logo

trugen jacn
18 Kasım 2015

İŞGALCI ÇİN’İN AKSU – BAY FEDAİLERİNİ UYKUDA FÜZE İLE KATLETTİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Urumçı Gar

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin İşgal yönetiminin Çinli göçmenlere peşkeş çektikleri Aksu vilayetinin Bay İlçesi Tirekbazar Sogan Kömür Madeni’nde 18 Eylül 2015 tarihinde bir eylem gerçekleştiğ ve çatışmalarda    çoğunluğu etnik Çin işçiler olmak üzere 50-70 arasında insanın hayatını kaybettiği bildirilmişti.
Özgür Asya Radyosu de Çin işgal Ordusunun bölge halkını da zorla operasyonlara zorlaması ile birlikte olaydan 56 gün sonra içlerinde bebek ve çocukların da bulunduğu 3 aileden oluşan sayılarının ise,17-23 arasında olduğu tahmin edilen Müslüman Uygur Türkü Fedailer gurubunun vahşi, insanlık dışı ve faşist yöntemlerle topluca katledildiği bildirildirilmişti. Ancak,ne ile  ve nasıl öldürüldükleri hakkında bilgi verilmemişti.
İngiliz yayın Kuruluşu BBC.’nın Çince internet sayfasında yayınlanan haberlere göre içlerinde bebek ve çocukların da bulunduğu 17 Uygur Türkü Fedai’nin Tanrı dağlarının yukarı kısımlarında bulunan mağaralarda saklanmakta iken, gece saatlerinde  Çin İşgal Ordusu tarafından Füze ile vurularak öldürüldüğü açıklandı. Ajans bu haberlere  operasyona katılan bir askerin yakınlarına anlattıklarına dayanarak ulaştıklarını de  belirtti.

uyghur-aksu-search-patrol-aug-2014.jpguyghur-aksu-search-patrol-aug-2014.jpg

Öte yandan Çin yönetimi ilk kez  Tirekbazar saldırısı ile ilgili bir açıklama yaptı. Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı kurumsal internet sitesinde  Xinjiang’daki bir terör saldırısına katılan Teröristlere kendisine bağlı Güvenlik güçleri ile Çin Ordusuna bağlı askerlerin çok başarılı bir operasyona imza attıklarını ve güvenlik güçlerinin hiç kayıp vermeden operasyonları başarılı bir şekilde tamamladığıni bilgisi yer aldı.   Ancak,öldürülen kişilerin nasıl ve ne ile katledikdikleri  ve operasyon bölgesi hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.
BBC yayın kuruluşu bu haberle ilgili yaptığı yorumda da ifadeler yer verdi ,” Çin’in kuzey batısında yer alan Çin yönetiminin Xinjiang,burada yaşayan Müslüman Uygurların ise,Doğu Türkistan adını verdikleri bölge bir türlü durulmuyor.Son yıllarda bölge’de bir çok kanlı olayalar peş peşe meydana gelmektedir. Uygurlar,bölgeden elde edilen doğal zenginliklerin etnik ayrımcılık yapılarak bölgeye göç ettirilen etnik Çinli göçmenelere peş keş çekildiğini kendilerine hiçbir şekilde pay verilmediğinden şikayetçiler. Ayrıca,Müslüman Uygurlar Çin yönettiminin kendilerinin dini ve milli örf adet ve değerlerine mühadale edildiğini söylüyorlar. Dini ibadetlerinin yasaklanıp engellendiğinden ayrıca  şikayet ediyorlar. Olayların  da bu tür  etnik.ekonomik ayrımcılık  ve dini baskı ve yasaklardan kaynaklandığını ifade ediyorlar.”
Öte yandan insan hakları örgütleri de Batı’da faaliayet gösteren Dünya Uygur Kongresi başta Uygur Teşkilatları da yayınladıkları yıllık insan hakları raporları ile bu kunuyu sık sık günedeme getiriyorlar.

Çin\'in savaş hazırlığı

Uzmanlar : Çin işgal yönetiminin bebek,çocuk vee kadınıların yer aldığı gurubu gece uykusunda Füze ile vurarak öldürlemelerinin “sadece Çin yönetiminin başvurduğu bir Vahşet ve Barbarlık ”  örneği olduğunu ve Çin’in sergilediği bu Vahşet ve Babarlık karşısında  uluslar arası toplum ile insan hakları örgütlerinin tutumlarının merakla beklediklerini ifade ediyorlar.

Kaynak  : www.bbc.com/zhongwen/simp/china/2015/11/151118_china_xinjiang_police_kill

Etiketler: » » » » » »
Share
1669 Kez Görüntülendi.