logo

trugen jacn
16 Mart 2016

MÜSLÜMAN ENDONEZYA’ DAN 2 MÜSLÜMAN UYGUR TÜRKÜ’NE YARGISIZ İNFAZ

Uygur EndonezyaUygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Endonezya Ordusunun  başkent Jakarta’nın bin 600 km.kuzey doğusundaki Poso  adasında ormanlık bir alanda iki Müslüman Uygur  Türkü sığınmacı’yı yargısız infaz yaparak öldürdüğü açıklandı
Aljazera.com.internet sitesinin Reuters Haber ajansına dayanarak verdiği habere göre yargısız infaz olayının  geçtiğimiz hafta 06 Mart Çarşamba günü meydana geldiği belirtildi.
Uygur Türkü sığınmacıların yaklaşık 3 yıl önce Endonezya’ya geldikleri ve Sulawasi Eyaletinin Poso Ormanlık bölgesinde bulunan Ebu Wardah Santosi Liderliğindeki “Doğu Endonezya Mücahitleri ” adlı bir  mücahit gurubuna sığındıkları bildirildi.

Yargısız infaz yapılarak katledilen Uygur sığınmacıların geçtiğimiz günlerde Endonezya Ordusunun anılan Mücahit Örgütü’ne karşı başlattığı askeri operasyonlar esnasında öldürüldükleri ifade edildi.
Endonezya Ordusu “ Doğu Endonezya Mücahitleri” adlı silahlı gurubun İŞİD ve DAEŞ’e bağlı oldukları gerekçesi ile uzun süredir, onlarla  mücadele ediyor.Bu silahlı örgüt’ün Lideri Santosi de arananlar listesinde bulunuyor.  Endonezya Ordusu gece baskınında yargısız infa yaparak öldürdüğü 2 Uygur Türkü’nün kimliklerini ise açıklamadı.


Sulawasi Polis Teşkilatı yetkilisi, Harı Soprapto yaptığı açıklama’da öldürülen 2 Uygur Türkü’nün Çin vatandaşı oldukları için Jakarta’daki Çin Büyükelçisine bilgi verildiğini söyledi. Polis yetkilisi ayrıca operasyonlarda tutuklanan diğer kişilerin ifadelerine göre Ebu Veddah Santusi’nin Lioerliğindeki “Doğu Endonezya Mücahitleri Teşkilatı ” içerisinde başka Uygurların de bulunduğunu  bildirdi.
Reuters’in Endonezya’da bulunan Muhabirleri Çin Elçiliğine müracaat ederek Endonezya Ordusu’nca katledilen Uygur Türkleri ile ilgili daha fazla bilgi talep ettiklerini ancak,Çinli Elçilik yetkilerinin   kendilerine bilgi vermeyi reddettiklerini bildirdiler.
Geçtiğimiz yılda da Endonezya’da 4 Uygur Türkü yakalanmış ve yargılama sonucunda ülkeye kaçak yollardan girmek ve ülke sınırlarını ihlal etmek suçlaması ile 4 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.


Müslüman Endonezya Yönetiminin Çin baskı ve zulmünden kaçan 2 Uygur Türkü’nu yargısız infaz yaparak katletmesi diaspora’daki Uygur Türkleri tarafından tepki ile karşılandı. Endonezya yönetiminin  insan hayatını hiçe sayan bu hukuksuz tutumunu kaygı ile izledikleri belirtildi.  Yargısız yapılan bu infazın  islam inancı ve emirlerine tamamen aykırı  ve  İslam kardeşliği ile hiç bağdaşmadığı, ve   bu tutumun   Çin zulmünü hiç de aratmadığını  belirterek  öldürme olayını protesto ediyorlar.

Etiketler: » » » » » »
Share
2310 Kez Görüntülendi.