logo

trugen jacn
12 Nisan 2016

ECDATLARIMIZA AİT,BİN 500 YILLIK İŞLEMELİ SPOR AYAKKASISI KEŞFEDİLDİ !

1500 yıllık Türk işi üç çizgili spor ayakkabı bulundu!

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

İlk çağlarda, posttan ve tahtadan yapılmaya başlandığı düşünülen ayakkabılar tahmin edeceğiniz üzere temel olarak ayak tabanını koruma amaçlı keşfedilmiş. Arkeologlar yıllardır pek çok kazıdan ilginç ayakkabı örnekleri çıkartıyorlar ancak Moğolistan’da son olarak bulunan bir ayakkabı sosyal medyada büyük ilgi gördü. Ünlü bir spor markasının meşhur üç çizgili ayakkabılarına benzetilen tarihi kalıntı büyük şaşkınlık yarattı.

Sandalet, çarık, çizme, terlik aynı anda bir çok kültürde ortaya çıktığı düşünülen aksesuarlar. Modern ayakkabının atası olarak gösterilebilecek bir çok öncül farklı aksesuar da sayılabilir, Hollandalı çifçilerin kullandığı “Sabo”lar, Çin imparatorluğunda kadınların ayaklarını “Lotus kadını” formuna getirmek için kullanılan ayakkabılara, hatta Ortaasya Türklerinin kullandıkları çarıklara kadar bir çok bir referans sayılabilir. Ancak bağcıklı ve bağcıksız olarak ayırabileceğimiz temel iki ayakkabı türünün 19. yüzyılda daha keskin olarak batı ülkelerinde öne çıktığı biliniyor. İlk topuklu ayakkabılar ise 16. yüzyılda yine Avrupa’da üretilen ve mantar topuk olarak bilinen şosonlar olarak öne çıkmış. Ayakkabıların bilinen tarihi bu şekilde.

Ancak geçtiğimiz günlerde Moğolistan’daki kazılarda bulunan bir ayakkabı, tarihi baştan yazacak türde.Sosyal medyada yayınlanan bir fotoğrafla bir anda fenomen haline gelen bir mumya ayakkabısı, meşhur bir spor markasının üç çizgili bilindik modellerine bir hayli benziyor. Altay dağlarında 1500 yıl öncesine ait olduğu düşünülen kalıntılar arasından çıkartılan mumyanın, ayakkabılarındaki çizgilerin bağcık olduğunu açıklayan arkeologlar, bildiğimiz üç çizgili modele dış görünüş olarak oldukça benzeyen ayakkabının, bir kadına ait olduğunu belirttiler. Mirror’un haberine göre bulunan  söz konusu mumyanın bir Türk kadınına ait olma  ihtimalı  çok yüksek. Mumyanın söz konusu yıllar içerisinde Göktürkler’in egemenlik alanında yer alan ve Türklerin yoğunlukla yaşadığı bir bölgede bulunduğunu belirten uzmanlar, kalıntıların Orta Asya’daki Türklerin yaşantılarına ışık tutacağını düşünüyor.

Moğolistan- Khovd Müzesi yetkilisi B. Sukhbaatar, mumyanın önemli bir kişi’ye ait olduğunu düşünüldüğünü söylerken, 2.800 metre derinde bulunan tüm kalıntıların bu bölgede antik çağlarda yaşayan Türklerin mezarlarında saklı olan pek çok gizemli eşyayı ortaya çıkartacağının altını çizdi. Khovd Müzesi yetkilileri kazılarda ortaya çıkan eşyaların en az Orhun Kitabeleri kadar Türk tarihi açısından önemli olacağı konusunda hemfikir. Günümüze zarar görmeden ulaşan pek çok kalıntının deve ve koyun yününden yapıldığı ve çok iyi korundukları belirtiliyor.

Kaynak : Hürriyet Gazetesi/Dünya –  11.04.2016

Etiketler: » » » » »
Share
1183 Kez Görüntülendi.