logo

trugen jacn
18 Şubat 2016

TAYVAN, DÜNYA UYGUR KURULTAYI BAŞKANI RABİA KADİR’A GİRİŞ VİZESİ VERMEDİ

Rabia Vize


Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Tayvan’in bu ülkenin Cumhurbaşkanı eski  Yardımcısı Liu Şiyenlen’in başkanlığını yürüttüğü Tayvan  merkezli “Tayvan Pasifik Bölgesinde Demokrası Örgütü” adlı kuruluşun 18-21 şubat tarihlerinde  başkent Taipei’de düzenleyeceği “Asya-Pasifik Bölgesinde Dini Özgürlükler Konferansı” ‘na katılması için Dünya Uygur Kurultayı Başkanı ve Uygur Milli Bağımsızlık Hareketi Lideri Rabia Kadır Hanım ’a vize vermediği bildirildi.
Özgür Asya radyosuna konu ile ilgili açıklamalarda bulunan DUK Başkanı Rabia Kadir kendisinin bu toplantı’ya daha öncesinden davet edildiğini ve Vize talebinin Tayvan Temsilciliği’nce reddedildiğini belirterek şunları söyledi ; “ 3 hafta kadar önce bana gönderilen davet mektubu ile birlikte Washington’daki Tayvan İrtibat Bürosu’na vize talebi ile baş vuru yapılmıştı. Ancak,15 Şubat’ta red cevabı geldi. Bu, Tayvan yönetiminin benim vize talebimi 2.kez reddetmesidir. Bundan büyük üzüntü duydum.Çünkü, demokrasi ve İnsan hakları ile dini özgürlükler ve bu özgürlüklerin karşılaştığı zorlukların tartışılacağı bu konferans çok önemli idi. Çin’in Doğu Türkistan’da uygulamakta olduğu insan hak ve hukuk ihlalleri ve dini özgürlüklere koyduğu engel.sınırlama ve yasakların uluslar arası topluma anlatılabilmesi için çok iyi bir fırsat idi. Görüleceği üzere , ÇKP.iktidarının mağdurları sadece Müslüman Uygur Türkleri değil, aynı etnik kökenden gelen Tayvan halkı de Çin’in tehdit ve baskısı altındadır.Demokrası değerleri ile yönetilen Tayvan’a Kızıl Çin sürekli baskı ve şantaj yapıyor ve  bu durumda Tayvan halkı de  Komünist Çin’in mağduru durumundadır.” Şeklinde konuştu.


Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir, bu konferans için çok iyi hazırlıklar yaptığını,Konferans’a katılacak dünyanın önde gelen devlet,hükümet ve kanaat önderleri ile  fikir  adamaları  ve aktivistler ile  görüşme ikmanı olacağını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü  “ Benim ve Dünya Uygur Kurultayı yetkililerinin bu kurultay’a katılamamızın esas sebepçısı ve engelleyicisinin  işgalcı Komünist Çin olduğunu çok iyi biliyoruz.Çin bunu sürekli yapıyor ve ülkelere baskı yaparak ve onları tehdit ve şantaj yaparak bizim o ülklere gelmemizi engellemeye çalışıyor. Çin,biz Uygur Temsilcilerin bu tür toplantılara katılarak kendisinin Doğu Türkistan’da işlediği hak hukuk ihlalleri ile insanlık dışı cinayetlerini ifa etmemizden korkuyorlar. Kendilerinin dünya kamu oyu nezdinde rüsva ve rezil olmasından endişe ediyorlar. Ben konferansı diğer katılımcılarının Doğu Türkistan’daki insan hakları ile hak ve hukuk ihlallerini gündeme getirmesini ümit ediyorum.”şeklinde konuştu.
Tayvan’ın başkenti Taipei’de yapılacak “ Asya-Pasifik Bölgesinde Dini Özgürlükler Konferansı” ‘na Tibet’in ruhani Lideri Dalay Lama’nın Temsilcisi,Çinli mluhalif Avukat ve insan hakları aktivisti Çin Guangçing,ABD.Temsilciler Meclisi Dini özgürlükler komitesi başkanı Uluslar arası Dini özgürlükler Teşkilatı başkanı Katrina Lontos Swich,Özgürlük Sarayı başkanı gibi önde gelen devlet,hükümet ve uluslar arası teşkilat Liderleri davet edildiği bilidirildi.
Tayvan yönetimi Çin’in baskı,şantaj ve tehditleri üzerine bu konferansa davet edilerlerden, DUK Başkanı Rabia Kadir,DUK İcra komitesi başkanı Dolkun İsa ile ve Tibet Lideri Dalay Lama’nın Temsilcisı ve Çinli insan hakları altivisti Avukat Çing Guacing’e  vize vermedığı için katılamayacağı belirtildi.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1513 Kez Görüntülendi.