logo

trugen jacn
16 Mart 2016

REUTERS : ÇİN’İN TERÖR ALGISINDA UYGURLAR POTANSİYEL TERÖRİST VE SUÇLU

Reuters Logo

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Dünya’nın önde gelen uluslar arası haber ajanslarından Reuters yayınladığı bir haber- yorumda “Çin’de terör ve terör suçu söz konusu olduğunda Çin yönetimi için ilk akla gelen Müslüman Uygurlar ve onların yaşadığı Uygur bölgesindeki şiddet olayları akla gelmektedir. Çin yönetiminin terör algısı ve tanımlaması genel olarak Uygur Türkleri üzerine kurulmuştur. Çin yönetimi Uygurları terörist olarak tanımlamakta ve Uygur Türklerini potansiyel terör sanıkları olarak suçlayarak acımasızca bastırmaktadır.” İfadesini kullandı.

Reuters,bu haber yorumunu geçen hafta toplanan sözde Çin halk Meclisi genel kurulu’nda 2015 yılında Çin genelindeki adalet hizmetleri ve tutuklanan sanıklar ile ilgili bilgi veren Çin Halk Cumhuriyeti Başsavcılığı’nın açıklamaları üzerine yaptığı bilidirildi.

Çin Başsavcısı Cou Jiang : 2015’de Toplam 1,1 milyon Suç dosyası düzenlenmiştir.
Her yıl Mart ayı içerisinde 15 gün toplanan ve Çin Parlamentosu olarak kabul edilen “ Çin Halk Kurultayı”nın 12.Yasama dönemi 4. Genel kurulu ve 3. Oturumunda 2015 yılı içerisinde gerçekleştirilen adalet hizmetler ile ilgili bilgi verirken şunları açıkladı
1. Çin genelinde 2915 yılında toplam 1,1 milyon adet suç dosyası(İddianame) düzenlenmiştir. Bu rakam 2014 yılına göre % 7,5 daha fazladır.
2. Bu iddianamelerden mahkum olanların sayısı ise,  1,023 kişi olup,bu kişiler yargılamalar sonucunda  çeşitli cezalara çarptırılmıştır. Bu rakam ise bir önceki yıla göre % 4 oranında  artış göstermektedir.

3. 2015 yılında devletin güvenliği  ve  şiddet içerikli suçlarda 2014’e göre % 100 artış  meydana gelmiştir.

4. Devlet güvenliği ile ilgili  toplam 1.084 dosya hazırlanarak kamu davası açılmış ve yargılamalarda toplam bin 449 kişi mahkum edilmiştir.
5. 2015’te terörizm, radikalizm,devleti parçalama ,terör örgütü kurma ve bu örgütlere üye olma,yasa dışı dini faaliyetler, dini içerikli sesli ve görüntülü  propaganda ve eğitim materyalları ile suç aletleri  ile mücadelenin şiddet arttırılarak sürdürülmüştür.

Portail de Radio France

Fransa’nın Sesi Radyosu : Çin’de Adalet,Hukuki  Normlarına göre değil,  ÇKP.’nin talimatlarına göre tecelli etmektedir.

Fransa’nın resmi devlet  radyosu  olan Fransa’nın Sesi radyosu de konu ile ilgili bir haber  yorum yayınlamıştır. Haber yorumda şu  görüşlere  yer vermiştir, ” Çin Bassavcısı Cu Jiang’ın ifadesi ve açıkladığı rakamlardan şu sonuç ortaya çıkmaktadır.Çin Yargısı adalet ölçülerine göre değil,Çin Komünist Partisi ve onun iktidarı ile işbirliği ve dayanışma içerisinde “Çin devletini Parçalamak isteyenler ile Terör Faaliyetlerine katılanlara karşı ortak mücadele” sinin bir sonucu olduğu açık olarak görülmektedir.Çin Başsavcısı  2015 yılında terör suçu ile mahkum edilenlerin sayısın bir önceki yıla göre %100 arttığını açıklamıştır.Bu ise, Çin mahkemelerinin ÇKP.yönetiminin resmi politikası ve uygulamalarına aktif olarak iştirak  ve detek verdiğinin açık bir kanıtıdır.” şeklinde değerlendirmiştir.


Uzmanlar, bu yıl toplanan Sözde Çin Halk Kurultayı’nda oturumların çok gergin geçtiğini Çin devlet başkanı ile Çin başbakanının bir araya gelmekten ve birlerine selam vermekten özenle kaçındıklarını ifade ediyorlar.Bu durumun ise,ÇKP.diktatoryası(21 Kişilik Merkez Komitesi) içerisindeki derin rekabet ve anlaşmazlıkları su yüzüne çıkardığının bir kanıtı olduğunu söylüyorlar. Çin’de çok az rastlanan bu çarpıcı ve gergin durum’un Kurultay sonrasında ÇKP.Genel Sekreteri ve Çin devlet başkanı Xi Cingping için “Çin’in Son Devlet Başkanı” olacağını tahmin ettiklerini belirtiyorlar.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1392 Kez Görüntülendi.