logo

trugen jacn
23 Mart 2016

İŞGALCI ÇİN,GULCA/OYMANBAYTOKAY CAMİ’NİN İMAM VE MÜEZZENİNİ DE TUTUKLADI.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgal yönetimi,işgalindeki  Doğu Türkistan’da baskı,zulum, keyfi tutuklama ve yargısız infaz, dini ve etnik assimilasyon ve ırkı soykırım uygulamalarına her gün yenilerini ekleyerek sürdürüyor Uyghurnet.org haber sitemizde bu yılın Ocak ayı ortalarında Gulca vilayeti merkeze bağlı Ara Östeng kenti’ne bağlı Oymanbaytokay köyü’nün bir gece ansızın İşgal ordusuna bağlı asker ve polisler tarafından kuşatılarak bütün evlerin tek tek arandığı ve toplam 41 Uygur gencinin tutuklanarak götürüldüğü haberi yer almış ancak,tutuklanma sebebi hakkında bir bilgiye ulaşılamamıştı.
Özgür Asya radyosu muhabirleri olayın vuku bulduğu Araösteng ve Oymanbaytokay Köyü Polis merkezleri ile bölge sakinlerine telefonla ulaşarak bu toplu tutuklama olayının sebepleri hakkında yeni bilgilere ulaştığı  açıklandı.rfa.org.Uighur  haber sitesinde yer alan bilgilere göre, Radyo’ya konuşan Bölge sakinleri ile Araösteng ve Oymantokay kasabası Polis merkezlerinde görevli İşgal yönetiminin Uygurca konuşan Polisleri toplu tutuklama operasyonunun Oymanbaytokay Köyü İlk Okulu’dan emekli öğretmen ve Çin Komünist Partisi üyesi 70’lı yaşlardaki Harun adlı bir işbirlikçi’nin bir süre önce öldüğünü, definden bir hafta sonra işgalcıların işbirlikçisi ÇKP.üyesi emekli öğretmen’in ailesinin ölü için Dua ve Nezir yemeği tertip ettiklerini,bu yemeğe katılmayan Köy İmamı ile Müezzininin de bulundğu 41 kişinin “ Radikal dini Düşüncelere Sahip olmak” suçlaması ile bir gecede evlerinden alınarak tutuklandıklarını bildirdiler.


Özgür Asya radyosuna konu ile ilgili olarak konuşanların verdikleri bilgiler  şöyle ;

Araösteng Polis Merkezi Nöbetçi Polisi Ruzi Muhammed Mecid : tutuklanan bu 41 kişinin ölen ÇKP.üyesi emekli öğretmen Harun’un Nezir yemeğine katılmadıkları için tutuklandıkları doğrudur.Tutuklananların için Oymantokay Camisinini imam ve Müezzini de bulunumaktadıır.Size daha fazla bilgi vermeye mezun değilim.
Oymantokay Hayvancılık İşletmesi müdürü Mehmet Ali : 41 kişşinin ölen ÇKP.üyesi Harun’un hezir yemeğine katılmadıkları için tutukladıklarını ber de duydum.Daha fazla konuşamam.
Araosteng Polis Merkezi : Ben burada görevli Polis memuruyum.41 kişinin tutuklanma operasyonuna katıldım.Tutuklanma olayı doğrudur.Ancak daha ayrıntılı size bilgi veremiyeceğim.

Uzmanlar, İşgalcı Çin yönetimi, Müslüman Uygur Türklerine baskı yapan ve zulumda kenedilerine yardımcı olan ve işbirliği yapan Çin yalakalarınının bu ihanetleri nedeniyle tavır koyan çevre halkının bu dışlama ve protesto amaçlı bu ve benzer tavırlarını dahi kendilerine karşı bir tepki olarak algıladıklarını, tepki gösteren bölge sakinlerinin bu hareketelerini Radikal Düşünce ve Davranış” katagorisine sokarak Müslüman Uygur Türklerini bastırmak için bir bahane olarak kullandıklarını bildiriyor.

Hukukçuların bu tutuklamalar ile ilgili görüşleri şöyle ;  evrensel hukuk kaidelerine göre suçlar kişiseldir. Bir suçtan dolayı başkalarının de tutuklanması hukuki değil,tamamen  yasa dışı bir davranıştır.Çin’in Gulca/Oymanbaytokay’daki toplu tutuklamaları evrensel hukuk normlarına tamamen aykırı bir  uygulamadır. Bu olay Çin’de hak ve hukuk’un olmadığını gösteriyor. İşgalçı ÇKP.yöntiminin Uygur Türklerini bu ve benzer adil ve yasal olmayan bahaneler ve gerekçeler uydurarak tutuklamaları ve  mahkum etmeleri  insan hakları ve uluslar arası hukuka tamamen aykırı  ve hukuk katletmektir. “şeklinde değerlendiriyorlar.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1279 Kez Görüntülendi.