logo

trugen jacn
31 Aralık 2015

PAKİSTAN – ÇİN İŞBİRLİĞİ’NDE BÜYÜK ADIM

Pakistan ile Çin arasındaki 46 milyar dolarlık işbirliğinin ilk ve en önemli adımlarından birisi bugün atıldı.

Pakistan-Çin işbirliğinde büyük adım
Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, iki ülke arasında 46 milyar dolarlık yatırımı kapsayan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nda bulunan Batı Geçit Yolu’nun açılışını yaptı.
Şerif, Belucistan eyaletinin Zhob kentinde Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru kapsamında 81 km uzunluğundaki Zhob-Mugal Kot ve 128 km uzunluğundaki Kila Seifulla-Waigam otoyollarının temelini attı. Şerif burada yaptığı konuşmada, “Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru Batı Geçit yolunu içeren projeler gelecek iki yılda, 2017’ye kadar tamamlanacak. Koridor, Belucistan eyaletinde ticaret ve ekonomik hareketlik, Pakistan’da refahın kaynağı olacak” dedi.
İnşa edilen yolun Afganistan ve Orta Asya devletlerine de ticaret yollarının açılışında öncü olacağını kaydeden Şerif, “Bölgeye huzur getirmek için çalışıyoruz. Hindistan Başbakanı iki saatlik bir ziyaret gerçekleştirdi. Sorunları barışçıl görüşmelerle halletmek istiyoruz. Artık (Pakistan-Hindistan) düşman olarak kalamayız, sorunları çözmek mümkün. İran’la nükleer krizin çözülmesi mümkün görünmüyordu. Bir zamanlar sanki İran bombalanacak beklentisi vardı. Başkan Obama, İran krizini çok tedbirli olarak çözdü. Türkmenistan, Afganistan, Pakistan ve Hindistan birkaç gün önce doğal gaz boru hattı anlaşmasını imzaladı. Bu proje de 4 yılda hayata geçirilecek, doğalgaz kıtlığımızı gidermede çok yardımcı olacak” dedi.

Çin-Pakistan Koridor
Pakistan Milli Kara Yolları Kurumu Başkanı Şahid Eşref de iki yolun inşatı için Asya Kakınma Bankası’nın 170 milyon dolar sağlayacağı bilgisini paylaştı.
Pakistan ve Çin, nisan ayında, Çin’in batısındaki  Doğu Türkistanlı (Şinjiyang) bölgesini, Belucistan’daki Gawader limanı ile bağlayacak 3 bin kilometrelik tarihi İpek Yolu vasıtası ile Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru kapsamında enerji ve altyapı inşaatı için 46 milyar dolar tutarında yatırımı hayata geçirmek amacı ile anlaşmıştı.

Kaynak :  dünyabülteni.com.tr

Etiketler: » » » » » » »
Share
1397 Kez Görüntülendi.