logo

trugen jacn
17 Ocak 2016

HAPİSTEKİ UYGUR LİDER Dr.İLHAM TOHTI EŞİ İLE 2.KEZ GÖRÜŞTÜ.

Dr.Tohtı MahkemeUygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
15 Ocak 2014 tarihinde Pekin’deki evinde tutuklanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Uygur demokrasi ve hukuk hareketi Lideri,Pekin Merkezi Milletler Üniversitesi öğretim üyesi ve Uygurların vicdanı olarak anılan Doç.Dr.İlham Tohtı geçtiğimiz hafta eşi Güzelnur Hanım ile 2.kez görüştü.
Özgür Asya radyosuna açıklamalar yapan Dr.Tohtı’nın Çinli avukatı Li Fang Ping, cezasını çekmekte olduğu Urumçi 1.No.lu Hapishane yetkililerinin izni ile Güzelnur Hanımın Pekin’den gelerek eşini 2.kez ziyaret ettiğini bildirdi. Ziyaretten sonra kendisine bilgi veren Güzelnur Hanımın eşi Dr.Tohtı’nin durumunda her hangi bir değişiklik görmediğini,sağlığının yerinde olduğunu söylediğini  belirtti.Güzelnur Hanım Dr.Tohtı’nın Hapishane’deki zorlukların üstesinden gelebileceğini ve  kendisinin ve ailesinin  vakur olmalarını ve cesaretlerini korumalarını ve üzülmelerini istediğini de bildirdi.

TKÜUGD, ÇİN HÜKÜMETİNİN GAZETECİLERİN TUTUKLANMASINDA LİDER ÜLKE KONUMUNDA OLDUĞUNU AÇIKLADI (AKİF YAMAN/BARTIN-İHA)
Dr.TOHTI : YENİDEN  YARGILANMAM İÇİN YÜKSEK MAHKEMEYE TEKRAR BAŞ VURUN
Avukat Li Fang Ping Dr.Tohtı’nın ziyaret esnasında eşi Güzelnur Hanım’a kendisininin yeniden yargılanmayı talep etme ve bir yüksek mahkemeye başvurma hakkının bulunduğunu belirttiğini ve Avukatı aracılığı ile tekrar yargğlanması için bir üst Mahkemeye bavş vuru yapmalarını telap ettiğini de bildirdi.Ekonomi Profosörü olan Dr.Tohtı’nın aynı zamaan’da bir Hukukçu olduğunu belirten Av.Li, kendisinin mücadelesini yürütürken yanlış yapmamak ve ceza almamak için sürekli olarak Çin anayasası ve yasalarını incelediğini ve Çin yasalarını çok iyi bildiğini de ifade etti. Yeniden yargılanma talebinin daha önce yüksek mahkeme tarafından  bir kez reddedildiğini ancak. Tekrar itiraz etme hakkının de bulunduğunu belirtti.
Dr.Tohtı’nın ömür boyu hapse çarptırılmasından sonra ABD.dış işleri Bakanı Jhon Kerry bir açıklama yaparak bu cezalandırmanın adil olmadığını Dr.Tohtı’nın bir an önce serbest bırakılmasını talep etmişti.AB.ülkeleri ve uluslar arası İnsan hakları ve hukuk teşkilatları da birer açıklama yaparak bu cezalandırmanın adil ve hukuka uygun olmadığını bildirmiş ve Dr.Tohtı’nın serbest bırakılmasını istemişlerdi.
Türkiye Dış İşleri Bakanlığı de Dr.Tohtı ile ilgili bir açıklama yaparak bbu cezalandarmadan dolayı   üzüntülerini ifade etmişti.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1289 Kez Görüntülendi.