logo

trugen jacn
06 Aralık 2015

TÜRKSOY,2016 YILINI BALASAGUN’LU YUSUF HAS HACİP YILI İLAN ETTİ

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın, (TÜRKSOY) üyeleri olan ülkelerde 2016  yılını Türk dünyasının ortak değeri olan  Balasagun’lu Yusuf Has Hacıp   yılı ilan ettiği bildirildi.

Kırgızistan’ın TÜRKSOY temsilcisi Kocogeldi Kuluyev, ilk Müslüman Türk devleti olan Karahanlılar İmparatorluğu’nun Saray Has  Hacıbı (Ozel Danışmanı) ve Kutadgubilik adlı felsefevi eserin  de yazarı de olan ünlü filozof ve şair  Balasagun’lu Yusuf Has Hacip’ın  ölümünün bininci yıldönümü nedeniyle böyle bir kararın alındığını açıkladı. Öneriyi, Türkmenistan’ın Mari şehrinde gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısında, Kırgızistan Kültür ve Turizm Bakanı Altınbek Maksütov’un teklif ettiği belirtildi.

Balasagun’lu Yusuf Has Hacip’ın Kaşgar’daki Türbesi 

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in 2016 yılında Balasagun’lu Yusuf Has Hacip’ın bininci yıldönümünün ülke genelinde anılmasını istemişti. Kırgizistan Cumhurbaşkanı ayrıca, Kırgız hükümetinin  Balasugun’lu Yusuf Has Hacip’ın bininci yıldönümününün önemine binaen UNESCO Kırgızistan Ulusal Komisyonu, TÜRKSOY ve Türk Akademisi ile yakın işbirliği oluşturulmasının gerekli olduğunu ifade etmişti. TÜRKSOY temsilcisi Kocogeldi Kuluyev, alınan kararın Cumhurbaşkanı’nın bu isteğiyle de örtüştüğünü kaydetti.

Kaynak ; Habeereler.com.tr

Etiketler: » » » »
Share
830 Kez Görüntülendi.