logo

trugen jacn
18 Mart 2016

UYGUR KURULTAYIN’DAN EDONEZYA’YA TEPKİ : 2 UYGUR’UN YARGISIZ İNFAZI KABUL EDİLEMEZ.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Endonezya Ordusunun  merkezi  Sulawasi eyaletinin Poso adasında ormanlık bir alanda “Doğu Endonezya -Timur Adası  Mücahitleri “ Örgütüne karşı düzenlediği operasyon’da 2 Uygur Türkü’nü yargısız infaz yaparak katletmesi Uygur Türkleri tarafından tepki ile karşılandı. Muhacerette yaşayan Uygurlar Kardeş Endonezya yönetiminin uluslar arası hukuk ve asgari adalet ölçülerine de aykırı olan bu infazın din kardeşliği noktasında da  kabul edilemez ve insani, hukuki olmadığı gerekçesi ile  olayı  protesto ettiler.
Endonezya’nın 2 Uygur şüpheli’yi öldürmesine en üst düzeyde tepki Dünya Uygur Kurultayı’ndan geldi.DUK.Genel Sekreteri Nuri Musabay yaptığı açıklama’da bu yargısız infazın kabul edilemez olduğunu belirtti ve Endonezya yönetimine tepkili olduklarını ve bu olaydan son derece  üzüntü  ve istirap duyduklarını ve bu örgüt  içinde bulunan diğer 4 Uygur Türkü için de  kaygılı olduklarını   açıkladı.
Özgür Asya Radyosu’na bu konu ile ilgili konuşan Genel Sekreter Musabay Çin işgalinde benliklerini korumak ve  hayatta kalma mücadelesi veren Uygur Türklerinin İşgalcı Çin’in baskı,zulum ve assimilasyon ve  ayrımcı uygulamalarından kurtulmak için çeşitli yollarla ülkelerinden kaçarak  komşu ve ve din kardeşleri olduklarına inandıkları bir çok ülkeye gelmek zorunda kaldıklarını belirterek şunları söyledi, “ Uygurlar komşu ve kardeş ülkelere geldiklerinde bu ülkeler ve uluslar arası yasalara uygun şekilde hareket etmeye çalıştılar. Ancak,bu  yasalara uygun hareket,yol ve yöntemler  onların kendilerini  kurtarmalarına  yetmedi. BM.Mülteciler Yüksek Komiserliğince mülteci olarak tanınmaları ve ellerine mülteci belgesi olmalarına rağmen, Kazakistan, Özbekistan, Kırgizistan, Pakistan, Nepal Kamboçya, ve Malezya gibi ülkeler kendilerine sığınan ve BM.tarafından mülteci statüsü verilen bu Uygur sığınmacıları korumadı ve Çin’in  kendilerine sağladığı çeşitli çıkarlar karşılığı  insan onuruna  ve bağımsız bir devlete yakışmayan bir şekilde Çin’e teslim ettiler.Uygur sığınmacılar bu durumu gördüklerinden  başka yollara baş vurmak zorunda kalıyorlar. BM.lere  ve ilgili ülkelere güvenemedikleri  için başka  yolları kullanamak mecburiyetinde kalmaktadırlar. Kardeş Endonezya hükümetinin Uygurların bu  sor ve sıkıntılı durumunu göz önünde bulundurmasını ve dikkate almasını umuyoruz. “ dedi.

Endonz.haritası
DUK.genel sekreteri Musabay, Endonezya hükümeti katlettiği 2 Uygur  ile ilgili tatmin edici her hangi bir açıklamayı  şimdiye kadar yapmadığını belirterek şöyle devam etti,” Bu Kardeşlerimiz bu ülkeye nasıl ve ne amaçla geldiler ? Öldürüldüklerinde ellerinde her hangi bir silah var miydi ? Niçin bu mücahit gurubunun içinde bulunuyorlardı ? Bu ve benzer konularda doğru ve şeffaf belgiler vermelidir. Bizleri ve uluslar arası topluma inandırıcı ve tatminkar bilgilerle ikna etmeli ve inandırmalıdır.  Ayrıca,  bu örgüt’ün içinde bulunduğunu iddia ettikleri diğer 4 Uygur Türkü’ne de   savunmaları için avukat temin etmeli ve kendilerini adil bir şekilde savunabilmeleri için fırsat tanımalıdır. Sebep ne olursa olsun ve hangi gerekçeler ileri sürülürse sürülsün,hiçbir şey insan hayatından daha da değerli ve önemli  değildir.Mazlum ve savunmasız insanları yargısız infaz etmek,insanı yönden kabul edilemez ve islam kardeşliği ile  de asla bağdaşmaz.” Şeklinde konuştu.
Endonezya hükümeti geçen yıl kendilerine sığınan Abdullah,Ahmet Mahmut,AbdulbasitTüzer ve Ahmet Bozoğlan adlarındaki 4 Uygur mülteci’yi yasa dışı yollardan ülkelerine geldikleri ve sınır ihlalı yaptığı gerekçesi ile Eylül 2015’te yargılayarak  6’şer yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Bu 4 kişinin şu anda nerede tutuldukları ve akıbetlerinin ne olduğu  hakkında her hangi bir açıklama şimdiye kadar yapılmış değil.

Ancak,Endonezya Terörle Mücadele Teşkilatı sorumlusu İrfan İdris, “Blomberg News” ajansına yaptığı bir açıklama’da tutuklanan bu 4 Uygur Türkü’nün yargı aşamasından sonra iadesi konusunda Çin yönetimi ile mutabakata vardıklarını belirtmişti .
DUK genel Sekreteri Musabay bu 4 hükümlü Uygur Türkü ‘nün cezalarının bitiminden sonra da Çin’e geri verilmemesini istedi. Masabay,bu insanların Endonezya’da yerleşmelerine izin verilmesini veya kendilerini kabul edecek 3. Bir ülkeye gitmelerine izin vermelerini de talep etti.

Etiketler: » » » » » »
Share
1263 Kez Görüntülendi.