logo

trugen jacn
08 Nisan 2016

U.ARASI AF ÖRGÜTÜ : ÇİN, UYGURLARA KARŞI OPERASYONLARDA İDAM CEZASINI KULLANIYOR.

Uluslar Arası Af Örgütü Logosu Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Dünya’nın önde gelen İnsan hakları kuruluşlarından Londra merkezli Uluslara Arası Af Örgütü(Amnesty İnternatıonal)  yayınladığı,  ” 2015 yılı Küresel İdam Cezaları Raporu”’nda Çin’in işgalı altındaki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Uygur Türklerine karşı yürüttüğü “Terörle Savaş ve Sert Darbeler Vurma” operasyonlarında Uygurlara karşı idam cezasını normal bir cezalandırma yöntemi olarak uygulamakta olduğunu ve bu cezalandırmanın “Aşırı ve Rahatsız Edici ”  boyutlarda olduğunu açıkladı.
05 Nisan tarihinde bir basın toplantısı ile 2015 Global İdam Raporunu açıklayan Uluslar arası Af Örgütü genel Sekreteri Sally Shattı şunları ifade etti, “ 2015 yılında tüm dünya’da idam cezaları  % 54 lük bir artış göstermiştir. 2015’te dünya’da idama mahkum edilen toplam insan sayısı bin 900 kişi olup,bunlardan,  bin 534 kişi infaz edilmiştir. Çin’in 2015’te idam cezası verdiği insan sayısı dünya’dakii diğer ülkelerin verdiği  idamaların toplamından fazladır.Çin’in Müslüman Uygurlara karşı tatbik ettiği idam cezası rahatsız aşırı ve edici boyuttalardadır.  Çin’in insanlığın vicdanını kanatan bu idam cezası uygulamalarını  şiddetle kınıyorum.”dedi.


Çin’in ülkesinde uyguladığı idam cezalarını “Devlet Sırrı” olarak ilan ettiğini beliriten genel Sekreter Shattı açıklamalarını şöyle sürdürdü,”Çin,idamları Devlet Sırrı olduğunu ileri sürerek tam olarak açıklamıyor.Bu nedenle Çin’de 2015 yılında kaç idam cezası  olduğu tam olarak bilinmemektedir.Çin iran ile birlikte dünya’da idam cezası uygulamasında rekoru ellerinde tutmaktadırlar. Bizim en zorlandığımız ve sıkıntılı olduğumuz husus, Çin’de idam cezasının genelleştirilmesi ve olağan bir cezalandırma yöntemi olarak kabul edilmesidir. Çin başta bir çok ülkede yıldan yıla artan idam cezaları uygulamaları sarsıcı ve huzursuz edici boyutlara ulaşmıştır.


Çin, Uygurlara idam cezasını  Etnik temelli Olarak Uyguluyor
Çin, idam cezaları  konusunda en dikkat çıkıcı ve bir o kadar kaygı verici   ülkelerin başında gelmektedir.Çin’in 2015 yılında Uygur bölgesinde gerçekleştirdiği idamlar ve infazlar hakkında hiçbir bilgiye sahip değiliz. Uygurların idam cezaları ile ilgili olarak tek sahip olduğumuz bilgi 01 Mart 2015 Kunming Tren İstasyonu bıçaklı intihar saldırısını gerçekleştirdikleri iddia edilen 3 Müslüman Uygur’a 24 Mart 2015’te Kunming Halk Mahkemesince verilen idam kararıdır.

Uygurlar,Çin’de En Çok İdama Çarptırılan Etnik Halktır 
Özgür Asya radyosu haber sitesinde yer alan bilgilere göre,Uluslar arası Af Örgütü genel Sekereteri Sally Shatti ABD.lı bir tev. Kanalında 2015 İdeam raporu ile ilgili katıldığı bir programda şunları  de ifade etmiştir.  “ Çin’in idam cezası uygularken,etnik ayrımcılık yaptığı düşünülmektedir.Çünkü,Çin’in idam cezalarına en çok çok maruz kalan insanlar Çin’in idaresinde yaşayan ve Çinli olmayan etnik topluluklardır,Bunların başında ise, Müslüman Uygur Türkleri gelmektedir. Bu hususta biz şu net ve çak bilgilere sahip olduğumuzu inanıyorum , Çin’in 2015’te idama mahkum ettiği insan sayısı, dünya’daki diğer devletlerde uygulanan idam sayısının toplamından daha fazladır.Çin çok düşündürücü ve rahatsız edici idam cezası uygulamalarını ısrarla sürdürmektedir.Çin’,özellikle Müslüman Uygurlara karşı idamı bir sindirme ve bastırma’da caydırıcı bir ceza olarak kullanmaktadır.İdam cezası Çin’in Uygur bölgesinde Uygurlara karşı 2014 yılından beri aralıksız ve şidrdetini arttırarak sürdürdüğü “Terörle Savaş ve Sert Darbeler Vurma”  Askeri harekatında Uygurlara bir karşı koyma ve caydırıcı cezalandırma yöntemi olarak ısrarla devam ettirmekte olduğu gerçeğidir. ” Şeklinde konuştu.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1110 Kez Görüntülendi.