logo

trugen jacn

İŞGALCI ÇİN, GULCA ‘DA 41 UYGUR GENCİNİ TOPLU OLARAK TUTUKLADI

Hitay İşkence
Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da baskı,zulum, dini ve etnik assimilasyon ve ırkı soykırım uygulamalarına her gün bir yenisi ekleyerek sürdürüyor,
2016 yılının Ocak ayı ortalarında Gulca vilayeti merkeze bağlı Ara Östeng kenti’ne bağlı Oymanbaytokay köyü’nün bir gece ansızın İşgal ordusuna bağlı asker ve polisler tarafından kuşatılarak bütün evlerin tek tek arandığı ve toplam 41 Uygur gencinin tutuklanarak götürüldüğü açıklandı.
Tutuklama olayının , Washington merkezli Hür Asya Radyosu Uygurca bölümüne bölge sakinlerinden birinin bu olayı iletmesi ile ortaya çıktığı bildiriliyor. Adı geçen radyo’nun internet sitesinde yer alan bilgilere göre , radyo muhabirleri Araösteng ve Ormanbaytokay Köyü Polis merkezleri ile bölge sakinlerine telefonla ulaşarak bu toplu tutuklama olayını teyit etmeye çalıştılar. Oymanbaytokay Köyü Polis merkezi’nden adının Bilalettin olduğunu söyleyen Uygur asıllı bir işgal polis memuru toplu tutuklama olayını doğruladı.Kendisinin bu operasyona katılmadığını ancak 41 Uygur gencinin tutuklanması haberinin doğru olduğu teyit etti.İyşgal polisi Bilalettin bu konuda daha fazla bilgi veremeyeceğini ifade etti.
Ormanbaytokay köyü sakinlerinden birisi ise, 41 Uygur gencinin tutuklanma olayını doğruladı ve bu gençlerin aşırı ve radikal dini düşüncelere sahip oldukları sebebiyle hapesediklerini duyduğunu de ifade etti.

Harita -Böl.Çin

Oymanbaytokay Köyü Hakkında Bilgi : Kazakistan sınırına 300 km.uzaklıkta bulunan Gulca kenti 12 Kasım 1944’de kurulan Doğu Türkistan Cumuhuriyeti’ne başkentlik yapmıştır. Bu  şehir sözde Uygur özerk bölgesi idari  taksimatına göre  sözde “İli Kazak Özerk Oblastı = Vilayeti”nin de merkezidir. Araösteng Kenti de Gulca şehir merkezine bağlı en kalabalık yerleşim bölgelerinden biridir. İdari olarak bu kent’e bağlı 12 köy bulunmaktadır.Bu kentin toplam nüfusu ise, 2 bin 716 aile’de 15 bin kişi civarındadır. Ortalama olarak hesaplandığında da Ormanbaytokay köyünde 220 aile ve bin 200 kişi meskundur. Buna göre Ormanbaytokay köyün’de bu son tutuklama kampanyasında ortalama olarak her 5 aileden bir kişi işgal güçlerince tutuklanmış bulunuyor.
Uzmanlar, Çin Lideri Xi’nin ÇKP.yönetim kadrosunda yaklaşık 2 yıldır sürdürdüğü iç çekişme ve iktidar müdadelesinin bütün şiddeti ile devam ettiğini bu nedenle merkezi yönetimin bölgedeki duruma  tam  olarak hakım olmadığını bildiriyorlar. Bu nedenle yerel CKP.kodamanlarının birer “Küçük İmparator=Diktatör” haline dönüştüğünü ve kendi yasalarını çiğneyerek bu ve benzeri  keyfi  tutuklamalar  ve baskı zulümler yapabilidiklerini  ifade ediyorlar.

Etiketler: » » » » » »
Share
1714 Kez Görüntülendi.