logo

trugen jacn
12 Şubat 2016

İŞGALCI ÇİN’İN AVUSTRALYA’DAKİ SÖZDE “XİNJİANG FESTİVALI” FİYASKO İLE SONUÇLANDI.

Sidney Çin Fest.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
İşgalcı Çin, etnik Han Çinlilerinin geleneksel bahar bayramını  İşgal ettikleri Doğu Türkistan,Tibet ve diğer bölgelerde yaşayan Müslüman Uygurlar, Budist inancına sahip Tibetliler ve diğer Çinli olmayan ulusları dayatma ile  kutlamaya zorlarken,bu bayramı  istismar ederek yurt dışında ülkelerde göçmen olarak yaşayanları ”Çagan’ı kutlama” etkinlikleri yaparak aldatmaya çalışıyor. İşgalcı Çin’in Çagan’ı yurt dışında kutlamasındaki  esas amacı bu ülkelerde yaşayan Cinli göçmenleri kullanarak İşgal ettikleri ülkelerdeki baskı,zulum, assimilasyon ve soykırım uygulamalarını bu etkinlikler ile perdelemek ve gizlemek olarak açıklanıyor.   Ancak  Çin’in bu tür sinsi ve göz boyamaya yönelik etkinlikler muhacerette yaşayan Uygurlar tarafından çeşitli şekilde protesto ediliyor ve  bazen de  bu aldatma amaçlı düzenledikleri etkinlikler fiyasko ile sonuçlanıyor.
Bunlardan biri geçtiğimiz günlerde Avustralya’nın başkenti Sidney’de yaşandığı bildiriliyor.
İşgalcı Çin’e karşı en önemli bir protesto eylemi,Avustralya Çin Elçiliği tarafından düzenlenen ve 01 Şubat günü başlayan Batı Avustralya ” Çin-Xinjiang Kültür ve Sanat Festivalı’” nda meydana geldi.  Festival’ın Sidney ayağı’nda sözde bu kültür ve sanat Festivalı Sidney’in en önemli Sanat merkezinde devam ederken,Avustralya’da yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur Türklerinden 2 kişi ay yıldızlı Gökbayraklar ile Festivalı izlemek bahanesi ile etkinliklerin yapıldığı salona girerek  Gökbayraklar eşliğinde İşgalcı Çin’i protesto etti ve attıkları sloganlarla Çin’e tepki gösterdi.   Etkinliğin yapıldığı salona girmeyi başaran 2 Uygur Türkü genç,  izleyicilere ayrılan üst balkonlarından birine yerleştiler. Festival başladıktan bir süre sonra bu iki kişi ellerindeki Gökbayraklarını açarak İngilizce ve Çince olarak İşgalcı Çin’in Uygur Türklerine karşı uygulamakta oldukları baskı,zulum ve soykırımlarını yüksek sesle dile getirmeye  ve sloganlar atmaya başladılar. Ne olduğunu şaşıran ve çoğunluğunu bu ülke’ye yerleşen Çinli göçmenlerin ve Çin elçiliği imensuplarının oluşturduğu Çinli seyirciler bu olaydan çok etkilendiler. Çinli seyirciler korkularından panik halinde solundan kaçmaya  başladılar. Bunun üzere etkinliği düzenleyen Sidney’deki Çin Büyükelçiliği etkinliklere son vermek zorunda kaldı.

 Bir çok ünlü Çinli ve Uygur sanatçıların getirilip bu etkinliğe iştirak ettirilmesi  ile yapılan bu Festival’a  bu olaydan sonra son verilidiği bildirildi. Bin 500 kişinin katıldığı bu etkinliğin esas amacı Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerinin Çin’in yönetiminden memnun ve mutlu olarak yaşadıkları ve Çin işgal yönetiminden memun ve normal hayatlarını sürdürdükleri yalanını yaymak idi.

kokbayraq-awtraliye-xitay-chaghan-paaliyitide-1.jpg

Bu olay ile ilgili olarak ABD.merkezli Özgür Asya Radyosu’na açıklamalarda bulunan Avustralya Doğu Türkistan Derneği yetkilileri görüşlerini şöyle ifade ettiler.
Dr.Mehmet Emin Ala (Dünya Uygur Kurltayı Bşk.Yrd.cısı Avustralya) : Çin Elçiliğinin organize ettiği bu Festival’in başkent Sidney’deki ayağı en geniş katılımlı bir bir gösteri olacağını tahmin ederek biz aramızda organize olduk ve tepkimizi nasıl ortaya koyabileceğimiz konusunda planlar  yaptık. Çin’in 19 yıl önce Gulca’da yaptıkları katliamın yıl dönümünde Çin’in yaptığı bu etkinlik,bize karşı bir hakaret ve aşağılama idi. Bir şekilde buna bir cevabımız olması gerekirdi. Çünkü,Gulca katliamının 19.yıl dönümünde yüreklerimiz  istirap ve kan ile dolmuştu. İki Kardaşımız salona  girmeyi başardı.Bunlar 3.kattaki balkon’a yerleştiler.Bu balkon soluna hakim ve çok iyi görünür bir durumda idi.Konser yarıladığında balkona yerleşen kardeşlerimiz beline dolayıp içeri sokmayı başardıkları Gökbayrakları çıkarırark Balkondan sloganlar atarak sallamaya başladı ve İngilizce olarak İşgalcı Çin’in Gulca’da yaptıkları insanlık dışı ve vahşice katliamlarını yüksek sesle anlatmaya başladılar. Bu gösteriden maksat hasıl olmuştu.Bin 500 kişilik seyincinin yarısındaki fazlası panik halinde salonu terketmeye başladılar.Çinililer ise,Gökbayrağı görünce adeta korkup paniğe kapıldılar.Daha sonra güvenlik elemanları eylem yapan kardeşlerimizi dışarı çıkardılar.
Curat Abdlkerim  (Avustralya-Doğu Türkistan Derneği Başkanı ) Çin Elçiliği burada yaşayan Uygur Kardeşlerimize konser için davatiye göndermişler.Biz Dernek yetkilileri ile birlikte ev ev dolaşarak Kardeşlerimizin bu Çin etkinliğine katılmamalarını talep ettik.Etkiniliğin başlamasına çok az bir süre kala 4 tane davetiye temin edebildik. Aslında biz bu olayı 4 kişi birlikte gerçekleştirmeyi kararlaştırmıştık.2 kişi balkonda ,2 kişi ise, alt salonda aynı anda bayrakları açarak sloganlar atacaktık. Ancak, biz iki kişeye yer olmadığı gerekçesi ile içeri girmemize izin vermediler.Bizden şüphlenmeşlerdi.Bu protesto eylemi çok başarılı oldu.Biz içeri girip salonda yapacağımız eylemi yapamadık ancak,genç kardeşlerimiz bu işi çok güzel başardılar. Kendilerine teşekkür ederim . Salonun % 80’i Çinli göçmenler kalanlar ise Avustralya yaşayan diğer milletlere mensup kişilerdi. ( 100 kez)

Etiketler: » » » » » » »
Share
1330 Kez Görüntülendi.