logo

trugen jacn
04 Aralık 2015

KAZAKİSTAN UYGURLARI,KAHRAMAN HOCAMBERDİ İÇİN ŞÜKRAN GÜNÜ DÜZENLİYOR.’

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Kazakistan’da yaşayan Uygur Türkleri Uygur insan hakları aktivisti ve siyaset bilimci,Cumhuriyetler arası Uygur İttifak Cemiyeti eski Başkanı emekli Tank Yarbay Kahraman Hocamberi’nın 70.yaş günü dolayisiyle bir şükran günü düzenliyor.
Şükran günü etkinliği ,06 Aralık 2015 tarihinde Alma-Ata’nın Uygur Mahallelerinden  birinde bulunan bir Kafe-Restoran’da  gerçekleştiriliyor.
Kahraman Hocamberdi için düzenlenecek Şükran günü dolayisiyle Tertip Komitesi başkanı ve  Kahraman Hocamberdi’nın mücadele arkadaşı ve yakın dostu İlahiyatçı Tursun Ariev şöyle konuşutu. “Kaharaman Hocamberdi doğup büyüdüğü ve vatandaşı olduğu Kazakistan devletimize bir Uygur Türkü Subay olarak yıllarca hizmet etti.Emekli olduktan sonra da Kazakistan İlimler Akademisi’nde Uygur tarihi ve sosyolojisi üzerinde çalıştı. Uygur İttifak Cemiyeti’nin kurucu başkanı olarak yıllarca hizmet verdi.Uygur Türklerinin diaspora’da yürüttüğü kurtuluş mücadelesinde ön saflarda yer aldı.Dünya Uygur Kurultayı’nda önemli görevlerde bulundu.Kazakistan Uygurları için kendisinin hizmetleri çok büyüktür.Bizler onun dava arkadaşları ve yakın dostları olarak onun 70,yaş günü dolayisyle kendisine bir şükran günü tertip ederek minnet ve şükranlarımızı ifade etmek istedik.Kazakistan’da mevcut durum  büyük salonlarda  resmi olarak ve kendisine yakışır şekilde Şükran ve kutlama toplantısı yapmamıza imkan vermiyor. Bu nedenle Alma_Ata’nın Uygur Mahallerinin birinde bulunan bir Kafe-Restoran’da bunu gerçekleştireceğiz. Türkistan Cumuhuriyeteleri ile dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan başta Türkiye olmak üzere Doğu Türkistanlı Kardeşlerimizi davet etmiş bulunuyoruz.Kalabalık bir katılım olacağını umuyoruz.” Şeklinde konuştu.
Kendisinin 70 yaş günü dolayisiyle ABD.merkezli Özgür Asya Radyosunun sorularını cevaplandıran Kahraman Hocamberdi şöyle konuştu. “ Ben Kazakistan’da doğdum ve Kazakistan benim vatanım.Ancak,Atalarımın geldiği Doğu Türkistan de en az Kazakistan kadar benim için önemlidir.Doğu Türkistan’da Çin esaretindeki Kardeşlerimiz büyük bir özveri ile varlık mücadelesi vermektedir. Bizler de Kazakistan Uygurları olarak insan hakları ve hukuk temelinde ülkemizin yasalarına bağlı kalarak Anavatanımızdaki Uygur Kardeşlerimize elimizden geldiğince destek olmayı bir milli grev olarak telakki ediyorum. Bizler Kazakistan’da bunu yerine getirme gayreti içerisindeyiz. Benim için bu şükran gününü düzeneleyen dava arkadaşlarıma ve aziz kadirşinas dostlarıma minnet ve şükranlarımı sunuyorum.”şeklinde konuştu.

qehriman-ghojamberdi-yalghuz-suret.jpg

Kahraman Hocamberdi Kimdir ?

Kahraman Hocamberdi, 01 Aralık 1945’te Alma_Ata’ya bağlı Emgekçi Kazak İlçesinin Kaynazar köyünde dünya’ya geldi. 1962’de Yenişeher Kazak Lisesini tamamlayarak Taşkent Kara Harp Okulu’na kayıt oldu. Başarılı bir eğitimden sonra Sovyet Ordusuna Tank Subayı olarak atandı.1974 yılında Sovyet Harp Akademsini tamamlayarak Kurmay subay oldu.1977 yılında Sovyet Genel Kurmay Başkanlığı üst komuta (Bilimni Mükemmelleştiriş) eğitimini tamamladı.
1981 yılında Sovyetler Birliği Sosyoloji Üniversitesi’nden Sosyaloji lisansını bitirdi.1968-1990 yılları arasında Sovyet ordusunun çeşitli kademelerinde komuta etti. 1990 yılında Ukrayna’da konuşlu Bir Tank Birliği’nde Komutan Yardımcısı iken, emekli oldu.
1991-1993 yılları arasında Kazakistan Bilimler Akademisi Uygurloji (Uygurşinaslık)Enstitüsü’nde uzman olarak görev yaptı.01 Kasım 1992 yılında Cumhuriyetlere arası Uygurlar Birliği Derneği’nin(İttifak Derneği’nin) kurucuları arasında yer aldı ve   ilk genel Başkanı olarak saçildi.
Aralık 1992 yılında İstanbul’da toplanan Doğu Türkistan Milli Kurultayı’na delege olarak katıldı ve yönetim kurulu üyesi olarak seçildi.
2008-2009 yılları arasında Dünya Uygur Kurultayı’nın Merkezi Asya ve Rusya Bölgesi’nden sorumlu genel Başkan Yardımcılığına  getirildi.
Doğu Türkistan Türklerinin tarihi ve toplum bilimi konusunda yayınlanmış onlarca makale ve incemeleleri bulunmaktadır.

Şimdiye kadar yayınlanmış kitapları ise,şunlardır ;
1. Tarihin Öbjekifinde Uygur Türkleri (2002)
2. Komünist Çin işgalı devresinde Uygur Türklerinin Etno-Siyasi tarihi (2013)
3. Demokrası ve İnsan Hakları Kopseptinde bir Siyasi Portre ; Rabia Kadir ( 2014)
4. 05 Temmuz 2009 Urumçi Faciası (2010)
5. 4. Uluslar arası Uygur kadınlar Toplantısı ( 2013)
6. 2011 Dünya Uygur Kurultayı Tokyo Kurultayı (2012)

TEŞEKKÜR : Doğu Türkistan Bağımsızlık mücadelesinin önde gelen simalarından Kahraman Hocamberdi’yı 70.yaş günü dolayisiyle kutları,bu Şükran gününü tertip eden değerli Kardeşlerimize de  kadirbilirlikleri için teşekkür ederiz.Şükran Günü Hayırlı ve Uğurlu olsun. (UYHAM)

Etiketler: » » » »
Share
1337 Kez Görüntülendi.