logo

trugen jacn
19 Kasım 2015

BELÇİKA’DAKİ ULUSLARARASI UYGUR SEMPOZYUMUNDA Dr.İLHAM TOHTI GÜNDEME GETİRİLDİ.

Enver Can

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Çin  işgalı altındaki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerinin kültür ve medeniyeti ile sosyal ve siyasıl durumu ile bu ülkedeki insan hakları ve hukuk ihlallerinin dile getirileceği Uluslar arası Uygur Araştırmaları sempozyumu Belçika’nın başkenti Brüksel’de devam ediyor. Brüksel Bağımsız Üniversitesinde(Universite Libre de Bruxelles) 2 gün devam eden uluslar arası sempozyum’da toplam 9 oturumda bilim adamları Uygur Türkleri ile ilgili çeşitli konularda hazırladıkları bildirilerini sundular.

ilham-tohti

 Sempozyum’da Uygurların Vicdanı Doç. Dr. İlham Tohtı de Gündeme Getirildi.
Geçen yılın 15 Ocak günü Pekin’deki evinde gözalytına alınarak tutuklanan  ve 23 Eylul 2014’de “Bölücülük Yapmak ve Devletin Birliğini Parçalamak” iddiası ile hukuksuz ve adil olmayan gizli celse’de ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Uygurların vicdanı ve Uygur Demokrasi ve Hukuk Hareketi Lideri Doç.Dr.İlham Tohtı’nın durumu de Sempozyum’da gündeme getirildi.
Doğu Türkistan Milli Kurultayı’nın sabık başkanı ve Dünya Uygur Kurultayı’nin Avrupa Parlamentosu nezdindeki Yüksek Temsilcisi Enver Can, Fransız İnsan Hakları Aktivisti ve Uygur Türklerinin dostu Marie Holzman ile birlikte Dr.Tohtı ile ilgili hazırıladıkları ortak bildirilerin Brüksel’deki oturumda katılımcılarla paylaştı. Bildiri’de Dr.Tohtı’nin düşünceleri,Çin’deki faaliyetleri ve mevcut mahkumiyet  durumu hakkında duruldu. Enver Can ile Marie Holzman,Dr.Tohtı’nın çalışmalarının Çin anayasası ve özerk bölge yasalarının Doğu Türkistan’da yaşayan  etnik Çinli göçmen vatanrdaşılarına  verildiği gibi,  Uygur Türklerine de   eşit ve adil  bir şekilde uygulanmasını istediğini belirtti. Dr.Tohtı’nın çalışmalarını  Çin yasalarının içinde kalarak  tamamen yasal yollardan  yaptığını de vurguladılar.  Konuşmacılar Dr.Tohtı’nın Uygurların  Vicdan ve bir hak ve  hukuk Savaşçısı olduğunu ifade ederek,” Dr.Tohtı’nın yaptığı, sadece düşüncelerini  kalemi ile kağıda dökerek halkı ile paylaşmıştır.O hiçbir  şekilde şiddet veya kaba kuvvete baş vurmamıştır.Onun mücadelesi  yasal ve uluslar arası normlara  tamamen uygundur.Verilen cezanın aşırı  ve haksız olduğunu düşünüyoruz.Bu hukuk ve adalet  skandalının bir an önce düzeltilmesini istiyoruz.Dr.Tohtı bir an önce serbest bırakılmalıdır.Şeklinde konuştular.
Konuşmacılar ayrıca bildirilerinde Çin yönetimince haksız ve hukuksuz olarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ve halen Urumçi’deki 2.No.lu Cezaevinde tutulan Dr.Tohtı’nın bir an evvel serbest bırakılması için uluslar arası toplum ile İnsan hakları ve hukuk kurum ve kuruluşlarına çağrıda bulunarak bu konuda daha fazla çaba haracamalarını talep ettiklerini de açıkladılar.Uygur KonferansEnver Can ve Marie Holzman konferansa katılan Belçika,Fransa,Almanya,İsviçre ve İngiltere’den bu konferansa katılan İnsan Hakları Teşkilatlarının Temsilcileri ile tek tek görüşerek Avrupa Birliği tarafından her yıl verilmekte olan “Sakarov Barış Ödülü”nün verilmesi hakkında destek ve katkılarını talep ettiler.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1571 Kez Görüntülendi.