logo

trugen jacn

TÜRK DÜNYASI’NIN HİÇ SÖNMEYEN ATEŞİ, TÜRK OCAKLARI 104 YAŞINDA !

Türk Ocaklarının Doğu Türkistan Türklerinin kalbindeki yeri çok özeldir. Türk Ocakları kurulduktan  sonra bir ilke imza atmış ve Doğu Türkistanli Musabay Kardeşlerin talebi üzerine Türk Ocaklı bir İdealist Türklük aşığı Giritli Habibzade Ahmet Kemal İlkkul’u gönüllü bir öğretemen olarak  Doğu Türkistan Türklerini aydınlatması için  Rusya yolu ile Kaşgar’a göndermişir.

Türk Ocaklarının Doğu Türkistan Türkleri ile ilgisi Cumhuriyet döneminde de sürdürülür. 1930’lu yıllarda İstanbul’da  eğitimini tamamlayan Kaşgar/Artuş’lu bir idealist eğitimci  olan Mehmet Ali Tevfik’ı sahiplenir ve kendi ülkesine hizmet etmesi için  ülkesine yollar.

1933’de Kaşgar’da Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti ilan edilir.Devletin kuruluşu,”Gökbayraktan Albayrağa Selam Olsun ! telgrafı  ile müjdelenir. Bu yeni Türk Cumhuriyetine   hizmet etmesi için   Özbek Türkü Dr. Mecdeddin Ahmet ile  İzmirli Dr. Mustafa Kentli’yi Danışman olarak olarak  gönderir.

1947 yılında Türkiye’de  öğretmen Okulu’nu tamamlayan   Hotenli bir Uygur Türkü olan idealist  Kurban Koday’ın bütün giderlerini karşılayarak Doğu Türkistan’a gitmesini temin eder.

Türk Ocaklarımızın Doğu Türkistan’a hizmetleri bunlarla de asla bitmez ve bitmeyecektir de. Geçmişten günümüze kadar vesile ve gerekçeler ile gün geçtikçe   daha de artan bir  alaka  ile  destek ve hizmetlerini  sürdürmektedir.

TÜRK OCAKLARI’MIZ  KURULDUĞU TARİHTEN BERİ  TÜRK ALEMİNİN DEVAMLI  TÜTEN VE HİÇ SÖNMEYEN ATEŞİ VE GÜÇ VE KUVVET ALDIĞI  KAYNAK OLMUŞTUR. DOĞU TÜRKİSTAN BAŞTA MAZLUM VE MAĞDUR TÜRKLER  İÇİN   BİR  SIĞINAK VE FEYİZ ALDIĞI   BİR  FİKİR MEKTEBİ  OLMUŞTUR.

YÜCE ALLAH  AZİZ OLARAK YARATTIĞI TÜRKLERİN BU OCAĞINI HİÇ SÖNDÜRMESİN VE EBEDİYEN TÜTTÜRSÜN.   AMİN .

tÜRK oCAKLARI LOGOSU ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merekezi(UYHAM)

Türk Ocakları, 25 OCAK  1912 Yılı bir çoğu Türk Dünyası’nın çeşitli bölgelerinden gelen  idalist Aydınlar  Alimler ve  düşünce ve Aksiyon adamlarının içinde bulunduğu seçkin bir Türk Ziyalıları tarafından İstanbul’da kurulmuştur. 190 Askeri Tıbbiyeli bir gece seher vakti Karaca Ahmet mezarlığında toplanarak,dönemin birçok tanınmış şair, edip, bilim ve düşünce adamına mektup yazarak, onları bir Milli Kuruluş oluşturarak başlarına geçme konusunda göreve davet etmişlerdi. Bu mektubu alan o zamanki aydınlardan Türklük Şairi Mehmet Emin Yurdakul Bey başkanlığında büyük fikir ve düşünce adamları Yusuf Akçura, Ahmet Ağaoğlu, Ziya Gökalp, Hamdullah Suphi Tanrıöver, M.Ali Tevfik ve Ahmet Ferit Tek Bey’in yönetiminde “TÜRK OCAKLARI” adlı milli bir kuruluşu 25 MART 1912 tarihinde kurarlar.
Ne var ki bu kuruluşa vesile olan 190 genç Çanakkale’ye gönüllü gider ve hepsi de şehit olurlar.

BÜTÜN ŞEHİTLERİMİZE  RAHMET VE MĞFİRET DİLERİZ.

Etiketler: » » » »
Share
1135 Kez Görüntülendi.