logo

trugen jacn
24 Kasım 2015

BAŞKENT EDEBİYAT DERNEĞİ DOĞU TÜRKİSTANLI UYUR ŞAİRE, NURALE GÖKTÜRK’E HİZMET ÖDÜLÜNÜ VERDİ

Başkent-Sahne

22 Kasım 2015 günü Ankara’da  Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen tören saat 14,’de “BAŞKENT EDEBİYAT,EDEBİYAT VE EĞİTİM DERNEĞİ ” Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet KURT’un açılış konuşması ile başladı. Başkan kurt konuşmasında ödüle layık görülen şair, edip ve sanatçılara ve katılımcılara teşekkür etti .Ödül Jurisi’nin 2014 yılında ödüle layık gördüğü 9 kişi, kurum ve kuruluşa ödüllerinin takdim edileceğini belirterek şunları ifade etti, “ Şiir,sanat ve edebiyat,bir Milletin olmazsa olmazlarındandır.Biz Türk dünyasının ve Türk coğrafyasında yaşayan kerdeşlerimizin aynı kökten olduğu kadar tefekkür,şiir,sanat edebiyat gibi temel değerlerde de bir olduğumuzu bir kere daha gündeme getirmek istedik. Bundan da son derece mutluyuz.”  şeklinde konuştu.
Tören’e onur konuğu olarak davet edilen Azerbaycan Bağımsızlık Mücadelesinin sembol isimlerinden sabık Milletvekil Hanım Halilova sahneyşe davet edildi. Halilova Azerbaycan bağımsızlık mücadelesi ile Lider Elçibey ile olan anılarından örnekler sundu.Doğu Türkistan,Kerkük ve Bayır Bucak bölgesinde yaşayan Türkmen Kardeşlerimizin zon durumda olduklarından bahisle, bu kardeşlerimiz unutulmamalı ve  acilen yardım edilmelidir.” şeklinde konuştu.
Ödül Takdim Töreni 
Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen ve yapılan değerlendirmelerde Ankara’daki Orta Okul ve Lise öğrencileri arasında Şiir ve kompozisyon dallarında ödüle layık görülen 6 öğrenci çeşitli hediyeler ile ödüllendirildi. Daha sonra sırası ile sahneye davet edilen ödül sahiplerine ödülleri takdim edildi.

Nurale-Sahne
Şaire ve Uygur Gurme Nuala Göktürk’e de Ödülü Takdim edildi.
Doğu Türkistan Uygur Mutfak Kültürü isimli kitabı ile 2014 yılı Türk Kültürüne Hizmet Ödülüne layık görülen Doğu Türkistanlı Şaire ve Uygur Gürme Nurala Göktürk de sahneye davet edildi ve ödülü Başkent Edebiyat,Sanat ve Eğitim derneği Başkanı Sayın Ahmet Kurt tarafından takdim edildi. Nurale Göktürk teşekkür konuşmasında bu ödülün Doğu Türkistan’da varlık mücadelesi vermekte olan 30 milyon mazlum kardeşimize verilmiştir.Onların mücadelesine verilen bir destek olarak kabul ediyorum.Başkent Sanat ,Edebiyat ve Eğitim Derneği’ne de teşekkür ediyorum.Şeklinde konuştu. Daha sonra Dernek Başakanı Ahmet Kurt’a Al-Gökbayrakların yer aldığı bir masa bayrağı ile Kitaplar ve Kaşgarlı Mahmut Posteri hediye etti.


Daha sonra sahneye davet ettiği Azerbaycan bağımsızlık Mücadelesinin önderlerinden Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Ebulfeyiz Elçibey’in yakın arkadaşlarından Milletvekili Hanım Halilova’ya her toplantı’da Doğu Türkistan’ı gündeme getirdiği için minnettar olduğunu belirterek kendisine Gökbayrak hediye etti. Sayın Hanım Halilova de gökbayrağı öperek aldı ve bu bayrak bize atalarımızın ve özellikle Elçi Beyimizin emanetidir.Bu bayrağı yükseklerde dalgalandırmak için mücadelemize devam edeceğiz. ” şeklinde konuştu.
Nurale Göktürk daha sonra kendisinin yazdığı “Türkistan’ım Artık Yeter !” adlı şiirini seslendirdi ve büyük alkış aldı.

Hamit-Bahne
Ödül töreninde Başkent Edebiyat,Sanat ve Eğitim derneği Doğu Türkistanlı kardeşlerine büyük alaka gösterdi ve Doğu Türkistan’ın gündeme getirilmesi için Uygurnet.org Haber Sitesi yayın yönetmeni Hamit Göktürk’e söz verdi. Göktürk,  Doğu Türkistan’da Kültürel Soykırım adı ile hazırladığı bir metni sahne’de okuyarak dinleyicelerle paylaştı.
Türkiye, Kırım,Kırgizistan,Kazakistan,Kerkük ,Suriye Türkmenleri,Güney Azerbaycanlı Sanatcılar ve Kırım’lı sanatçılar kendi yörelerinden esenler seslendirdiler. Doğu Türkistanlı Küçük Mücahit Kaşgarlı De sahnede seslendidiği siirleri ile salonda heyecan yarattı ve alkış tufanı yükseldi.

Mücahit-Şiir
Daha sonra sahneye davet edilen ödül sahiplyerine ödülleri takdim edildi.Ödülleri takdim edilenler ise şöyle ;
1-Kültürel ve Tarihi mirası koruma çalışmaları
Ankara Altındağ ilçesinin kültürel dokusunun korunması hususunda yaptığı çalışmalardan dolayı Altındağ Belediye Başkanı Sayın Veysel TİRYAKİ
2-Televizyon Filmi
Yedi Güzel Adam Filminin senaristleri Ahmet TEZCAN ve Nevin ŞAHİN
3-Süreli Yayın (Basılı Dergi) alanında
Gümüşhane’de yayın hayatını sürdüren HERFENE DERGİSİ Genel Yayın Yönetmeni Talat ÜLKER
4-İstikbal Vadeden Kalemler
Edebiyatımıza kazandırdığı eserleriyle genç yazarlarımızdan Ahmet BATMAN
5-Web Sayfası Yayıncılığı
Edebi faaliyetler olarak düzenlemesi, içeriği, erişim kolaylı, görselliği noktalarında “Edebiyat Defteri” www.edebiyatdefteri.com
İnternet sitesi,
6-Türk Kültürüne Hizmet
“GELENEKSEL DOĞU TÜRKİSTAN UYGUR MUTFAK KÜLTÜRÜ”
adlı çalışması ile Türk Mutfak kültürünün yaşatılmasında ki gayretlerinden dolayı,Nurâlâ GÖKTÜRK
7-Türk Dünyası ile İlişkiler
Dünya Türk Gençleri Birliği olarak yürüttüğü faaliyetlerden dolayı,
Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi Basın ve Kültür Müşaviri Şemsettin KUZECİ
8-Radyo ve/veya Tv. Spikerliği
Türkçeyi güzel kullanmasından dolayı Aşk Fm Radyosu spikerlerinden
Semihnağme adlı programıyla Semih BAYKARA
9- Eğitime Hizmet Edenler ödülü

Etiketler: » » » » » »
Share
1662 Kez Görüntülendi.