logo

trugen jacn
14 Nisan 2016

ENDONEZYA’NİN SULAWASI EYALETİ’NDE 2 MÜSLÜMAN UYGUR DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

Endonezya Haritası

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Komünist Çin’in işgal ve istilası  altındaki Doğu Türkistan’da günden güne şiddeti arttırılarak sürdürülen Faşist temelli komünist Çin’in baskı,zulüm,işkence, dini, milli ve ekonomik asimilasyon ve ırkı soykırım cinayetlerinden kaçarak güneydoğu Asya Ülkelerine kaçan Uygur Türklerinin dramı, Dünya’nın en kalabalık İslam ülkesi olan Endonezya ayağında devam ediyor. 2014 yılından beri bu Ülke’ye çeşitli yollarla gelmeyi başaran  Uygurlar İşgalcı Çin yönetiminin baskıları sonucu ve   çeşitli bahaneler ile katlediliyorlar.
ABD.merkezli Özgür Asya radyosu Uygurca Servisi İnternet haber portalında yer alan bilgilere göre Endonezya’nın Merkezi(Orta) Sulawasi eyaletinde yine 2 Müslüman Uygur Türkü’nün öldürüldüğü ve cesetlerinin ayrı ayrı  yerlerde bulunduğu açıklandı.

Endonezyalı general açıklama yaparken arkasındaki subaylardan biri uyku diğeri öfke modunda (Indonesia Army) https://t.co/BnuFaSFbps
Merkezi Sulawası eyaleti Emniyet Müdürü General Rudi Sufariadı 08 Nisan 2016 Cuma günü yaptığı basın toplantısında bu eyalette faaliyet gösteren ve Endonezya yönetimi ile savaş halinde bulunan “Doğu Endonezya Mücahidin Örgütü “ içerisinde toplam 6 Uygur Türkü’nün varlığının tesbit edildiğini,bunlar için tutuklama emri çıkarıldığını açıkladı. Bu kişilerden Faruk ve Nurettin adlı 2 kişinin geçtiğimiz Mart ayının ortalarında söz konusu Mücahit Örgütü ile Endonezya Ordusu arasında gerçekleşen bir çatışma sırasında ölü olarak ele levent escort geçirildiğini, 2 kişinin ise,geçen haftaki operasyonlarda cesetlerinin bulunduğunu bildirdi. General açıklamasında geriye kalan 2 Uygur’un ise,Yasadışı bu Mücahit Örgütü içerisinde  olduklarının  tesbit edildiğini de belirtti. Orta Sulawası Eyaleti Emniyet Müdürü general Sufaradı, cesetleri bulunan bu 2 Uygur Müslüman’ın “Doğu Endonezya Mücahitleri Örgütü”’nden kaçmaya çalışırken vurularak öldürüldüklerinin tahmin edildiğini, bulunan cesetlerden birinin Rumiyo köyünde ve adının İsmail Türk olduğunu ,diğerinin ise,Lilu köyünde cesedinin  bir dere’de yüzerken bulunduğunu de açıkladı.


Endonezya’da canlarını kurtarmak amacı ile bulunan Müslüman Uygurların ard ada yapılan operasyonlarda aşırı güç kullanılarak ve yargısız infazla öldürülmelerinin temel insan hakları,uluslar arası hukuk ve islami  değerle ile asla bağdaşmadıği  açık ve net olarak görülüyor. Ayrıca, Uygurların yargısız infaz yapılarak öldürülmelerinin Endonezya Yönetimi ile Komünist Çin’in “Uluslaraaarası Terörizmle ortak mücadele ve Birlikte hareket Etme” görüşmelerinin yaplmakta olduğu bir esnada meydana gelmesi anlamlı bulunuyor.

Dünya Uygur Kurultayı : Uygurlara Yapılan Yargısız İnfaz Kabul edilemez.

Endonezya yönetiminin ülkesinde  canlarını korumak için sığınma amacı ile bulunan Müslüman Uygur Türklerinin yargısız infaz yaparak katletmesi, Dünya Uygur Kurultayı ve Uluslar arası insan hakları ve hukuk kuruluşları tarafından tepki ile karşılandı ve protesto edildi.
Dünya Uygur Kurultayı konu ile ilgili bir açıklama yaparak yargısız infaz’ı kınadı ve Endonezya yönetimine çağrı’da bulunarak “ Doğu Türkistan’da Uygur Müslümanları topyekün yok etmek için katliamlar yapmakta olan Çin’in oyununa gelememesi,” çağrısında bulundu.

DUK Sözcüsü Dilşat Reşit tarafından yapılar açıklama’da şunlar ifade edildi ; “ Kardeş Endonezya’nin Çin’in baskı ve yönlendirilmesi ile değil, uluslar arası hukuk ve insani kaidelere göre hareket etmesini diliyoruz. Bu  ve  Uygurlara ait  diğer benzer olaylar  çok iyi araştırılımalı ve gerçekler tam olarak ortaya çıkarıldıktan sonra sonuçlar açıklanmalıdır. Çin Komünist yönetimi Uygur Türklerini sadece içte değil,yurt dışında sığındıkları ülkelerde dahi yok etmek istiyor.Bunun için ÇKP.yönetimi, Müslüman Uygur Türklerine küresel düzeyde topyekün savaş açmış bulunuyor.Gerekçeler,bahaneler ve sebepler yaratarak ve iftıra,tehdit ve şantajlar yaparak Uygurlara saldırıyor. 11 Eylul 2001 Terör saldırılarından sonra Uygurları Bin Laden ve El-Kaide ile ilişkilendirdi ve toptan mahkum etmek istedi.İşgalcı Çin bu ve ebenezer  suçlamalarını hala sürdürüyor.Kardeş Endonezya yönetimi Çin’in haksız suçlama  ve iftiraları ile değil, ülkesine sığınan bu Uygurların niçin buna mecbur kaldıklarını sebepleri ile etraflı olarak arastırmalı ve doğru  bir şekilde sonuç çıkarmalıdır.Aşırı güç kullanılarak yargısız infaz yapılarak Uygurların katledilmesi kabul edilebilecek bir sonuç değildir.” Şeklinde konuştu.

Uygur Türklerinin Endonezya Serüveni

Özellikle son yıllardaki Çin baskısından kaçarak güneydoğu Asya ülkelerine kaçak yollardan gelen Uygur Türklerinin küçük bir bölümü çeşitli yollardan bu ülkeye de geçiş yapmakta ve bir süre kalarak üçüncü bir ülkeye gitmektedirler. Bu ülke’den gitmek için yeterli imkanı olmayan bazı gençlerin Endonezya’nın Merkezi Sulawası eyaleti başta Müslümanların dini hassasiyetlerinin yüksek olduğu bölgelerdeki din Kardeşlerine sığınmaktadırlar.Kaçak olmaları hesabi ile bazı illegal dini örgütler bunları bünyelerine alarak himaye ettikleri biliniyor.Doğu Endonezya Müchidin Orgütü de bunlardan biridir.

Endonezya’da  Öldürülen ve Tutuklanan Uygur Türkleri 

  1. Eylul 2014  : Endonezya Polisi ülkesine yasadışı olarak giriş yapan ve İŞİD  örgütü üyesi olduklarından şüphe edilen 4 Uygur’un tutuklandığını        açıkladı.
  2. Ocak 2015 : Batı Cakarta Mahkemesi 2016 Haziran ayında tutuklu yangılanan 4 Uygur Türkü’nü 6’şer yıl (toplam 24 yıl) hapse mahkum etti.
  3. Aralık 2015 : Cakarta polisi yılbaşı kutlamalarını sobote etmek için hazırlık  yapan bir radikal örgüt adına canlı Bomba olan bir Uygur’un ele geçirildiğini açıkladı.
  4. Ocak 2016 : Cava eyalet Polis Teşkilatı Bandong kenti’nde 2 Uygur’un tutuklandığını bildirdi.Endonezya Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Agus Riyanto tutuklanan bu iki Uygur’un sorgulanmak üzere Endonezya Antitetör Teşkilatı özel birimine teslim edildiğini bildirdi.
  5. Mart 2016 : Mart ayı başlarında Merkezi Sulawası Eyaletine bağlı bir köyde Doğu Endonezya Mücahidin Örgütü ile Endonezya Ordusu arasında meydana gelen çatışmalarda 2 Uygur Türkü vurularak öldürüldü.
  6. Nisan 2016 : Merkezi Suluwasi eyaletinde iki ayrı köyde 2 Uygur’un cesedinin bulunduğu açıklandı.Endonezya Polisi öldürülen bu Uygurların Mücahidin örgütünden kaçmaya çalışırlarken Militanlarca öldürülmüş olduğunu  açıkladı.

Uygur Türkleri ve Endonezya – Afgnanistan Karşılaştırılması 

Bugün Endonezya’da Uygurların karşılaştığı  bu üzücü  olaylar   2000’lı yıllarda Afganıstan’daki  Afgan -Uygur ilişkilerini  hatırlatıyor. Özellikle İşgalcı Çin’in 1997 Gulca katliamından  sonra Çin’in  tutuklama ve katliamlarından  kurtulmak için kaçan Uygur gençler Kardeş ve Komşu Afganistan’a sığınmıştı. Afganistan’da iktidardaki Taliban yönetimi “İSLAM CUMHURİYETİ”  Pakistan’ın aksine bu mülteci Uygurlara kucak açmış ve Çin’in iade talebini reddetmişti. Taliban yönetiminin yıkılmasından ardından bu Uygur mültecilerden bır kısmı çatışmalarda öldürülmüş ve Kuzey İttifakı’nin Özbek Türkü Lideri General Dostum tarafından talihsiz bir açıklama ile Teröristlikle suçlanmıştı.Bu Uygurlardan  bir kısmı  daha sonra Çin’e iade edilmişti.

NOT : Bu yazı’nın hazırlanmasında rfa.org/Uyghurche  kaynaklarından yararlanılmıştır.(UYHAM)

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1422 Kez Görüntülendi.