logo

trugen jacn
19 Ocak 2016

ÇİN’İN KAYBOLAN İSVEÇLİ YAZAR GUİ’İ KAÇIRARAK HAPSETTİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Tayland’da tatilini geçirdiği yazlığından birden bire ortadan kaybolan  Hong Kong’ta yayıncılık yapan  İsveç vatandaşı  Çin asıllı  Gui Minhai’nın  Çin yönetimince  kaçırılarak tutuuklandığı ve halen gözaltında olduğu açıklandı.

Kayıp İsveç vatandaşı Çin’de tutuklu çıktı

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin’in resmi Yeni Çin (Xinhau News)  Ajansı’nın haberine göre İsveçli Gui Minhai yazlığından kaybolduğu gün, 10 yıl önce karıştığı ölümlü trafik kazası nedeniyle Çin adli yetkililerine kendisinin başvurduğu ve bu suçla ilgili gözaltında tutulduğu bildirildi.

Dün akşam devlet televizyon kanalı CCTV’de yayınlanan görüntülerinde tedirgin olduğu görünen Gui Minhai ‘‘Ben kendim dönüp teslim olmayı seçtim. Bununla başka kimsenin bir ilgisi yok. Almam gereken kişisel sorumluluğu yerine getirdim’’ dedi.

Gui Minhai’nin ortak olduğu yayınevi Çinli yöneticileri eleştiren ve hicveden kitaplar yayınlamakla tanınıyor. Minhai’nin Tayland’ta kaybolduğu hafta üç yayınevi çalışanının da kimliği bilinmeyen kişilerce Çin’de kaçırıldığı, yayınevinin diğer ortağının eşinin ise yeni yıl akşamı ortadan kaybolduğu bildirildi.

İsveç Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Gui Minhai ile ilgili basında çıkan haberleri takip ettiklerini, konu ile ilgili Çin’in Stockholm Büyükelçisi’nin 8 Ocak’ta Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını söyledi.

Kaynak : Milliyet.com.tr

Etiketler: » » » » »
Share
1131 Kez Görüntülendi.