logo

trugen jacn

KAZAKİSTAN’DA UYDU ÜZERİNDEN YAYIN YAPAN İLK UYGUR TV.KANALI FAALİYETE GEÇTİ

KAZAKİSTAN’DA UYDU ÜZERİNDEN YAYIN YAPAN İLK UYGUR TV.KANALI FAALİYETE GEÇTİ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Kazakistan’da   uydu üzerinden yayın yapan ilk Uygur Tv.kanalının   kurularak yayın hayatına başladığı açıklandı.

Kaztr.com internet sitesinde yer alan bilgilere göre ,  Doğu Türkistan sınırlarına 300 km.uzaklıkta olan ve Uygur Türklerinin  kalabalık ve yoğun olarak  yaşadığı Kazakistan’ın eski başkanı Alma-Ata merekezli olarak yayın yapacak  yeni Tv.kanalının adı ” Tenrıtag Uygur TV Kanalı ” olarak belirlendi.

“Tanritag Uygur Tv. kanalının  uydu  üzerinden eeyayın yapacağı  ve tüm kazakistan’a yönelik yayın yapacağı de belirtildi. Tengritag Uygur Tv.kanalının Kazakistan’daki Uygur  Türklerinin yaptığı bağışlarla kurulduğu de ifade edildi.
Ayrıca, Tenritag Uygur Tv.’nun Kazakça, Uygurca ve Rusça yayın yapacağı de kaydedildi. TV kanalının   program ve yayın  içeriği kültür ve eğlence formatında olup,  programları  daha çok Kazakça ve Uygurca olarak sunacağı ifade edildi.
Kazakistan’da ilk kez kurulan ve Uygur Türkçesi ile yayın yapacak bu Televizyon kanalının  kurulması ve yayına başlayabilmesi  için Kazakistan’da yaşayan Doğu Türkistan asıllı Uygur Türklerinin(Kazakistan Uygur Diasporasıi’nın) maddi olarak büyük fedakarlıklar vee katkı’da bulunduklarını ve yaklaşık 5 milyon Tenge  bağış yaptıkları de bildirildi.

Uygur Kültür Merkezi Başkanı Aşirov  :  Uygur Tv. Kazakistan Uygurları için bir  ihtiyaçtır.

Tengritağ Uygur Tv.kanalı’nın kurucusu  ve sorumlusu ve aynı zamanda  Alma-Ata merkezli   Uygur Kültür Merkezi Başkanı  de olan  Abdullan  Uşirov,  Uygurca yayın yapacak bir Tv.kanalı kurma projesini  1990’lı yılların başından beri düşündüğünü ve bu kanalın aynı zaman’da Alma-Ata ve tüm Kazakistan’da yaşayan UYgur Türklerinin başta dilileri(Uygur Türkçesi) kültür-medeniyet gelenek ve göreneklerinin devam ettirilimesi ve yeni nesillere aktarılıması için bir ihtiyaç olduğunu belirterek şunları ifade etti, ”  2008  yılında  kablolu yayın yapan TV kanalını kurmuştum. Kablolu yayınlarımız tüm Kazakistan genelinde izlenemedi ve   mali sıkıntılar sebebiyle 20 aylık bir yayın süresinin ardından  kapatmak zorunda kaldık.  Bu Tv. kanalı için kendi hesabımdan yaklaşık bir milyor $ kadar bir  sermaye ortaya koydum. Alma – Ata şehrinde ve civarında yaşayan Uygur Kardeşlerimizin de yardımları ile  bu yıl yeni bir Tv.kanalını kurduk ve Uygurca yayın hayatına  tekrar geri döndük. başladım.  Kazakistan’da  Uygurca yayımlanan gazetelerimiz,dergilerimiz ve diğer yayınlarımız var. Uygur Türkçesi ile kitaplar da yayınlanıyor. Uygur Dram-Tiyatrosu de 75 yıldır,faaliyetlerini sürdürüyor.  Uygur Türklerinin Kültürel yaşamında  Uygurca yayın yapan bir Tv.kanalımız yoktu. Şimdi ise,Tengritag-Uygur Tv.kanalı ile bu eksikiliğimizi de tamamalamış olduk.Tv. kanalımızın Kazakistan’a ve bu ülke’de yaşayan Uygur Toplumuna hayırlı  olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
Kaynak:http://kaztr.com/…/kazakistanda-uygur-tv-kanali-acildi_h546…

Etiketler: » » » »
Share
5672 Kez Görüntülendi.