logo

trugen jacn
14 Nisan 2016

1500 YILLIK SPOR AYAKKABI’LI TÜRK KADIN MUMYASI,DOĞU TÜRKİSTAN SINIRINDA BULUNDU

Doğu Türkistan’ın Tarım kumluğunda bulunan, LOLAN GÜZELİ  adı verilen  ve  3800 yıllık olduğu bildirilen bir Türk Kraliçesine ait çok iyi korunmuş Mumya.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Tarihçiler,günümüzde Komünist  Çin işgalı altındaki Doğu Türkistan’in  kadim tarihini incelerken, tarihte kurulan bütün Türk devletlerin  bu toprakları merkez olarak aldığını  veya  Doğu Türkistan toprakları üzerinde kurulduğunu ifade ederler . Ayrıca Doğu Türkistan’ın  kadim tarihten beri komşu ve yakın Türk Coğrafyalarında kurulan Devletlerimizin  terkibinde yer aldığı tesbitinde bulunurlar.

Bir kaç gün önce Türk medyasında yer alan ve  haber sitemizde de naklen yer verdiğimiz çok önemli bir tarihi buluş  gündeme geldi. Buna göre  5.yüzyılda Türk adı ile  ilk kurulan  Türk devleti ;  Göktürk Kağanlığı Hakan ailesinden olduğu  tahmin edilen bir Türk Hatun’un mumyasının  iyi korunmuş olarak  keşfedildiği haberi yer aldı.

ABD.merkezli Mchigan Devlet Üniversitesi öğretim Üyesi ve   Türkistanlı  değerli  Türkolog Prof.Dr.Timur Kocaoğlu,bulunan bu  mumya ile ilgili olarak kendi facebook hesabında aşağıdaki çok önemli bilgileri paylaştı. Buna göre Göktürk Kağanlığı Prensesi’nin  mumyası  bugünkü Moğolistan Cumhuriyeti ile  Doğu Türkistan’ın Altay Vilayetinin de içinde bulunduğu ve  Rusya Federasyonu&na bağlı Altay Özerk Cumhuriyeti ile de sınır olan,yanı 3 ülkenin kuzey sınırının birleştiği çok önemli bir bölge’de yanı   Kuzeydoğu Altay  bölgesi’nde ; Altay dağlarının 2,8 km.yüksekliğindeki  eteklerinde bulunduğunu belirtti.

Altay dağları eteklerinde bulunan  Kadın Mumyası  Türk tarihi açısından son derece önemli bir kanıt ve en son buluş olarak kabul edilmektedir.Buna göre ; bu   buluş tarihçilerin Doğu Türkistan topraklarının geçmişi ile ilgili   tahminlerinin  ne kadar yerinde ve doğru olduğunu kanıtlamaktadır.

Sayın Prof.Dr.Timur Kocaoğlu’nun paylaşımı şöyle ;

TÜRK KADIN MUMYASININ BULUNDUĞU YER:

  • Bugünkü Moğolistan’ın batısı, Doğu Türkistan’ın kuzey batısıyla Kazakistan’ın kuzey doğusundaki Altay dağlarında…
  • Deniz düzeyinden 2,803 metre yükseklikteki soğuk yerin 3 metre derinliğindeki gömütte (mezarda)
  • Burası 552-740 yılları arasında Göktürk İmparatorluğunun (bu devletin topraklarının tam merkezinde ) ortasında yer alıyor.

Teşekkür : bu çok kısa ve öz ve bir o kadar değerli bilgileri ile bizleri aydınlatan,her zaman olduğu gibi bu kez de Doğu Türkistan’ı   bu vesile ile öne çıkararak gündeme taşıyan  Sayın Prof.Dr.Timur Kocaoğlu Hocamıza teşekkür ediyoruz.(UYHAM)

Etiketler: » » » »
Share
2074 Kez Görüntülendi.