logo

trugen jacn

DOĞU TÜRKİSTAN’İN TURFAN KENTİ’NDE YÜZLERCE UYGUR TAKSICİ ESNAFI GREVE GİTTİ

ish-tashlighan-taksi-305.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Doğu Türkistan’in kariz sulama  sistemleri ve üzümleri ile ünlü  tarihi kentlerinden Turfan kenti’nde  yüzlerce Uygur Taksı şoför esnafının  iş bıraktıkları  topluca greve gittikleri açıklandı.
Özgür Asya radyosu’nun Sosyal medya’ya yansıyan bilgiler,İsveç merkezli Uyhewer.com. Almanya merkezli ETİC ve  Türkiye merkezli İstaqlal.com. Ve benzeri diaspora’da yayın yapan Uygur medeyasını kaynak göstererek verdiği habere göre Turfan’da  büyük bir çoğunluğu   Uygur Türklerinden oluşan taksi şoförlerinin 20 Nisan Çarşamba günü Turfan kenti’nin Kucu bölgesinde yüzlerce aracı park ederek greve gittikleri ve trafik akışının büyük oranda aksattıkları bildirildi.


Taksicilerin grev yapmalarına sebep olarak Taksıcilerin  toplu olarak işten çıkarılmaları ve taksi plaka aylık ücretlerinin aşırı derecede zam yapmaları gösteriliyor.
Turfan’da taksıcilerin bu tür toplu grev yapma olayı,ilk kez vuku bulmakta olup, Çin işgal rejimi bu ve benzeri toplu protesto eylemlerini “Şiddet içerikli = Rejim karşıtlığı = Terörist eylemler” olarak tanımlamakta ve ağır cezalara çarptırmaktadır. Bu nedenle Toplu grev olayına katılan taksici Uygur esnafının geleceklerinden endişe edildiği bildiriliyor.
Özgür Asya radyosu Turfan Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğüne telefon ederek grev olayını teyit etmek istediği,ancak telefona çıkan Nöbetçi Polis memurunun  grev olayını inkar ettiği ve Turfan’da yaşayan “ çeşitli Milletlere Mensup Çin vatandaşlarının huzur içinde yaşadıkları ve her şeyin güllük gülistanlık olduğunu ”  iddia ederek daha fazla konuşmayı reddetiği açıklandı.

1777 yılında yapılan Emin Minaresi 44 metre yükseklikte 10 metre çapındadır
Turfan Toplu Taşıma Şirketi’nin gece Nöbetçisi olan bir Hanım görevli ise, grev olayını doğruladığı ancak grevin nasıl sona erdirildiği hususunda bilgisinin bulunmadığını  bildirdi.
Nöbetçe Bayan görevli grevin sebeplerini ise şöyle açıkladı , “ Turfan’da çalışan Tamsici esnafının büyük çoğunluğu Uygur,az bir kısmı ise Tunganlardan(Çinli Müslümanlardan)  oluşur. Devlete bağlı bir iktisadi teşekkül olan Toplu Ulaşım İdaresi geçtiğimiz günlerde 150 otomobil daha satın aldı. Bu araçları  taksi olarak trafiğe koymak için Turfan’a getirdi.Taksı plaka ücreti olarak beher otomobil için 70 bin Yen(12 bin $) ücret beliriledi ve satmaya başladı.Turfan Turistik bölge olmasına rağmen,bu kadar taksi  çoktur ve  iş imkanı de yoktur.Taksiceler belirlenen fahiş fiyat ve aylık kiraların arttırılması ve yeni Taksi plakalarının etnik Çinli göçmenlere tercihen ve ayırımcılık yapılarak verilmesi gibi sebeplerle Toplu Ulaşım idaresinin aldığı bu yeni karar ve uygulamaya  itiraz ederek tepki gösterdiğini tahmin ediyorum.”şeklinide konuştu.


Uzmanlar,nüfusunun % 75-80 kadarının etnim Müslüman Uygurların oluşturduğu ve başkent Urumçi’ye çok yakın(200 km.) idani ve coğrafi olarak çok önemli  kabul edilen tarihi Turfan şehrinin bir an önce etnik Çinli göçmenler ile doldurulması ve Uygurların elinde olan Taksı esnafliğinin de etnik Çinli göçmenlere verilmek istenmesinin “İşgalcı Çin yönetiminin bu konuda Cur’atkar bir girişim”  olarak niteliyorlar.
İşgal yönetimi Doğu Türkistan’ın tarihi sakinleri ve asil sahipleri olan Uygur Türklerini nedenler ve gerekçeler yaratarak hayatın her sahasından silerek yok etmek uygulamalarının yeni bir yönetmi olduğu hususunda hemfikirler.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1516 Kez Görüntülendi.