logo

trugen jacn
15 Mart 2016

BM. YÜKSEK KOMİSERİ EL-HÜSEYNİ : UYGUR BÖLGESİ VE TİBET’TEKİ İHLALLERDEN ENDİŞELİYİZ.

ب د ت يىغىنىدا ئۇيغۇر رايونى ۋە تىبەتتىكى دەپسەندىچىلىكلەر ئەيىبلەندى

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
BM. İnsan Hakları Komitesi Yüksek Temsilcisi(Komiseri)Katar Prensi Zeid Re’ad El-Hüseyni Çin’in egemenliği altında yaşayan Müslüman Uygurlar ile Tibet halklarının çok ciddi şekilde insan hakları ihlallerine maruz olduklarını ve BM.olarak  bu durumdan ciddi şekilde endişeli olduklarını   açıkladı.
BM.İnsan Hakları Komitesi Yüksek Temsilcisi Prens El Hüseyni bu açıklamayı BM.İnsan hakları Komitesi’nin 31. Dönem toplantısının 27.oturumun açılış konuşmasında sarfettiği bildirildi.
Özgür Asya Radyo internet portalında yer alan haberlere göre BM.İnsan Hakları Komitesi’nin İsviçre’nın Cenevre kentin’de yapılan yıllık toplantısının Çin’deki insan hakları ihlalleri özel gündeminde konuşan İnsan Hakları Komitesi Yüksek Temsilcisi El Hüseyni Çin’in insan hakları uygulamalarında  bu dönemde de bir iyileşme görülmediğini ve daha de kötüye gittiğini belirterek şunları söyledi, “ Çin yönetimi, Uygur ve Tibet bölgesinde bu bölgelerde yaşayan Çinli olmayan azınlık halklara  karşı uyguladığı insan hakları ihlallerini artırarak sürdürmektedir. BM. Çin’in ve idaresindeki Uygur bölgesi ile Tibet’teki   bu dramatik durumdan ciddi olarak endişe duymaktadır.”  dedi.

uyghur-sot-yeken-weqesi.jpg
Yüksek Temsilci El Hüseyni BM.İnsan hakları Yüksek Komiserliği’nin   esas görevinin  olarak uluslar arası toplumun ortak meselesi olan insan hakları ve  benzer sorunların gündeme getirilmesi  olduğu belirtti ve  konuşmasını şöyle sürüdürdü, “ Çin yönetimi bir hafta önce ülkesinde bir takım sosyal gurup  önderleri ile üyelerini topluca tutuklayarak hapsetti.Ben yüksek temsilci olarak Çin yönetimine bu durumdan ciddi olarak endişe duyduğumuzu bildirdim.Ancak,Çin yönetimi bu endişe ve ikazlarımızı yeni tutuklamalar yaparak reddettiğini göstermiş oldu. Çin yönetimi, bir çok İnsan Hakları aktivistleri ile bu aktivistlerini savunan bazı duyarlı Çinli Avukatları de tutukladı. Bunun yanında Çin yönetiminin  Müslüman  Uygur bölgesi’nde ve Tibet’te ciddi şekilde temel insan hakları ve hukuk ihlalleri yaptığını yakından biliyoruz.Bu ihlalerin sonlandırılması için Çin yönetimi’ni sürekli uyarıyoruz ve endişelerimizi iletiyoruz.Bu bölgelerdeki hak ve hukuku ihlalleri artarak sürmektedir. BM.İnsan Hakları Komitesi ve bu organ’ın Yüksek Temsilcisi olarak bu ve benzer hak ve hukuk ihlallerini gündeme getirerek tartışmak,bu  insani  sorunlarının çözümüne ilişkin olarak öneriler sunarak   kesin çözümler bulmak   bizim öncelikli görevimizin başında gelmektedir.” Şeklinde konuştu.

ABD.ELÇİSİ : ÇİN İNSAN HAKLARI AKTİVİSTLERİNİ SÜREKLİ BASTIRIYOR.

BM.İnsan Hakları Komitesi’nin 27.dönem 31. Oturumunda ABD.İngilitere,Almanya,Avustralya,Japonya, Yeni Zelanda,  Finlandiya  ve İrlanda’nın de içinde bulunduğu 12 ülke tarafından hazırlanan Çin’deki insan hakları ihlalleri ile ilgili hazırlanan bir ortak bildiri ABD.’nın BM.nezdindeki Büyükelçisi John Harbeer tarafından okundu.

ABD.Büyükelçisinin sunduğu ortak bildiri şu maddeleri içeriyor ;
1.- Çin yönetimi Ülkede yasal olarak faaliyet gösteren sosyal ve toplumsal gurup Liderleri ve insan hakları aktivistlerini acımasızca bastırmaktadır .Çin,böylece kendi iç yasaları ile uluslar arası yasalar ve  anlaşmaları  ihlal etmekte  ve kendi taahhütlerini çiğnemektedir.
2.- Çin yönetimi bir süre önce komşu ülkelerde yaşayan ve yabancı ülke vatandaşı olan etnik Çinlilileri gizlice kaçırarak mahkum etmiştir. Bazıları ise ortadan kaybolmuştur.Kaybolan bu insanlar bir süre sonra Çin’de ortaya çıkmıştır.Bu eylemler  uluslar arası hukuk kurallarına tamamen aykırıdır.
3. Bu ortak bildiride imzası olan ülkeler olarak Çin’in bu yasa dışı uygulamalarını kabul etmemiz mümkün değildir.Bu ve benzeri eylemler uluslar arası toplumun Çin’e olan  güven ve beklentilerini yerine getirmekten çok uzaktır.
4.- Çin’in bu uygulamaları hukuki ve yasal değildir ve uluslar arası yasalara ve tamüllere tamamen aykırı uygulamalardır.
5. Çeşitli siyasi suçlar isnat edilerek tutuklananların hakkında düzenlenen iddianameler savurma hazırlayabilmeleri için kendilerine verilmelidir. Savunma hakları tam olarak sağlanmalı.Tutukluların aileri ve yakınları ile görüşmelerine izin verilmelidir.
6.-Çin yönetimi’nin kendi yasaları ve uluslara arası yasalara hukuk normları ile uyuşmayan tamamen aykırı uygulamaları insan hak ve hukukuna aykırı ve bu hak ve  kurallara yapılan ağır bir saldırıdır.
7,-BM.İnsan hakları Komitesi’nin dile getirdiği ve uygulanması istenen ifade özgürlüğü hakkından Çin vatandaşlarının yasal ve barışçıl yolarlardan kullanmaları ve bu haklardan özgürce yararlanmalarına fırsat tanınmalıdır.
8.- Çin anayasası ve yasalarına uygun şekilde ve yasal olarak mesleklerini ve çalışmalarını icra etmek isterken tutuklanan avukatlar aktivistler ,Toplumsal ve Kanaat önderleri derhal serbest bırakılmalıdır.
9.-Çin yönetiminden Vatandaşlarına kendi yasalarında verildiği taahhüt edilen hak ve hukuklarının uygulamalarda da verilmesini ve icraatlarında buna uygun hareket etmeye çağırıyoruz.

dogu-turkistan-cin-zulmu

Ortak bildirinin okunmaından sonra söz alan BM.nezdindeki Çin Temsilcisi ortak bildiri’de dile getirilen konuların gerçek dışı olduğunu  ileri sürdü ve özellikle ABD.yönetimini ağır dille suçlayarak kendilerine komplo kurulduğunu iddia etti.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1214 Kez Görüntülendi.