logo

trugen jacn

2. ULUSLAR ARASI UYGUR ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU YAPILIYOR

  Uygur Konferans
 Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin esareti altındaki Doğu Türkistan’da yaşayan Türk halklarının sorunlarını çeşitli yönleri ile gündeme getirmek amacı ile ilki geçen yıl ABD.’de gerçekleştirilen Uluslar arası Uygur Araştırmaları sempozyumunun 2.si, 17 Kasım 2015 tarihinde Brüksel’de başlayacak ve 2 gün devam edecek. 2 gün zarfında toplam 9 oturum gerçekleştirilecek. Sempozyum 19-20   Kasım 20115 tarihlerinde   Paris’te devam edecek ve burada sona erecektir.
ABD.merkezli George Washington Üniversitesi Orta Asya Araştırmaları Merkezi tarafından organize edilen ve Avrupa’ merkezli bir çok üniversite ve Araştırma merkezi tarafından  tarafından desteklenen bu uluslar arası Sempozm’da Uygur Türkleri ve Türk dünyası konusunda dünyanın sayılı bilim adamları hazırladıkları bilimsel görüşlerini  sunacak ve tartışmaya  açacaktır.
Türkiye, Belcika,ABD,İngiltere,Fransa,Hollanda,İsve, Rusya Federasyonu ,  İsrail ve Australya ve Hong Kong’dan ’dan bilim adamının katılacağı sempozyum 4 gün devam edecektir.
Türkiye’den Hacettepe Üniversitesi Tarih bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Koç ile Ankara üniversitesi DTC.Fakültesinden Doç.Dr.Erkin Emet iştirak edecek ve hazırladıkları bildirilerini sunacaklardır.

  Uygur araştırmaları Sempozyumu’nda  geçen yıl  Çin yönetimi tarafından ömür boyu hapse mahkum edilen Uygur Demokrası ve Hukuk Hareketi Lideri ve Uygurların Vicdanı Doç.Dr.İlham Tohtı’nin durumunun de gündeme getirileceği belirtiliyor.
2. Uluslar arası Uygur Araştırmaları Sempozyumuna  dünyanın önde gelen  bazı bilim adamları; ABD’den Prof.Dr.Dru Gladney Prof.Dr.Sean Roberts ve İsrail’li Prof.Dr.Yitzak Schoricor gibi akademisyenler katılacak.Fransa,Almanya,Rusya başta bir çok ülkeden  Uygur bilim adamları de  sempozyuma iştirak edecekler.

    Muhaceretteki Uygur bilim adamı ve aydınlarından, Dr.Dolkun Kamberi, Dr.Nebican Tursun,Dr.Kılıç Kanat, Dilnur Reyhan ve Dr.Mukaddes ve Bağımsız Araştırmacı Mehmet Emin Ala ile Dünya Uygur Kurultayı Sabık Başkanı ve Almanya merkezli  Avrupa Doğu Türkistan  Birliği  eski Başkanı Enver Can da birer bildiri ile sempozyouma  katılacaklar.

  İlki 2014’de ABD’de ve ikincisi bu yıl Belçika ve Fransa’da yapılan Uluslar arası Uygur Araştırmaları Sempoozyumunun   3.sünün 2016 yılında Türkiye’de yapılacağının gündemde olduğu  belirtiliyor.

Etiketler: » » » »
Share
2031 Kez Görüntülendi.