logo

trugen jacn
10 Mayıs 2016

ÇİN, KUR’AN-İ KERİM ÖĞRENME VE OKUMAYI BU KEZ ÇİNLİ MÜSLÜMANLARA DA YASAKLADI.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Ateist Kızıl Çin yönetimi’nin  yıllardan beri Müslüman Uygur Türklerine uyguladığı Kur’an-i kerim   öğrenme ve  okuma yasağını bu kez Müslüman Çinlilere(Hui’lere)  de yasakladığı bildirildi.
Özgür Asya radyosunun Çin’de yayınlanan sosyal medya’da yer alan bazı haberler ve görüntüleri ile Gengsu (Kengsu = Geniş Su) eyalet eğitim bakanlığının yayınladığı yeni bir genelgeye dayanarak verdiği habere göre Uygur Türklerinin Tungan diye adlandırdıkları Müslüman Çinililerin çoğunlukta yaşadığı Doğu Türkistan’a komşu Gengsu,Ningşiya ve Çinghay eyaletlerindeki okullarda Kur’an kerim öğretilmesi ve okunmasının çok sıkı şekilde engellenip yasaklanması talimatlandırıldiği açıklandı.

Kengsu Eyalet Eğitim Bakanlığı’nın Kur’an-i Kerim yasağı ile ilgili  genelgesi şöyle ;
“ Geçtiğimiz günlerde Çin sosyal medeyası’nda Eyaletimizde yaşadığı belirtilen bir küçük Hui  kız çocuğunun  sınıfta Kur’an okuduğuna dair bir görüntü yayınlanmıştır.Bu video,insanların nefesini boğmakta ve  bu görüntüler vatandaşlarımızın kin ve nefret duygularını zirveye taşımaktadır.Eyalet Eğitim bakanlığı,körpe çocuklarımızın zihinsel sağlıklarının korunması için bu ve benzeri yasa dışı dini faaliyetleri şiddetle reddeder.Eyaletimiz dahilindeki bütün birimlerimizin buna benzer dini içerikli eğitim öğretim eylemlerin engellenerek yasaklamak için her türlü tedbirleri almaları yasa gereğidir.Bu konudaki yasaklamaların titizlikle uygulanması ve bu benzeri yasa dışı Kur’an  öğrenme ve okuma eylemlerine izin verilmemesi ve derhal engellenmesi  için gerekli tedbirleri almaları önemle hatırlatılır.”

İŞGALÇI ÇİN,FARKLI UYGULAMALAR İLE MÜSLÜMANLARI BİR BİRLERİNE DÜŞMAN HALE GETİRİYOR
Bilindiği üzere,işgalçı Çin,Müslüman Uygur Türkleri ile Müslüman Çinli Müslümanların  arasındaki inanç ve din birliğini yok etmek için dini hayat konusunda  farklı uygulamalarla bunları arasına kin ve nefret tohumları ekiyordu. Bunun   için şimdiye kadar sinsice etnik temelli bir yöntem uyguluyordu,Müslüman Uygur Türklerine Kur’an kerim okuma,bulundurma ve öğrenmeyi yasaklarken,Çince konuşan ve Han ırkından olan Müslüman Çinliler bu yasaklamaların dışında tutuluyor ve dini inançlarına ve ibadetlerinin yerine getirmelerine ses çıkarmıyorlardı. Hui Müslaman hanımlarının tesettürlü ve islama uygun şekilde giyinmeleri,erkeklerin sakal bırakmaları,gençlerin camilere serbestçe giderek ibadetlerini yapmaları  ve dini semboller takmaları ve taşımaları de serbest bırakılmıştı. Ayrıca, Müslüman Uygurların hac ibadetlerini yapmaları engellenirken, her yıl binlerce Hui hacı adaylarının hac yapmalarına izin veriyorlardı.

Ayrıca,devlet okullarında Müslüman Hui Çocuklarının Kur’an kerim öğrenmelerine de ses çıkarmıyorlardı.Ateist Çin’in bu sinci ve fitne ve fesat amacı taşıyan uygulamalarından dolayı elde ettiikleri özgürlüklerden yararlanan Hui din adamları yüzlerce dini okul(Medrese) Dini eğitim veren ve Arapça öğreten Ana Okulları ve özel eğitim okulların açabiliyorlardı. Doğu Türkistan’da yasak olan bu  eğitim faaliyetlerinden yararlanmak için  yüzlerce Uygur Türkü Müslüman gençe dini eğitim almak için Hui bölgesindeki Medreselere kayıt oluyorlardı. Ayrıca,Kur’an-i Kerim ve Çince dini kitaplarını basımı ve satışı de bu bölgelerde serbest bırakılmıştı.Müslüman Hui hanımların islama Uygun ve tesettürlü giyinmeleri ne de her hangi bir engel bulunmuyordu.

Küçük Hui Müslüman Kız Çocuğunun Kur’an Kerim Okuma Görüntüsü Bir Bahane
Geçtiğimiz hafta Ningşiya Hui Özerk Bölgesi’nde bir İlk okul’a devam ettiği tahmin edilen bir 6-7 yaşları arasında olduğu sanılan Küçük bir Hui kız çocuğunun çoğunun baş örtülü olduğu bir sınıfta Kur’an Kerim tilavet ettiği bir video görüntüsü Çin sosyal medyası’nda yayınlanmış ve bu video izlenme rekorları kırmıştı.Bunun üzerine ÇKP, iktidarının Gengsu Eğitim Bakanlığı bu video’yu bahane ederek böyle bir genelge yayınladığı ve Okullarda Kur’an-i Kerim öğretilmesi,okunması ve kız çocuklarının baş örtülü olarak dersleri takip etmesi yasaklanmış bulunuyor.

Uzmanlar ; Ateist Komünist Çin’in  Hui Müslümanlarına uygulamaya başladığı bu yasaklamaların  Hui eyelatlerindeki dini ve Arapça öğretimi için yeni girişim atağının meydana gelmesi ve medya üzerinden tartışmaların zirve yaptığı bir  sürece rast gelmesini anlamlı buluyorlar.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
3362 Kez Görüntülendi.