logo

trugen jacn
13 Nisan 2016

MALEZYA BAŞBAKAN YRD. Dr.HAMİDİ : UYGURLARI TERÖR İLE İLİŞKİLENDİRMEK HAKSIZLIKTIR.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Güneydoğu Asya bölgesinin güçlü İslam ülkelerinden Malezya Birleşik Kraallığı’nın İç işleri bakanı ve Başbakan Yardımcısı Dr.Ahmet Zahit Hamidi’nin “ Müslaman Uygur Türklerini toptan Terörizm ile ilişkilendirmek ve onları topluca suçlamak büyük bir adaletsizlik ve aynı zamanda haksızlıktır.” dediği açıklandı.
Özgür Asya radyosu haber sitesinin Malezya merkezli “”Asya-Bir” haber portalında yer alan bilgileri  kaynak göstererek verdiği habere göre, Malezya İç işleri bakanı ve  aynı zamanda Başbakan yardımcısı  de olan Dr.Ahmet Zahit Hamidi, geçtiğimiz 10 Nisan Pazar günü Başkent Kualalampur’da düzenlenen “Malezya Turizm ve Refah Yılı ‘nin kapanış töreninden ardından  düzenlenen  bir basın toplantısında bir gazetecinin Uygurlar ile ilgili sorusunu cevaplandırırken, bu sözleri sarfettiğini bildirdi.


Geçtiğimiz hafta Tayland yönetimi Malezya hükümetini “Tayland üzerinden ülke topraklarına karşı  bir terör saldırısı olabileceği yolunda istihbarat aldıklarını ”  belirterek Malezya hükümetini uyarmıştı.Bunun üzerine Malezya yönetimi ülkedeki güvenlik birimlerini alarma geçirmiş güvenlik  tedbirlerini  de en üst düzeye çıkardıklarını açıklamıştı.

Malezya İç işleri bakanı ve Başbakan Yardımcısı Dr. Ahmet Zahit, Uygurların geçerli pasaportları ile vize alarak  ülkeye yasal  yollardan  geldiklerini hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü ; “ Müslüman Uygurlardan,Çok az sayıdaki kişilerin veya çok marjinal gurupların şiddet ve terör olaylarına karıştıkları ,tüm Uygurların şiddet ve terörle bağlantılı olduğu iddiası tamamen temelden yoksun ve doğru olmayan iddia ve görüşlerdir.Bu kanıtlanamamış iddialar ile Müslüman Uygurların ilişkilendirilmesi ve suçlanması doğru bir görüş değildir ve tamamen adaletsizliktir.Uygurlar ülkemize gelen diğer ülkelerin vatandaşları gibi pasaportlarına işlenen giriş vizeleri ve yasal yollardan ülkemize gelmektedir ve gelmeye de devam edebileceklerdir.” dedi.

Bilindiği üzere ; Güneydoğu Asya’nın ekonomik  bakımdan  çok güçlü islam ülkelerinden olan Malezya Birleşik Krallığı,Çin işgalindeki Doğu Türkistan’dan baskı.zulüm, dini ve etnik asimilasyon ve ırkı soykırım uygulamalarından kaçarak Vietnam ve Kamboçya üzerinden bu ülke’ye iltica eden Müslüman Uygur Türklerine bir kaç yıldır,  geçici sığınma hakkı veriyor ev sahipliği yapıyor. Uygur Türkü mülteciler  sığındıkları bu ülke’de bir süre kalmakta ve daha sonra Türkiye başta diğer ülkelere sığınmaktadırlar. Geçtiğimiz yıllarda Malezya yönetimi İşgalcı Çin’in baskısı ile kendilerine sığınan bir kısım Müslüman Uygur Türklerini kaçtıkları Çin’e iade etmişti. Bu insanlık dışı uygulama Türkiye başta bir çok ülke tarafından tepki ile karşılanmış ve protesto edilmişti. Son yıllarda ise,Kardeş Malezya halkı ve onun Birleşik Krallık yönetimi kendilerine sığınan Uygur kardeşlerini artık düşmanları Çin’e teslim etmeyi reddederek büyük takdir topluyor ve Mazlam Uygur Türklerinin hayır dualarını alıyor.

Malezya Krallığının Uygur Türklerine karşı son yıllardaki bu  olumlu  tutum davranışlarında Türkiye Cumhuriyeti devletimizin bu konudaki  bilgilenedirme ve  telkin,tavsiye   ve yoğun ikna çabalarının   büyük oranda etkili  olduğu biliniyor.
Malezye nüfusunün % 10’u gibi  bir  önemli  bir bölümü geçmişte Çin’den bu ülkeye çalışmak ve ticaret amacı ile gelen etnik göçmen Çinlilerden oluşuyor. Ekonomik olarak bu ülkeye kök salan ve önemli oranda etkili olan Çinli göçmenlerin ülkenin siyasi,ekonomik ve sosyal hayatında hissedilir derece’de etkileri bulunuyor.

Buna karşılık ülkenin temel etnik unsurunu oluşturan Malay Müslümanlarda islami hassasiyetelerin son yıllarda zirve yaptığı ve bu hassasiyetin Malezya’nın icra mekanızmasına yansıdığı  ve İslam dünyası’nda da hissedildiği  de belirtiliyor.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1789 Kez Görüntülendi.