logo

trugen jacn
05 Mayıs 2016

ÇİN,AKSU’DA DİNİ FİLİM İZLEDİKLERİ SUÇLAMASI İLE AYNI AİLEDEN 5 KİŞİ’Yİ TUTUKLADI.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
İşgalçı Çin,  Doğu Türkistan genelinde 27 Mayıs 2014’tarihinde yürürlüğü koyduğu ÇKP.devlet terörü temelli “Terörle Savaş ve Sert Darbeler İndirmek” askeri operasyonlarına hız kesmeden devam ediyor.Özellikle dini ve milli hassasiyetlerin çok yoğun olduğu Aksu vilayetinde bir biri ardı sıra tutuklamalar,yargısız infaz ve katliamlarına devam ediyor.19.yüzyılda Çin işgaline karşı  kahramanca direnişleri  ile öne çıkan ve bu konuda tarihi  destanlar yazan, Doğu Türkistan’ın Kırgızıstan sınırında bulunan ve Tanrıdağlarının güney yamaçlarında yer alan tarihi Aksu bölgesi’nde Müslüman Uygur Türklerinden adeta geçmişin intikamını alıyor. Kahraman Uygur Türklerinin ve Özellikle Uçturfan’da Yetti Singillerim= Yedi Kız Kardeşlerin işgalcı Çinli istilacılara attığı kahredici Türk tokadının acısı 150 yıl gezmesine rağmen,bir türlü unutamuyor .Çin devlet terörünün başladığı 2014’ten tarihten beri Aksu bölgesinde bahaneler,gerekçeler ve sebepler uydurarak ve geleneksel ve sinsi Çin provaksiyonları  tertip ederek terör operasyonlarını devam ettiriyor.
13 Eylül 2015 Bay ilçesi Sogan Kömür madeni katliamı’ndan sonra geçtiğimiz aylarda yine Unsu ilçesinin Çagrak kenti’nde  Moniyaz(Mollaniyaz)  ailesinden 7 kişiyi tutuklayanrakbir kişiyi idan diğerlerine ise  toplam 56 yıl hapis cezasına çarptırdığı bilgisi haber sitemizde yer almıştı.


Özgür Asya Radyosu internet sitesi’nde yar alan haberlere göre İşgalcı Çin bu kez yine Unsu İlçesi’nin Cagrak kenti’nde dini içerikli ” Hicret” filmi izledikleri iddiası ile aynı aileden Ağabey Ali Yasin(45 yaş) Ruşengül Yasin,Arzugül Yasin ve onların eşleri olmak üzere toplam 5 kişi’yi tutukladığı bunlardan Ali Yasin’ı 7 yıl hapse mahkum ettiği diğerlerine de çeşitli hapis cezalarına çarptırıldıkları   bildirildi.
Özgür Asya radyosu muhabirleri Unsu ilçe emniyet müdürlüğü ile Cagrak Polis Merkezi’ne telefon’a ulaşarak tutuklama olayını teyit etmek istediler ancak,Polis yetkilileri bu konuda bilgi veremiyeceklerini iddia ederek konuşmayı reddettiler.

Ancak,mahalli yönetim biriminden ismini açıklamak istemeyen bir Uygur Türük, tutuklama olayını doğruladı. Yerel Yöneticinin anlattıkları ise, şöyle : “ Ali Yasin,2 kız kardeşi ve onların eşleri toplam aynı aileden 5 kişi 2015 yılının 29 Şubat tarihinde evinde dini içerikli Hicret filmi izledikleri iddiası ile tutuklandılar.Bunlardan Ali Yasin 07 mart 2016’de yargılanarak 7 yıl hapis cezasına mahkum edildi.Diğerlerinin aldığı cezalar hakkında bilgim yoktur.”açıklamasında bulundu.

Analizci Mehmet Tohtı : Esas Amac ÇKP. işgal ve baskısını  Uygurlara Sürekli Hissettirmek 

İşgalcı Çin’in Aksu bölgesindeki bu ardı arkası kesilmeyen ÇKP.terör dalgasının nedenleri hakkında, Kanada’da yaşayan Uygur Aydını ve Siyasi Analizci Mehemet Tohtu olayı şöyle değerlendirdi; “ Aksu ve ilçelerindeki son tutuklama ,toptan öldürme ve mahkum ettirme operasyonları mahalli yöneticilerin bir uygulaması değil,bilakis ÇKP.merkez komitesinin direkt bir tasarrufu olduğunu düşünüyorum. ÇKP.Merkez komitesi geçen yıl aldığı bir kararla “Uygur Bölgesinde ISTIKRAR, temel ve ilk önceliğimizdir.Her şeyden önce gelir.” Genelgesinin sonucudur.ÇKP.yönetimi için burada Uygurların temel insani hakları,Çin anayasası,sözde Milli sınırlara sahip(Milli Tritoryelik) Özerk bölge yasaları,Çin ceza kanunu ve diğer yasalar geçerli değildir ve hiç bir hükmü de bulunmamaktadır. Burada önceliklive en önemli  mesele, ÇKP.iktidarının İstikrar algısıdır. Burada icra ve adalet başta bütün devlet kurumları ÇKP.iktidarının emrindedir. Çin işgal yönetiminin Uygurlara nefes aldırmadan bir biri ardı sıra operasyonlar düzenleyerek bastırmalarının temel amacı ÇKP.işgali’nin sürekli olarak gündemde tutulması ve Müslüman Uygurlara her an ve hper dakika  Çin baskısının hissettirilmesi amacını taşıyor.Uygurlar 24 saatlık yaşamlarının her dakika ve saniyesinde Çin baskısını hissettirmek istiyor. Ancak bu insanlık dışı baskılar nereye kadar devam edecektir ? Tarihte görüldüğü gibi zulüm,işkence ve baskıların sonu hüsranla bitecektir. Zalimler,kendi zulümlerinin ve baskılarının altında kalarak mutlaka tarihin karanlıklarında yok olacaklardır. ÇKP.iktidarının sonu onlardan farklı olmayacaktır elbette.”şeklinde  konuştu.

Etiketler: » » » » » » »
Share
2117 Kez Görüntülendi.