logo

trugen jacn
04 Mayıs 2016

ÇİN’DE ŞEHİRLER ARASI YOLCU OTOBÜSÜ’NDE YANGIN : 8 ÖLÜ 5 YARALI

shien-xian-abtobus-koydurush-3.JPG

Çin’in Xi’an kenti yolunda yanmakta olan Yolcu Otobüsü  28.04.2016

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Çin’in kuzeyinde , Sarı nehrin orta akım bölgesinde yere alan Xi’an kentin’de şehirlar arası bir yolcu otobüsü’nün benzin bidonları atılarak saldırıya uğradığı ve çıkan yangında 8 yolcu’nun öldğü 5 yolcunun ise çeşitli şekilde yaralandığı belirtildi.
Özgür Asya radyosu(rfa.org.uighur)internet haber sitesinde yer alan bilgilere göre olay,28 Nisan 2016Perşembe günü saat 12.40 sıralarında Şi’an’ın Nenyang sur’at yolu üzerinde meydana geldiği bildirildi.
Radyo bu saldırı haberinin Xi’an Uluştırma Müdürlüğünün yayınladığı bir basın bildirisi ile açığa çıktığı,bu saldırı olayının “ Xinjiang’li Uygur Teröristlerce” gerçekleştiğinin tahmin edildiği belirtildi.Ayrıca, bildiride bundan böyle Uygurların yolcu olarak otobüslere alınmaması yolculara bilet satılırken kimlik tesbitinin çok sıkı yapılması gerektiği bilgisine yer veriliyor.
Bildiri’de saldırı olayı hakkında ise, şu ddialar yer alıyor , “ ŞXehirlerarası otobüse yolcu olarak binen 3 Uygur otobüş sur’at yolunda hızla yol alırken,Otobüs şofürünü bıçaklayarak öldürdükleri ,daha sonra beraberlerinde getirdikleri benzin bidonunu otobüse boşaltarak ateşe verdikleri ve çıkan yangın’da 6 yolcu’nun öldüğü 5 yolcu’nun ise,yaralandığı iddia edildi.
Diğer yandan Xi’an Len Tiyen bölge Elektrik Dağıtım Şirketi’nin yayınladığı bildirilen ve sosyal medya’da yer alan bir genelge’ye göre 28 Nisan tarihinde “Doğu Türkistan Güçleri” tarafından Xi’an’de bir yolcu otobüsüne bir saldırı düzenlendiği iddiası de yar alıyor.

shien-xian-abtobus-koydurush-2.JPG

 Xi’an Uluştırma İdaresinin Otobüs Yangını Olayını Haber veren Genelgesi

Diğer yandan Çin’de yayın yapan  “1130 Haberlerı” adlı bir haber sitesi 28 Nisan’da Xi’an’de bir otobüsün ateşe verildiği  bilgisine yer verdi. Site olayın ayrıntısında ise yangın bir kaza sonucu meydana geldiğini,Çin yönetiminin ise olayı olağan bir Olay = Cinayi İşler Vaka’ası “ olarak açıkladığını olay hakkındaki haberlere sansür uygulayarak gerçek mahiyetinin gizlendiği  bilgisi yer alıyor.
Washington merkezli Hür Asya Radyosu Uygurca bölümü Muhabirleri Xi’an eyaleti Polis yetkililerine telefonla ulaşarak olay hakkında bilgi almak istediklerini,telefona çıkan bir çok yetkilinin olaydan haberleri olmadığını  belirttiklerini açıkladı.Yalnız bir Tali Polis Merkezi Nöbetçi Memuru’nun otobüs yangını olayını doğruladığını ancak.ayrıntıları hakkında bilgi veremiyeceğini ifade ettiğini bildirdi.
Çin yönetim bu ve benzer olayları “Devlet Sırrı” olarak kabul ettiği için olay hakkında ınınıdırıcı açıklama yapmıyor.Yabancı basın’in ise,ülke’de çalışmasına izin vermiyor.

Çin'de otobüs yakıldı: 8 ölü, 5 yaralı
Uzmanlar,  İşgalcı Çin yönetiminin bu ve benzer  şiddet içerikli olayları Müslüman Uygur Türklerini suçlamak ve toptan mahkum etmek amacı ile kullandığını,sosyal medya’ya yansıyan bu ve  benzer onlarca şiddet olayı’nın merkezi Çin’de her gün   meydana geldiğini belirtiyorlar.

Uzmanlar , ayrıca olayın meydana gelme zamanının çok anlamlı bulunduğunu,çünkü ABD.merkezli Uluslar arası Dini  Özgürlükler Örgütü’nün geçen hafta Çin işgalindeki Doğu Türkistan,Tibet ve Çin esiri diğer Çinli olmayan uluslar hakkındaki  dini özgürlükler raporuna denk getirilmesinin düşündürücü olduğunu belirtiyorlar.

Dini Özgürlükler Örgütü Başkanı Robert  Jorc,2 Mayıs’da düzenlediği basın toplantısı’nda hazırladıkları Çin’de dini özgürlükler raporunu açıklarken.Çin’in Doğu Türkistan ve Tibet bölgesinde  dini eğitim ve ibadetleri yasakladığını,dini  vecibelerini gizli yapmak isteyenlere karşı  aşırı güç ve devlet terörü kullandığını ,bu uygulamanın ise,barşıçıl ve kendi halinde münis yaşayan Müslüman Uygur Türkleri ile Budist inancına sahip Tibetlileri şiddet yoluna zorla ittikilerini açıklamıştı.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1137 Kez Görüntülendi.