logo

trugen jacn
06 Mayıs 2016

İSTİLACI RUSYA’DAN İŞGALCI ÇİN’E DOĞU TÜRKİSTAN İÇİN DEV TEKLİF

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Rusya, Çin’in en kurak bölgelerinden olan Uygur Türkleri’nin yoğun yaşadığı işgal altındaki Doğu Türkistan’da susuzluğunu gidermek için bir “mega proje” ortaya attı. Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, Rusya’nın Altay bölgesindeki su kaynaklarını kullanarak, Çin’e uzanacak bir boru hattı kurulması önerisini Çin resmi makamlarına ilettiklerini duyurdu.

Çin, Sincan Özerk Bölgesi olarak adlandırdığı  Doğu Türkistan’a  sürekli olarak Han soyundan Çinlileri göç ettiriyor, ancak bölgedeki susuzluğa göre istekli talepler gelmiyordu. Uygurlara etnik ayrımcılıktan dolayı, kızıl Çin yönetimi dev projelerden kaçındığı bilinmekle beraber, demografik yapının tamamen Han soyu lehine değişmesi için, tamamen Uygurların yaşadığı bölgeleri kapsam dışında tutarak, bu projeye onay verebilir.

Rus bakanın verdiği bilgiye göre, yılda 70 milyon m3 su sevkiyatının Kazakistan topraklarından da geçecek bir boru hattı ile yapılması mümkün görünüyor.

Haberde bir ayrıntı verilmemekle birlikte, haritadan bakıldığında en az bin kilometrelik bir boru hattı gündemde. Kaynak olarak İrtiş nehrinin kullanılması öneriliyor.

Uzmanlar,tarihi düşmanlar; Ruslar ile İşgalcı Cinlilerin  bu yeni sözde dostluk ve iişbirliğini girişimini geçmişteki gibi ” Mazlum Uygur Türklerine Yeni Bir Rus_Çin Şeytanlığı ” olduğu konusunda birleşiyorlar.

Kaynak : s://www.kurultay.net/haber/dogu-turkistan-rusya-cilgin-proje-2016-05-04.html

Etiketler: » » » » » »
Share
3179 Kez Görüntülendi.