logo

trugen jacn
08 Aralık 2015

DOĞU TÜRKİSTAN BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ’NİN LİDERİ,İSA YUSUF ALPTEKİN ANILIYOR

İYA.Bayraklar Doğu Türkistan Türkleri ile diaspora’daki  bağımsızlık Hareketi Liderlerinden, Doğu Türkistan Eyalet Hükümeti Sabık  Genel Sekreteri,İstanbul merkezli Doğu Türkistan Göçmenler Derneği ve Doğu Türkistan Vakfı’nın kurucusu ve Türkiye’de 1950’lı yıllarda başlatılan Doğu Türkistan Davasının Bayraktarı ve Türk-İslam Mücahidi Yusuf Alptekin Vefatı’nın 20. Yılında İstanbul’da gerçekleştirilecek bir   Milletler Arası Sempozyum ve bir dizi etkinlikler ile  anılıyor.

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Türk Dünyası’nın büyük Liderlerinden  Doğu Türkistan Davasının yılmaz savunucusu ve lideri İsa Yusuf Alptekin’in vefatının 20. yılında bir dizi etkinlikle anılıyor. İsa Yusuf Alptekin için ilk anma İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü ile Doğu Türkistan Vakfı tarafından birlikte düzenleniyor.
Uluslararası İsa Yusuf ALPTEKİN sempozyumu İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde 17 Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirilecektir.

Anma Toplantısına ailesi ve yurt içi ve dışından bir çok Doğu Türkistanlıların ve sevenlerinin katılması bekleniyor.

12308693_383706045162679_1720463662851992612_n

İSA YUSUF ALPTEKİN KİMDİR?

1901 yılında Doğu Türkistan’ın Kaşgar vilayetine bağlı Yenihisar  İlçesi’nde  doğdu. Öğrenimini Yenihisar şehrindeki Medereselerde tamamladı.Güzel ahlakı, fazileti ve ileri görüşlü fikirleri ile kısa zamanda halkın  ve özellikle gençlerin sevgisini kazandı. Doğu Türkistan’da bir Sosyal Okul olan “Meşrep Meclisi”nin Yiğitbaşısı olarak seçildi. Daha sonra Yenihisar’daki bir Çin Okulu’na devam ederem Çince öğrendi ve Vergi Memuru olarak atandı.

Yenihisar Kaymakamı Çin De Li’nin  1927’de Andican Konsolosu olarak atanması üzerine Konsolosluk Maiyet Memuru olarak Andıcan’a gitti.Konsolus’un Taşkent Başkonsolosluğuna  atanması üzerine Taşkent’e onunla birlikte Taşkent’te bulundu.  Batı Türkistan’da bulunduğu yıllarda bu ülke’de yaşayan DOğu Türkistanlı Tüccar ve Aydınlarla tanışarak Ülke meseleleri üzerinde fikir alış verişinde bulundu. Hatıralarındakı ifadesine göre ; hayatının en verimli dönemi Andıcan ve Taşkent şehirlerinde geçti. Stalin tarafından idam edilen ünlü Özbek Şairi Albudlhamit Çolpan başta olmak üzere, çeşitli Türk boylarına mensup  Aydınlarala tanıştı ve dostluklar kurdu.  Modern Türkçü fikir akımlarının daha güçlü olduğu Özbekistan’da Vatanı Doğu Türkistan’ın kurtuluşu için ilk fikir kıvılcımları  ve dönüm noktası burada oluştu. Bu topraklarda perişan ve zor durumdaki Uygur Kardeşlerine sahip çıktı ve onların problemlerinin halledilmesi ve yurtlarına geri dönmelerini sağladı.

1931 yılında resmi bir görevle   Sibiriya demir yolu hattını kullanarak merkezi Çin’e gitti. Burada bulunan Doğu Türkistanlıları ve Uygur aydınları organize ederek bir “Yurttaşlar Cemiyeti’nı kurdu.Bu yıllarda Stalin Kuklası Çinli Faşsit Cellat General Şeng,Doğu Türkistan’da KGB.’nın da yardımı ile büyük bir devlet terörü uyguluyordu. Merkezi Çin Parlamentosu ve Yönetimi nezdinde bu katliamların önlenmesi için girişimlerde bulundu. Doğu Türkistan’ın Sovyetler tarafından işgal  edilebileceği tehlikesi üzserine yönetimin ve kamu oyunun dikkatini çekti.

1936 yılında Çin Cumhuriyeti meclisi üyeliğine seçildi. 1946 yılında Çin Millet Meclisi’nde Doğu Türkistan’ı temsil etti.

Çin’de bulunduğu yıllarda Dr.Mesut Sabri Baykuzu ve Mehmet Emin Buğra ile birlikte “Güçlü Ortak Düşman’a Karşı Zayıf Ortak Rakibi Yanına Alarak ” birilikte mücadele edilmesi ve ülkenin kurtarılması fikri etrafında birleşti. Çin’de Türkistan’ın Sesi,Altay  gibi bir çok yayın faaliyeetlerinde  bulundu. Çin elitleri.aydınları ve demokrat olarak tanına    Çin devlet adamları ile kişisel dostlular kurudu ve ilk Lobi faaliyetini Çin’de başlattı. Bu yollarla Doğu Türkistan sorununu Çin’in devlet gündemine gelmesine gayret etti.

1944’de İli’de başlayan  genel  halk ayaklanması sonucu kurulan  Doğu Türkistan Cumhuriyeti  hükümete i ile Çin Merkezi yönetimi arasında başlayan görüşmeler Doğu Türkistan siyasi tarihinde 11+1 bitim olarak tanımlanan bir anlaşma ile sonuçlandı. Bu  anlaşma sonucunda kurulan Karma Eyalet Hükümeti’nın Genel Sekreterliğine getirildi.  Dr.Mesut Sabri Baykuzu’nun Hükümet Başkanlığı ve Mehmet Emin Buğra’nın Başbakan Yardımcısı olduğu bu hükümetteki fırsatlar,haklar  ve yetkilerini kullanarak  “İslamlaşmak,Türkleşmek ve Muasırlaşmak” olarak tanımlanan “ÜÇ Efendiler” hareketini başlattı.Dernekler ve Uyuşmalar ardı aradına  ülke genelinde kurulmaya başlandı.Uygur Türkleri son devirlerinde kendi dilini. tarihini ve dini inançlarını serbestçe öğrenebiliyor ve ülke yönetiminde söz sahibi oluyordu.Bu durum Stalin’in tepkisini çekti. Sovyetlerin Uygurca olarak yayınladığı  “Şark Hakikatı” dergisi  ” Pantürkizmin merkezi Ankara’dan sonra Urumçi’ye taşınmıştır.”diye başlık attı.

1949’da Doğu Türkistan’in Mao Liderliğindeki Çin Komünist Orduları tarafından işgal edilmesine üzerine  “Vatan İçin Vatan’dan Ayrılma” desturi ile Mücadele ve kader arkadaşı Mehmet Emin Buğra ve Urumçi’deki “Akartış= Aydınlanma ” hareketinde rol alan kadrolar ile  birlikte  1949 yılının son aylarında  Hindistan’in kontrölündeki Keşmir’in başkenti Srinagar’a geldi.  1937’de gelen  ve 1949 yılında bir kısmı kendileri ile birilikte gelen çoğunuluğu Kazak Türklerinden oluşan Doğu Türkistanlı sığınmacıların Hinidistan’a kabul edilmesi ve barındırılıması için Hindistan yönetimi ,Türkiye ve nezdinde giriişimler ve görüşmelerde bulundu. 1953 yılında toplam 1850 Doğu Türkistanlı Muhacirin İskanlı Göçmen olarak Türkiye’ye yerleştirmelerini sağladı.

Kendisi de daha sonra Türkiye’ye gelerek yerleşti ve dava arkadaşı Mehmet Emin Buğra ile birilikte Doğu Türkistan Davasının temellerini Türkiye’de  attı  ve Mehmet Emin Buğra’nın vefatına kadar bu davanını  Bayrakatarlığını birlikte  yaptı.Vefatından sonra ise,tek başına  bu Bayrağı taşımaya çaba sarf etti. Doğu Türkistan Göçmenler Derneği(1960) ve Doğu Türkistan V akfını(1978) kurdu.Dünyanın çeşitili ülkelerine sığınan ve zor durumda bulunan Doğu Türkistanlı sığınmacıların Türkiye’ye getirilmesi ve VAtandaş olmalarını sağladı.1965 ve 1967 yıllarında Afganıstan  320 Uygur Türkü’nün İskanlı göçmen ve 1969 ve 1977 yıllarında  Keşmir’den Uygur ve Kazak Türklerinden 250 kişinin Serbest göçmen olarak Türkiye’ye gerililmesini temin etti.

Muhaceretteki Doğu Türkistan davasının demokratik  ve meşru bir zemine oturtulması  için Eylul 1955’de Suudi Arabistan’in Taif kentin’de Doğu Türkistan Kurultayı tertip etti.Kurulutay,Mehmet Emin Buğra ve İsa Yusuf Alptekin’in ortak Eş Liderler  ( Eşit Yetkilere Sahip Eşbaşkan) olarak seçti ve yetkili kıldılar.

 Türkiye’de Ankara’da Mehmet Emin Buğra ile birilikteTürkistan’ın Sesi (1955) ve İstanbul’da DOğu Türkistan Neşriyat Merkezi’nın yayın organı olarak Doğu Türkistan’ın Sesi ( 1984) dergilerini çıkarttı.Türk medyasına demeçler,raportajlar  vererek ve makaleler yazarak DOğu Türkistan davasının canlı ve sürekli  olarak gündemde kalmasına çaba sarfetti. Türkiye’nin çeşitli şehirlerine giderek Doğu Türkistan,Türkistan Türkleri  ve diğer esir Türklerin dert,elem ve istiraplarını dile getiren  konferanslar verdi.

Devlet  ve hükümet adamları nezdinde  sürekli temaslarını sürdürdü.Onlara muhtıralar sundu.

Dünya İslam Birliği ibaşta olmak üzere bir çok uluslar arası islamı toplantı ve konferanslara iştirak ederek Doğu Türkistan ve esir müslüman Türklerin dert,elem ve istiraplarını anlattı.

Türk Cumhuriyetleri bağımsızlıklarını elde ederken,”Kurtuluş Sırası Doğu Türkistan’da  ! ”   çıkışı ile tarihe not düştü.

Merhum Liderimiz İsa Yusuf Alptekin şu cüleleri sürekli ifade ederdi ;

” Türkiye,Türk İslam Dünyasının yegane Kal’ası ve İstinatgahı’dır.”

“Allah Türk Devletimizi İlelebed Korusun.”

” Bizi ‘Doğu Türkistanlıları)Görün ve İbret Alın.”

Bir konuşmasında, “Gönül arzu eder ki, Türkistan meselesinin halledilmesi davasında öncülük şerefi, Türkiye’nin hakkı olsun “ diyen İsa Yusuf Alptekin, 17 Aralık 1995 gecesi vefat etti. Cenazesi 20 Aralık 1995 günü İstanbul – Fatih Camisinde onbinlerce kişinin katıldığı bir cenaze namazının ardından Topkapı’daki Aile Kabristanına defnedildi.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM): Merhum Liderimiz İsa Yusuf Alptekin’ın vefatının 20.yılında rahmet ve minnet ile bir kez daha anıyoruz.Ruhu şad ve kabrı nur ile dolsun.Allah’ın rahmet ve mağfireti üzerine olsun. AMİN

Etiketler: » » » » »
Share
1582 Kez Görüntülendi.