logo

trugen jacn

ÇİN, EKBER HACI’Yİ YASA DIŞI DİNİ FAALİYET SUÇLAMASI İLE TOPLAM 27 YIL HAPSE ÇARPTIRDI

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin işgal yönetimi,Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türklerine karşı baskı,zulüm ,bastırma ve toptan yok etme uygulamalarının şiddetini  arttırarak sürdürüyor.
Çinli işgalcılar için Uygur Türklerini tutuklamak ve hapsederek hayattan koparmak için gerekçeler,sebepler ve bahaneler slogan şeklinde hazır olarak bekletiliyor.
Almanya merkezli Doğu Türkistan Enformasyon Merkezi(ETİC.) internet sitesinde yer alan bilgilere göre ; Çin’in insanlık dışı bu uygulamalarının son örneğinin, geçtiğimiz yılın Aralık ayında başkent Urumçi’de meydana geldiği belirtildi.
Çin yönetimi, 2008 – Pekin Olimpiyatlarını bahane ederek oyunların başlaması öncesinde Uygur Türklerine karşı toptan bir tutuklama kampanyası başlatılmıştı. Bu tutuklama kampanyası kapsamında 2008 yılının başlarında Urumçi’de yaşayan  ve o yıllarda 20’lı yaşlarda olduğu bildirilen Uygur genci Ekber Hacı “Yasa dışı Dini Faaliyetlerde Bulunmak “ suçlaması ile tutuklanmış ve 7 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. Ancak,7 yıllık mahkumiyetinin bitmesine birkaç hafta kala Ekber Hacı’nın tutulduğu Hapishane’de kaldığı hücre’de “Patlayıcı maddeler Bulundurduğu” iftırası ile tekrar yargılandı ve bu kez 20 yıl hapis cezasına mahkum edildiği açıklandı.


Şimdi 30’lu yaşlarda olduğu tahmin edilen Ekber Hacı bu son cezası ile toplam 27 yıl hapis yatacak ve 60’lı yaşlarda eğer hayatta kalabilirse tahliye olabilecektir.
Çin işgal Asker ve Polislerinin sürekli kontrol ve gözetiminde olan Hapishane’de Ekber Hacı’nın hücresinde bulunudurduğunu iddia edilen  “Patlayıcı Maddelerin nasıl,ne zaman ve kimler tarafından hücresine  getirildiği ve konulduğu  “ hususunda ise,Çin mahkemesi her hangi bir açıklama yapmadığı,sadece  Ekber Hacı’nın tekrar yargılanarak 20 yıl daha hapis cezasına çarptırılğı bilgisinin ailesine iletilidiği bilidirildi.

İşgalcı Çin,Düşüncesini Değiştiremediği Aydınlara sürekli Bu Yöntemi  Uyguluyor 

Uzmanlar ; İşgalcı Çin yönetiminin kendileri için tehlikelii olarak gözüne kestirdikleri Uygur Türkü din adamları,aydınlar ve kanaat önderlerini bu şekilde uzun süreli hapse mahkum ederek toplumdan ve ailesinden tecrit ettiği ve tutulduğu hapishanelerde “Zorunlu Eğitim = Psikolojik Baskı yapılarak Beyin Yıkama” işlemine tabi tutukları biliniyor.Düşüncelerini değeştirmeyen Ekber Hacı gibi aydınları ise,tekrar bühtanlarla suçlayarak  benzer  uzun süreli cezalara mahkum ediyorlar.

İşgalcı Çin’in uyguladığı  bu taktiğinin bir  örneği ise, Kucarlı din adamı ve eğitimci Abdulkerim Abdulveli(Kerim Kari)’dır. 1980’lı yıllarda Kargalık Medreselerinde Doğu Türkistanlı ünlü din Alimi Abdulhekim Mahdum’un en gözde ve önde gelen talebelerinden biri olan Kerim karı,Hocasının tavsiyesi üzerine 1990’lı yılların başında  memleketi Kuçar’a dönmüş ve kısa zamanda onlarca dini eğitim veren Medrese ve kurslar açmıştı.,Çin yönetimi bu Medrese ve Kursları bir süre sonra kapatmış ve Kerim karı’ya ” illegal Doğu Türkistan İslahatçı İslam Partisi” üyesi olduğu ifirasını atmış ve toplam 12 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.Cezasısinin bitmesine az bir süre kala tekrar gerekçeler ve suçlamalar isnat edilerek tekrar yargılanmış ve tahliyesini önlenmişti.Bu hukuk dışı yargılamalar 2 kez tekraralanmıştir.  30’lı yaşlarda Hapishaneye kapatılan Eğitimci Abdulkerim Abdulveli envai Çeşit Çin işikenceleri,yetersiz beslenme .sürekli tecrit ve hücre cezası ve diğer kötü  hapishane şartları  nedeniyle  felç olmuş ve yürüme yeteneğini kaybetmiş ve tekerlekli sandalye’ye mahkum edilmişti.Buna rağmen,Kerim Karı halen Hapis’te tutulmaya devam ediliyor.
Çin’in tarihten gelen ve geleneksel olarak uygulanan meşhur Çin İşkencesinin en belirgin özelliği insanları yavaş yavaş acı çektirerek öldürmektir.Çin’in bu insanlık dışı işkence metotlarının Nazı Almanyası’nın ölüm kamplarında uygulanan öldürme yöntemlerinden daha da aşağılık ve çok daha kötü olarak tanımlanıyor.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1202 Kez Görüntülendi.