logo

trugen jacn
24 Ocak 2016

AVRUPA BİRLİĞİ BÜYÜKELÇİSİ :ÇİN’İN İNSAN HAKLARINA KARŞI TUTUMU KAYGI VERİCİ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Avrupa Birliği’nin Pekin Büyükelçisi Hans Dietmar Schweisgut,Çin yönetiminin AB.ülkeleri başta,  ifade özgürlüğü,insan hakları ve demokrasi değerlerine saygı’yi ön planda tutan ülkelerin Çin’de yaşayan Vatandaşlarına olan tutumunun kaygı ve endişe verici boyutlara ulaştığını açıkladı.
Turkistantimes.com sitesinde The New York Times gazetesinin Pekin muhabiri Didi Kristen Tatlow’un makalesinin Uygur Türkçesi ile yayınlanan nüshasına göre, AB.Büyükelçisi bu açıklamayı Pekin’de düzenlediği bir basın toplantısında bir gazetecinin konu ile ilgili sorusuna verdiği cevapta sarfettiğini bildirdi.

Deplin

Büyükelçi Hans.D.Schmeisgut şöyle konuştu,” Son zamanlarda AB.ülkelerinin bazı vatandaşları ortadan kaybolması, zorunlu olarak sürgün ve sebepsiz ve gerekçesiz olarak tutuklanması  gibi bazı  insani olmayan zorluklarla karşı karşıya gelmiş bulunmaktadır. Ben AB.Büyükelçisi olarak,bu benzeri problemlerin tamamı ile  özel olarak ilgilenmek ve AB.ülkeleri Vatandaşlarınını hak ve hukuklarını korumak zorunda olduğumu burada  ifade etmek istiyorum. Biz bu ve benzer yasal olmayan temel insan hakları açısından endişe verici olan bu durumun Çin’in yeni bir fiili durum veya siyasi yöneliş ve uygulamanın başlangıcı olmadığına inanmak istiyorum. Ancak,her onurlu insanı büyük ve derin bir endişeye sevkeden  durum ise,   bu yeni  siyasi yöneliş ve uygulamanın örnekleri olarak görülüyor olmasıdır. Bu nedenle biz son hadiselere hassasiyetle yaklaşmaktayız.Bunun  son kanıtı ise,  Çin yönetiminin  İsveç vatandaşı 35 yaşındaki Peter Dahlin’in bu ayın başlarında tutuklamasıdır.  Peter Dehlin Çin’de yasal olarak faaliyet gösteren bin Sivil Toplum Kuruluşunda gönüllü olarak çalışan bir aktivisttir. Dehlin, Temmuz 2015’da toptan tutuklanan Çinli İnsan hakları savunucusu avakatlara destek ve eğitim katkısı vermiş bir kişidir.

Ursula Radyo
Bir diğer bariz olay ise, Fransız L’OBS=GÖZLEM dergisinin Pekin muhabiri Ursula Gauthider’in çalışma izninin iptal edilerek kendisinin sınır dışı edilmesi hadisesidir. Fransız kadın Gazeteci U.Gauthider 13 Kasım 2015 Paris terör saldırıları ile Çin’in yönetiminde yaşayan Müslüman Uygurların kendilerine baskı,zulum etnik ayrımcılık ve ırkı aşağılama yaptıklarını ileri sürerek Çin yönetimine olan tepkisel eylemlerinin bir tutulamayacağını ifade etmesi ve bölge’de Çin yönetimi tarafından uygulanan haksız ve hukuksuz uygulamaları ifşa eden makalesi olmuştur. Çin yönetimi kadın gazeteci Gauthider’in makalenin yayından kaldırılıması ve özür dilemesini talep etmiş kabul etmeyince  de kendisini hukuksuz olarak sınır dışı etmiştir.


Bundan başka geçtiğimiz yılın Ekim ayında İngiliz uyruklu Li ile İsveç vatandaşı Guy Minhey anıden ortadan kaybolmuştur. Çin yönetimi aylar sonra bu insanların kendileri tarafından tutuklandığını ilan etmiştir.
Uluslar arası İnsan hakları Teşkilatları peş peşe  yayınladıkları  raporları ile Çin’de son aylarda içlerinde yüzlerce Avukat’ın yer aldığı hukukçular  ve insan hakları aktivistlerini gözaltına almıştır  ve bu insanlar halen tutukludurlar.Bunların bazıları bu yakınlarda “Devleti Yıkmak” la suçlanmıştır.

     Biz AB. Olarak Çin yönetiminin bir biri ardından çıkardığı ifade özgürlüğü ve insan hakları değerlerini kısıtlayan ve daraltan yeni yasa ve kararlar yayınlamasından son derece endişe duyuyoruz. Bu yasa ve kararlar Çin’de faaliyet gösteren Sivil Toplum kuruluşlarının faaliyetlerine ciddi şekilde kısıtlama ve yasaklamalar getirmekte ve ve bu uluslar arası kuruluşların faaliyetlerini yapamaz duruma düşürmektedir.
Avrupa Birliği olarak bu durumun en kısa zamanda düzeltilmesini ve uluslar arası normlara uygun hale getirilmesini bekliyoruz.Ayrıca bu son yasa ve kararların uygulanmasından  ciddi olarak kaygı ve  endişeler içinde olduğumuzu ifade ediyoruz.” Şeklirnde konuştu.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1241 Kez Görüntülendi.