logo

trugen jacn

HARWAD ÜNİVERSİTESİ Dr.BROPHY’NİN “UYGUR TÜRKLERİ ” ADLI KİTABINI YAYINLADI

Cover: Uyghur Nation in HARDCOVER

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
ABD. merkezli ve dünya’nın er ünlü ve prestijli eğitim kurumlarından Harward Üniversitesi’nin Çin’in işgalı altındaki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerini konu olan “ Uighur Nation = Uygur Halkı “ adı ile bir kitap neşrettiği bildirildi.
TRT Avazi Radyosu’nun internet portalında yer alan  habere göre kitap Avstralya Sidney devlet Üniversitesi öğretim üyelerinden David Bro0phy  tarafından hazırlanmış olup, Harward University Pres Harward Üniversitesi Yayını olarak 20 Mart 2016’de basımının tamamlandığı   açıklandı.
UYGUR Türklerinin tarihine bağışlandığı  belirtilen  kitaba, “UYGURLAR : Çin ve Rusya arasında Reform ve Devrim “ adı verilmiş olup, 1920’lı yıllardan sonraki dönemde Doğu Türkistan’da cereyan eden,sosyal ve siyasal olaylar.Uygur milli kimliğinin şekillenmesi, Uygur Milliyetçiliği akımının Uygur siyası  ideolojisine olan etkileri vebenzeri konuları ana hataları ile kendi görüşleri doğrultusunda açıklıyor.
Yazar,UYGUR adının 11.yüzyıldan sonraki sürçte kademeli olarak unutulmaya başlandığını örnekleri ile ortaya koyuyor.Buna karşılık Uygur adının , daha sonraki devirlerde sadece Tarım bölgesindeki bostanlıklar ve yeşil vadilerin adı olarak kullanılmaya başlandığını de  belirtiyor.
Çarlık Rusyası’nın Türkistan ve Sibirya’nin uçsuz ve bucaksız topraklarını nasıl işgal ve istila ettiği anlatılıyor. 1917 Bolşevikler Rusyası’nın Türk halklarını boy adları ile  Uluslara ayırarak ve bölerek sun’i Milletler yarattığını, bu uygulamanın  halk tarafından benimisenip yerleşmesi için  Türkistan aydınlarının gündemine taşındığını ifade ediyor.Bu meyanda Komünist Rusya’nın de etkisi ile,Uygur adının ayrı bir millet adı olarak anılmaya başlandığını de anlatılıyor. Bu durum ise kitabın asıl arka planı ile eserin yazılmasındaki temel amaç olarak kendisini gösteriyor.
Yazar kitabın son ve ek bölümünde ise, Rusya – Çin arasında meydana gelen “ Reform ve Devrim= İslahat ve İnkilap” adı verilen bölüm’de bu gelişmelerin o devirdeki Uygur aydınları ve toplumu üzerinde  derin etkiler gösterdiğini de özellikle izah etmeye çalışıyor.
Doğu Türkistan’da 1930’lı yıllarda başlayan Ceditçilik = Yengiçe Maarif”  hareketi ile bu hareketin Uygur toplumunda özel bir yeri olduğunu de özellikle kaydediyor.
1930’lı yıllarda Stalin Rusyası’nın Doğu Türkistan’a olan ilgisi ve daha sonra müdahalesi uygulamaya,bu ülke’de uyguladığı  politikalar,bu yıllardaki uluslar arası politik durumun Milli bağımsızlık hareketlerine olan etkisi ve o devirdeki çok karmaşık ve girift siyası tabloyu de  ayrınıtılı olarak anlatıyor.
Uygurlar kitabı Uygurların vatanı’nın çok karışık ve iç içe geçmiş karanlık ve karışık bir devresini de özellikle  ele aldığını de belirtiyor.
Yazar,Doğu Türkistan ve Uygurlar ve bu kitaptaki bütün konular hakkında yazılan bütün kaynaklarını taramış ve bu kaynaklarını geniş bir listesini vermiş  ve  izahını de yapmıştır. Kendisinin Uygurca,Türkçe,Tatarca,Rusca,Mançur,Çin,Fars,Alman ve Fransızca olmak üzere bir çok dili bilmesi ve bu dillerdeki kaynakları kullanmasından doğan  avaantajları çok iyi kullandığı anlaşılmaktadır. Uygurlar  kitabı bu yönü ile  son yıllarda yazılan  çok önemli bir eser olarak kabul görmektedir.


Uygurlar Kitabının Yazarı Dr.David Brophy kimdir ?
Avustralya’da doğmuştur.Uygurların tarihi ve kültür ve medeniyeti üzerindeki çalışmaları ile öne çıkmış bir Türkolog’dur. 2012’de Orta Asya ve Türkistan tarıhı üzerinde Doktorasını tamamlamıştır.Daha sonra ise, Avustralya devlet Üniversitesi’nde 2 yıl süre ile Post Doktora çalışması yapmıştır.2014’ten beri Avustralya Sıdney Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Etiketler: » » » » » »
Share
2477 Kez Görüntülendi.