logo

trugen jacn
09 Kasım 2015

İŞGALCI ÇİN,19 YAŞINDAKİ UYGUR KIZI ŞİRİNGÜL’Ü TUTUKLADI.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistan’ı işgalı altında bulunduran Çin yönetimi,bu ülke’de uyguladığı insanlık dışı baskı,zulm,işkence etnik assimilasyon ve ırkı soykırım ve ayırımcı ekonomik uygulamalarından kaçarak merkezi Çin’e gelmek zorundda kalan Müslüman Uygur gençlerine de ülke’de aman vermiyor.
Bunlaradan biri de de 19 yaşındaki Uygur kızı Şiringül. Şiringül 2 yıl önce kaçmak zorunda kaldığı merkezi Çin’de kendisini gizleyerek yaşamaya çalışmış ve bu arada bir çok zorluklarla karlaşmış.
Kendisi Aksu Vilayeti’nin Abat(Avat)İlçesinden olan Şiringül Çin’e gittikten sonra İşgal Polisleri sürekli olarak ailesine baskı yaparak kızılarının yaşadığı yeri bildirmesini istemişiler.Ancak. onlar da bunu bilmedikileri için bir çok  kez Çin’in baskı ve zulmüne maruz kalmıştır.
Son aylarda Sözde “Hizmet Gurubu” adı altında Urumçi’den Abat ilçesine gelen Çin güvenlik elemanları bu ilçe’den ayrılarak Çin’in çeşitli bölgelerinde yaşayan Uygur gençlerinin listesi ve kimlik bilgilerini tesbit ederek Kamu Güvenliği Bakanlığına iletmiştir.Bunun üzerine resim ve kimlik bilgilerine ulaşan Çin polisi kendisini Gungşi ülkesinde bularak tutuklamıştır.
Özgür Asya Radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre İşgal yönetimi Abat ilçesinin Lenger kenti’nde yaşayan Şiringül’ü yasadışı dini faaliyetlerde bulunduğu ve yasadışı dini  eğitim verdiği, uygur gençlerini Cihad’a teşvik ettiği iddiası ile hakkında tutuklama emri çıkarılmıştı.Bunun üzerine Şiringül Çin’e gitmek ve burada gizlenmek zorunda kalmıştı.
Çin’in Guangşi eyaletinde tutuklanan Şiringül,Aksu’dan gelen mahalli Polis yetkililerine teslim edildiği ve yakında memleketine getirilerek hapsedileceği açıklandı.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1468 Kez Görüntülendi.