logo

trugen jacn
19 Mayıs 2016

Dr.KÜRŞAT YILDIRIM’IN ” DOĞU TÜRKİSTAN’İN TARİHİ COĞRAFYASI ” ADLI KİTABI YAYINLANDI.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Genel Türk Tarihi ana bilim dalı öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Kurşat Yıldırım’ın hazırladığı “Doğu Türkistan’in Tarihi Coğrafyası” adlı kitap Ötüken yayınevi tarafından yayınlandı.Büyük boy ve 365 sayfadan oluşan kitap 2 bölümden oluşuyor;
1.Bölüm : Doğu Türkistan’in tarihi coğrafyasına giriş kısmında ise, Doğu Türkistan toprakları Tarihi zemin ve Coğrafi Zemin olarak ele alınıyor.
2. Bölümü : Doğu Türkistan’da yerleşimler,dağlar ve sular (MÖ.3-MS.X.yüzyıl)
Bu kısım’da ise ise,eski Türk yerleşimleri,dağlar Türkçe eski isimleri ve akarsular çoğrafi ve tarihi olrak ele alınıyor.
Ayrıca Doğu Türkistan’in eski yerleşim bölgelerinin günümüzdeki durumu ele alınıyor ve önemi hakkında bilgi veriliyor.
Yer,dağ ve akarsu isimleri açıklanıyor.il,ilçe,kent,köy ve kışlakların oluşması ve ortaya çıkması de ele alınıyor.Bu bölgelerde yaşayan Milletler,onların örf adetleri hakkında de bilgiler  veriliyor.
Yazdığı Doğu Türkistan’in tarihi Coğrafyası adlı kitap ile ile ilgili özgür Asya radyosu’na açıklamalarda bulunun Dr.Kurşat yıldırım,kendisinin araştırma ve çalışma sahasının Doğu Türkistan olduğunu belirterek şöyle konuştu ; “ Doğu Türkistan’in Türk tarihi ve coğrafyası için önemi çok büyüktür.Doğu Türkistan Türk Milletinin şehir kültür ve medeniyetinin şekillendiği ilk bölgelerdendir. Doğu Türkistan’in bu önemli konumunu bilimsel olarak ortaya çıkarmak için için yeni bilimsel metodlar kullanılması gerekir.Bunun için öncelikle çoğrafyasının iyi bilinmesi ve öğrenilmesi lazımdır. Tarihi çoğrafyası demek,belirli bir yerin geçmişinin yeniden ortaya çıkarılması ve günümüzdeki durumu ile karşılaştırılması demektir. Tarihi kaynaklarda yazılanların ortaya çıkarılması ve günümüzdeki durumu ile mukayese edilip incelenmesi bilimsel açıdan çok önemlidir.  Ben bu nedenle Çince tarihi kaynakları esas alarak bu kitabı yazdım.”

sherqiy-turkistan-tarixi-jughrapiyesi.jpg

İstanbul Ün.Tarih bölümü öğretim üyesi ve Doğu Türkistan’in Tarihi Coğrafyası kitabınının yazarı Dr.Kurşat Yıldırım kitabı ile ilgili bilgiler verirken konuşmasını şöyle sürdürdü, “ Bizim tarih araştırmalarımızda eksik olan şeyin Coğraya tatkikatının  olduğunu düşünüyorum.Özellikle benim çalışma saham olan Genel Türk Tarihi çalışmalarında coğrafya’yı iyi şekilde tetkik etmiyor ve pek de önemsemiyoruz. Bu olumsuz durum ise bizim bazı Coğrafi bilgilerimiz ile coğraya anlayışımız hakkında sıkıntılara sebep olmakta.Bu kitabı okuyan bir Türk Okuru ilk önce Doğu Türkistan’ın tarihi hakkında bilgi sahibi olabilir.Bu ülke’de yaşayan Milletleri öğrenebilir.3.olarak de Doğu Türkistan ile Türkiye arasındaki tarihi bağlar ve ilişkiler hakkında yeterlı derecede bilgilenir. bir şeyler öğrenebilir.diye düşünüyorum.” Dedi.
Dr.Yıldırım şimdiye kadar Doğu Türkistan’a ait araştırma ve çalışmaları sonucunda yayınladığı makale ve kitaplar ile ilgili söyledikleri şöyle;” Yüksek Lisans ve Doktora tezlerim de Doğu Türkistan üzerinde idi.Ben bu tezlerimi bilimsel dergilerde yayınladım. Doğu Türkistan konusunda çak sayıda makalem ve 2 adet de kitabım yayınlandı.2015 yılında Doğu Türkistan’in yer adları kitabımı neşrettim.Doğu Türkistan gezilerimi anlatan bir seyahatname yazdım. Doğu Türkistan Seyahatnamesinde siyasi durum yerine  tarihi yerleri ve gözlemlerimi anlattım.En son kıtabım olan Doğu Türkistan’in Tarihi Coğrafyası geçtiğimiz haftalarda Ötüken yayınları tarafından neşredildi.Doğu Türkistan benim için bir ülkü ve yüreğimin bir parçası.Doğu Türkistan ile ilgili bilimsel çalışmalarımı bundan sonra da sürdüreceğim.” Şeklinde konuştu.

Göktürk : Dr.Kurşat Yıldırım’ın bu Kitabını Çok önemli buluyorum.
Dr.Yıldırım’ın son kitabını Özgür Asya radyosunua değerlendiren Uygurnet.org Haber Sitesi yayın yönetmeni Hamit Göktürk şöyle konuştu,”Dr.Kurşat Yıldırım Hoca kitabını bana imzalayarak takdim etti.Dikkatlice inceledim.Türkiye Türkü Kardeşlerimizin Doğu Türkistan’ı öğrenmesine ve tanımasına çok büyük yararı olacağına inanıyorum.Ayrıca bir Tarih meraklısı olarak,kitapta yeni ve önemli bilgiler ve kaynaklar kullanıldığını gördüm. Ayrıca,Çin yönetiminin  Türkçe yer adlarını Çince olarak değiştirmeye çalıştıkları bir dönemde,yine Çin ve başka   kaynaklara dayanarak bu  Türk-İslam ülkesinin gerçek ve tarihi coğrafi  isimlerini tesbit ederek bilim dünyasına  hatırlatması ve kitap olarak sunmasını çok önemsiyorum ve bu  kitabın bu uygulamalara    en güzel   bilimsel bir cevap olduğunu düşünüyorum.”dedi.


Yrd.Doç.Dr.Kurşat Yıldırım Kimdir ?
1982’de Karslı bir ailenin oğlu olarak İstanbul’da doğdu.İzmir-Dokuz Eylül Üniveersitesi’nin kamu yönetimi bölümünü bitirdi.Bakü Devlet Üniversitesine devam etti ve Rusça öğrendi.Azerbaycan,Kafkasya ve Rusya’nın Derbent bölgelerinde tarihi araşatırımalar ve incelemelerde bulundu.2006/2007 yıllarında Pekin Merkezi Milletler Üniversitesi’ne devam ederek Klasik ve eski Çince öğrendi.Bir yandan da aynı Üniversitenin Türkoloji bölümü ile Çin Milli Kütüphanesinde bilimsele araştırmalarında bulundu. 2008 yılında Suriye’nin başkenti Şam’da Ebu Nur Medresesinde özel Arapça dersleri aldı.2011’de Yüksek lisansını tamamladı.
2013 ve 2014 yıllarında Doğu Türkistan,Sibirya ve Moğolistan’ı kapsayan ve yaklaşık 4 ay süren saha araştırması ve incelemelerinde bulundu.
2015 yılında Doktoramı tamamlayarak Tarih Doktoru oldu. 2015 yılı yaz aylarında Rusya’nın Saint Petersburg kentin’de Şarkiyat Enstitüsü’nde bilimsel araştırmalar yaptım. 2009 yılından beri çalıştığı   İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Genel Türk Tarihi ana bilim dalına 2015 yılında  Yrd.Doç.Dr, olarak atandı.
Doğu Türkistan,özel ilgi alanı olup,2013 ve 2014 yıllarında bu ülkeye giderek saha araştırmaları yaptı.
Uygur Türkçesi başta bütün Türk Lehçeleri ile,Arapça,Rusca,Çince İngilizce dillerini bilmekte olup,evli ve bir kızı bulunmaktadır.
Yayınlanmış Kitapları ;
1. Çin Kaynaklarına Göre Türkistan Şehirleri Ötüken Yayınları 2013 İstanbul
2. Doğu Türkistan Seyahatnamesi Bilge Oguz Yayınları 2015 İstanbul
3. Doğu Türkistan’ın Yer Adları Kesit Yayınları 2015 İstanbul
4. Doğu Türkistan’ın tarihi ve Coğrafyası Otüken Yayınları 2016

Etiketler: » » » » » »
Share
1336 Kez Görüntülendi.