKMA YASAĞI YILLARDAN BERİ SÜRDÜRÜLÜYOR,
İşgalçı Çin yönetimi Müslüman Uygur Türklerinin dini inançlarını ve milli örf adet adet ,gelenek ve göreneklerini yıllar öncesinden yasaklamış durumda. 2014’de yürürlüğe konan “Dini Radikalizm ve Aşırı Akımlarla Savaş” kampanyası çerçevesinde Müslüman hanımların başörtü takması ve inançlarına uygun şekilde tesettürlü giyinmeleri ve erkeklerin sakal bırakmaları ve bu şekilde dışarıya çıkmaları yasak ve görüldükleri yerde tutuklanıyorlar. Kadınların baş örtülerine zorla el konuluyor ve uzun kıyafetleri makasla kesilerek kısaltılıyor.Tekrarı halinde ise,Eğitim= Ügünüş adı altında psikoloji baskı ve ideolojik eğitime tabi tutularak beyin yıkama zulmüne tabi tutuluyor.Buna uymayanlar ise, “Aşırı Dini Duygularına Sahip” oldukları suçlaması le tutuklanıyorlar ve 3-7 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılıyor.


Tesettürlü giyinmek.başörtüsü ve sakal bırakanlara karşı en sert uygulamaların yapıldığı bölgelerin başında Doğu Türkistan’in tarihi kültür merkezlerinden Kusen medeniyetinin merkezi konumundaki dini ve milli hassasiyetlerin çok güçlü olduğu Aksu’ya bağlı Kuçar şehri gelmektedir.

 

Etiketler: » » » » » » »
Share
1540 Kez Görüntülendi.