logo

trugen jacn
26 Nisan 2016

ÇİN,AKSU’DA AYNİ AİLEDEN BİR KİŞİYİ İDAM, 6 KEŞİYİ İSE 64 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRDI.

Uçturfan

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Komünist  Çin, işgali  altındaki Doğu Türkistan’da  yaşayan  Müslüman Uygur Türklerinin  bir an önce  toptan imhasını gerçekleştirmek için bahaneler,sebepler ve gerekçeler uydurarak kolektif asimilasyon ve soykırım uygulamalarının şiddetini arttırarak sürdürüyor.

 İşgalcı Çin’in Doğu Türkistan,Tibet ve diğer Çinli olmayan ve azınlık olarak adlandırdığı halklara karşı uyguladığı insanlık dışı soykırım uygulamalarını egemen ve küresel güçler görmüyor,duymuyor ve hiç bir tepki de vermiyor.Bu tepkisizlik ve göz yumma ve çifte standartlı riyakar tutum,Çin’in bu sinisi yok etme uygulamalarını engelsizce  icra etmelerine yol açıyor. İnsan hakları ve demokrasi gibi evrensel kavramaları  işine geldiğinde   kullanmaya çalışan ve istismar eden küresel güçlerin  Çin’in bu cinayetlerine  hiç bir tepki vermeden göz yumması  onların  soykırım uygulamalarında   adeta Çin’in  ortakları haline getiriyor.


İşgalcı Çin’in bu  katliam ve  soykırım  uygulamalarının son örneği Kırgizistan’a komşu Aksu vilayeti’nin Unsu ilçesinde gerçekleştirdiği bildirildi.
Özgür Asya Radyosu muhabirlerinin Çağrak 2.kent Güvenlik(Amanlık Saklaş) Müdüründen telefonla aldığı bilgilere göre Aksu Vilayetinin .Unsu İlçesinin Çağrak Kenti’nde oturan Moniyaz (Molla Niyaz)  Ailesinden şimdiye kadar toplam  6 erkek ve bir kız olmak üzere toplam 7 kişi tutuklanmıştır.Bunlardan birisi idam(a diğer 6 kişi ise,toplam 64 yıl hapse mahkum edildiği  kanıtlandı.

ئونسۇ چاغراقتا مۇنىياز ئائىلىسىدىن بىر قېرىنداش ئېتىلغان، 5 قېرىنداش ۋە بىر كۈيئوغۇل كېسىلگەن
1.- Abdullah Moniyaz : Kardeşlerden en büyüğü . 1997 yılında Urumçi’de meydana gelen Halk Otobüsünün bombalanması eylemine karışııtığı iddiası ile idam cezasına çarptırılmış ve derhal infaz edilmiştir.
2.- Vietnam’a kaçak yollardan giderek Hicret Suçu işledikleri ve bu ülke polisince yakalanarak Eylül 2013’de toplam 9 kişi ile birlikte Çin’e iade edilen Yasin Moniyaz 17 yıl, Abdulvahit Moniyaz ise 13 yıl
3._ Diğer 2 kardeş “Etnik Kin ve Nefreti Körüklemek” suçu işledikleri iddiası ile ; Akniyaz Moniyaz 11 yıl ,Abdurresul Moniyaz ile Abdulhekim Moniyaz ise,9’er yıl
4.- Ailenin tek kızı olan Ayşemgül Moniyaz ve eşi Emin Abdurrahim “Hicretçi” lere hicret etmeleri için para topladıkları ve bu suretle Hicret suçuna iştirak ettikleri  iddiası  ile 3’er yıl hapis cezasına çarptırılmış olup,Ayşemgül Moniyaz’in tutukluluk süresi  hapis cezasına sayılarak tahliye edildiği belirtildi.
Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı kurumsal internet sitesi’nde yayınlanan “1996-2000 Yılları Arasında İşlenen Büyük Cinayetler ve Onların  Dosyaları” adlı belge’de de Abdullah Moniyaz’in 25 Şubat 1997’de Urumçi’de bombalanan Halk Otobüsü olayına karıştığı için idam cezasına çarptırıldığı ve infaz edildiği bilgisi yer alıyor.
Söz konusu raporda 25 Şubat 1997’de Urumçi’de 3 halk otobüsü aynı anda bomba ile patlatılmış olup,patlamalarda 9 kişi ölmüş ve 68 kişi çeşitli yerlerinden yaralandığı bilgisine de yer veriliyor.
Uzmanlar ; eldeki bütün bu bilgilere göre Moniyaz ailesinden bir kişinin bombalama olayı ile bağlantılı olarak idama mahkum edilmesinden sonra aynı aileninin bütün fertlerinin çeşitli ağır hapis cezalarına çarptrılmasını uluslararası hukuk ve temel adalet kurallarına aykırı olduğunu belirtiyorlar. ıAileden bir kişi’nin işlediği iddia edilen  bir suçtan  idam edilen bir üyesinden dolayı  bütün bir aile üyelerinin  tam bir toptan    cezalandırılması yöntemi  Faşist Almanyası’nın Yahudi ulusuna  reva gördüğü kollektif  cezalandırmanın bir örneği olduğu hususuunda birleşiyorlar.

Etiketler: » » » » » » »
Share
2415 Kez Görüntülendi.