logo

trugen jacn
05 Mart 2016

MANÇU (ÇİNG) HANEDANLIĞI DÖNEMİNDE DOĞU TÜRKİSTAN TARİHİNE GENEL BİR BAKIŞ

Ecdatlarımız Türkeşler ile Çinli işgalcılar arasında 741 yılında meydana gelen ve Çin işgal Ordularının tamamen imhası ile sonuçlanan Talas Meydan savaşı’ndan binsekiz (1.008) yıl sonra Doğu Türkistan’a ilk saldırı ve işgal hareketi, Mancu (Çing)Hanedanlığı zamanında 1759 yılında vuku bulmuştur. Doğu Türkistan tarihinde Birinci Mancu-Çin istilası olarak anılan bu istila ve işgal hareketinin  ikincisi  ise, 1877 yılında İngilizlerin Çin’e verdiği 400 milyon Sterlin kredi ve Çarlık Rusyası’nın silah yardımı ile gerçekleştirilmiştir.

Yücel TANAY

Mançurlar,diğer adı ile Tunguzlar,  bilindiği  üzere Türkler  ve Moğollar ile beraber  tarih içinde komşu olarak birlikte yaşamış Altay kökenli bir kavimdir .Etnik Çinlilerin kendilerine yaptığı acımasız zulümler ve  assimilasyon uygulamalarına karşı 17.yüzyılın başlarıında Çin  İmparatorluğuna karşı  isyan etmişlerdir. Bu isyan sonucunda Çin’de ikitidaradaki etnik Çin  Sülalesini yıkarak  Mançu-Çing Hanedanlığını kurmuşlardır. Mancurlar Önce Çin’i daha sonra Doğu Türkistanı istila ederek Çingg adı İmparatorluk hanedanı kurmuşlardır.  (Büyük Çing Devleti) Bu hanedan 1644-1911 yılları arasında Çin’de hüküm sürmüştür. Mançur Hanedanının  Kurucusu Çin’in kuzeydoğusunda yaşayan Mançuların Aisin Gioro klanıdır; bu nedenle Mançu Hanedanı olarak da adlandırılır. Çing Hanedanlığı Çin’in son Çin kökenli olmayan imparatorluk hanedanıdır. Mançurlar Çin’in kendilerine yaptığı baskı.zulüm ve assimılasyonlarına karşı ayaklanmış olmalarına rağmen,Çin’i ele geçirdikten sonra baskı,zulüm,acımasız ve  insanlık dışı soykırımda  şikayetçi oldukları etnik Çinilileri kat be  kat geçmişlerdir.Mançur Ulusu’nun  O zamanki toplam nüfusları  yaklaşık 10 milyon kadar idi.   Mançurlar kıt’a Çin’inde  iktidarda olmalarına rağmen, kimliklerinden  uzaklaşmışlar,zaman içinde kendi  dillerini, dinlerini, milli kimliklerini kaybederek homojen etnik Çin toplumu içerisinde yok olup gitmişlerdir.  Mançu dili  günümüzde  yok  olan diller arasındadır. Bugün Mançurya’da Mançur  dilini  konuşabilen sadece 60 kişi kalmıştır.

Mançurya’nın kuzeyi Rusya ve  güneyi ise,  Çin’in  işgalindedir. Japonya’nın desteği ile kurulan  kukla Mançuko devleti Hükümdarı (küçük ve son  İmparator)de Mançur kökenlidir. Bu devlet 1932-1945 yılları arasında varlığını sürdürmüştür. Mançuların asıl yurdu, bugünkü Çin’in kuzeydoğu bölgesi olan Mancurya’dir.  Mançular yaşadıkları bölge itibariyle Eski Türklerin (Hunlar, Göktürkler, Uygurlar), Moğolların ve Çinlilerin komşularıdır. Konuştukları dil Ural-Altay dil grubunun Altay koluna mensuptur. Mançular 1644 yılında bütün Çin’i istila ederek iktidar olmuşlar, 1912 yılına kadar Çin’i Pekin’den idare etmişlerdir. Mançurlar, Çinlilerin kuzey komşusu olması ve Çin’i istila ederek, orada bir hanedan kurması 13.yüzyılda Çin’i ele geçiren  Moğollara ile benzerlık gösterseler de, ister Çin tarihinde, ister Türk tarihinde oynadığı rolleri itibariyle Moğollara nispeten çok büyük farklılıklar  ve zıtlıklar arz etmektedir.
Mançular, Çinlileşmiş ve devleti tamamen Çin devlet geleneğine göre, Çin kültürüne dayanarak idare etmişlerdir. Mançular, Doğu Türkistan’a   acımasız, aç gözlü ve hırçın bir istilacı olarak gelmiş ve Çinlilere kendilerini beğendirmek için, Çinlilerden daha de  beter Çinci’lik yapmış, direnişçileri acımasız bir şekilde toptan öldürmüşlerdir. Mançu hanedanının 300 yıl (1644–1912) kadar uzun zaman Pekin tahtında saltanat sürebilmesinin başlıca sebebi, onların Çinlileşmiş olmalarındandır.
Günümüzde  Mançu Milleti veya  Mançuların  toprağı veya vatanı  denilen bir  özel bir  olgu,  mevcut değildir.
Mançular, tarihlerinde, kendilerini büyük şahsiyetleri ve manevi değerleri olmadığı için, ister istemez  kendilerinden daha yüksek bir kültür ve medeniyeti sahip Çinlilere karışarak tamamen Çinlileşmişilerdir. Tarihinde kültürel ürünleri, örf adetleri ve buna bağlı olarak kenedilerini temsil eden büyük şahsiyetleri olmayan uluslar, meşru babası olmayan  gayrimeşru çocuğa benzer. Böyle çocuğa kim sahip çıkarsa, onun çocuğu veya malı olur. Dünyada, kendi milletine, toplumuna ve insanlık tarihine değerler katmış her sahada çok önemli Liderler,Kumandanlar, yeni icat ve buluşları ile öne çıkan bilginler yetiştiren Milletlerin başında Türk Milleti gelmektedir. Türk Milleti  tarihindeki büyük şahsiyetleriyle övünmeyi en çok hak eden Ulusların başında gelir.
Bugün, Doğu Türkistanı istila eden,Müslüman Uygur Türklerini acımasız ve vahşice katlederek yok etmeye çalışan  Mançular,tarihin karanlıklarına gömülerek benzerleri gibi yok olup gitmişlerdir. Mançurya  adı verilen bir  bölge coğrafi  olarak  bir yer olarak  günümüzde mevcuttur. Ama,bunların yok etmek için ellerinden geleni ardına koymadıkları Doğu Türkistan adı ve Müslüman Uygur Türkleri  bütün sıkıntı ve imha tehlikesine rağmen,  dimdik ayaktadır ve varlığını büyük azim ve gayretle sürdürmeye çalışmaktadır. Biz Türlerin tarihi kutsal ana vatanımız Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türkleri, bu topraklar üzerinde Müslüman Türk kimliğini canları pahasına sürdürmek için tek başlarına  insan üstü bir mücadele vermektdirler. Günümüzde sadist,vahşı ve acımasız Mançurların lanetli ruhundan  beslenen İşgalcı ve sömürgeci  Çinlilerin Soykırım ve asimilasyon politikalarına rağmen, Doğu Türkistan ve Müslüman Uygur Türkleri ebediyete kadar var olacak ve Mustakil ve özgür Doğu Türkistan Türk Cumhuriyeti kendi küllerinden yeniden doğacaktır. Buna karşılık, ,Çin emperyalizmi akıttıkları Müslüman Türkler ve diğer  Çin baskı ve zulmü altındaki Milletlerin masum kanlarında boğulacak ve tarihin  dipsiz karanlıklarında ebediyen yok olup gideceklerdir.

Yazımızı  Türkistan Türklerinin slogan haline gelen  bir  yakarış ve duası  ile  bitirelim ;

               “Allah Biz Bilen” = Allah Bizimledir.”

Etiketler: » » » » » » »
Share
1935 Kez Görüntülendi.