logo

trugen jacn
29 Nisan 2016

İSLAM ÜLKESİ ENDONEZYA,BİR MÜSLÜMAN UYGUR TÜRKÜ’NÜ DAHA KATLETTİ

Endonezya HaritasıUygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Endonezya ordusu ile Özel Polis biriliklerinin Cungsula eyaletinde gerçekleştirdikleri bir operasyon sonucunda bir Müslüman Uygur Türkü genci öldürdükleri açıklandı.
27 Nisan 2016’de Fransa Radyosu’da haber olarak verilen ve özgür Asya radyosu İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre, Endonezya Emniyet Yetkililerinin  açıklamasına göre, 24 Nisan 2016’de Cungsula eyaletinde batı bölgesinde faaliyet gösteren bir silahlı guruba karşı yürütülen bir Asker polis ortak operasyonunda ,bu gurubun içinde olduğu iddia edilen bir Müslüman Uygur gencinin vurularak öldürüldüğü belirtildi.
Endonezya yönetimi,daha önce ülke’de faaliyet gösteren “ Endonezya – Doğu Timur Mücahidin Teşkilatı” içinde 6 Uygur Türkü’nün bulunduğunu ileri sürmüştü. Son öldürülen bir Müslüman Uygur ile birlikte şimdiye kadar Endonezeya Ordusunun silahlı çatışmalarda katlettiği Uygur sayısı 5’e çıkmış bulunuyor.

hindoneziye-uyghur-sot.jpg

Açıklama’da ayrıca, bir Uygur gencinin   kaçarak izini kaybettirdiği de  belirtildi.
Çin’in işgalı altındaki Doğu Türkistan’daki baskı zulum.işkenece,etnik asimilasyon dini ve ırkı soykırım  uygulamaları yüzünden ülkelerini terk etmeye mecbur bırakılan Uygur Türkleri 2014 yılından itibaren Vietnam ve Myanmar üzerinden Çinli insan kaçaklarına büyük servetler ödeyere güneydoğu Asya ülkelerine kaçmıştı.Bunlardan küçük bir bölümünün  ise, kardeş bildikileri  Müslüman Endonezya’ya geldikleri   belirtiliyor.

Endonezya Uygur Yak.

Tutuklanan Uygur Türklerinin sorgulanması  aşamasında İşgalcı Çin müdahil olmuş ve Uygur Türkçesi bilen polisler bu ülkeye göndermişti. Ancak,Uygur gençler Çinli Polislerin sorularına cevap vermeyi reddetmiş ve aralarında sözlü tartışma çıkmış ve hakaretlere varan konuşmalar geçmişti. İşgalcı Çin’in bu işkenceci Polisleri Uygur Gençlerini tehdit etmiş ve Doğu Türkistan’daki yakınlarını ve ailelerini tutuklayacaklarını söyleyerek  şantajı yapmıştı.Ancak.,buna rağmen Uygur Türkü gençler Çinli Polislerin sorularına cevap vermeyi reddetmişti.

Uygur Endonezya

Endonezya Çin’in Takas Teklifini Reddetti.

Geçtiğimiz hafta Çin yönetimi Çin’de tutuklu bir Endonezya vatandaşı ile Endonezya’da cezalarını çekmekte olan bu 4 Uygur Türkü ile takas yapmayı teklif etmiş ancak,Endonezya Hükümeti bu  öneriyi  reddetmişti.

Endonezya’da Şimdiye Kadar Tutuklanan Uygurlar

  • Temmuz 2015  : başkent Cakarta’da  4 Uygur Türkü tutuklandı  ve 6’şer yıl hapse mahkum edildi.
  • Aralık 2015    :  Bir Müslüman Uygur canlı bomba olduğu iddiası ile gözaltına alınarak tutuklandı.

Endonezya’da şimdiye kadar öldürülen Uygurları ;

  • Endonezya Ordusu, Sulawesi Adasındaki bir operasyonda 2 Uygur vurularak öldürüldü.
  • Geçtiğimiz aylarda ise yine Merkezi Sulawesi eyaletinde bir dere’de ayrı ayrı olarak 2 Uygur gencinin cesedinin bulunduğu  açıklandı. EndonezyaYetkilileri, ,cesedi bulunan bu Uygurların Yasadışı Mücahidin Örgütü’nden kaçmaya çalışırken  onlar tarafından öldürülmüş olabileceklerini açıkladı.
  • 24 Nisan 2016’de ise Cungusula eyaletinin batı bölgesinde bir Uygur genç Endonezya güvenlik güçlerinin yaptığı bir operasyonda katledi.
  • Şimdiye kadan Endonezya’da öldürülün Uygur Türklerinin  toplam sayısı 5’e yükselmiş bulunuyor.

Uzmanlar ve bölge’den gelenlerin ifadelerine göre ; Endonezya’ya sığınan bu Uygur gençler Müslümanların kendilerini himaye ederek koruyacağı ve bu ülke’de kalmalarını sağlayacağı düşüncesi ile Merkezi Sulawesi eyaletine geldiklerini,ancak bilmeden veya zorla bu Doğu Timur Mücadin Teşkilatı saflarına katılmış olduklarını belirtiyorlar. Ayrıca Uygur Türkü gençlerin “Yanlış zaman  ve yerde bulunmaları ve İşgalcı Çin’in Uygurların kaçtığı yerde onları rahat bırakmadıkları,onları sürekli  takip ettikleri , Endonezya hükümetini  sahte kanıtlarla yanlış bilgilendirerek  ve baskı yaparak  onları mahkum ettirmek istemeleri sonucu bu öldürme ve tutuklama hadiselerinin  meydana geldiğini  ifade ediyorlar.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1879 Kez Görüntülendi.