logo

trugen jacn
03 Kasım 2015

GÜNEY AZERBAYCANLI TÜRK ÖĞRENCİLERİN MEKTUBU BM.GENEL KURULUNDA

 Güney Azerbaycanlı Öğrencilerin Mektubu, BM Genel Oturumunda

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Birleşmiş Milletler Genel Başkanı tarafından ön sözü yazıldığı ve 70.BM genel oturumuna sunulduğu rapor yayımlandı. Bu rapor genel başkanın İran konusunda özel yetkilisi “Ahmad Shaheed” tarafından hazırlanmış ve BM genel oturumunda sunulmuştur. 25 sayfada hazırlanan bu rapor İran’da insan hakları durumunu çeşitli yönlerden ele almış ve dikkat edilmesi gereken konuları öne çekmiştir.

Raporun 79 bendinde 2015 yılında 1800 Güney Azerbaycanlı Türk öğrencinin İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye yazdığı mektup yer almaktadır. Geçtiğimiz aylarda Güney Azerbaycanlı öğrenciler Ruhani’ye yazdıkları mektupta Türkçenin İran’da resmi dil olması istenilmiştir. Bu mektup çeşitli haber organlarında yer aldıktan sonra kampanyayı hazırlayan öğrenciler İran İstihbaratı tarafından gözaltına alınmıştırlar. Tutuklanan öğrencilere dikkat çeken bu rapor İran’da Güney Azerbaycanlıların durumunu insan hakları ihlali olarak değerlendiriyor.
Ayrıca raporun 72 bendi İran’da etniklere baskı uygulandığı söyleyerek etniklerin kültürel hakların tanınmamasını öne sürmüştür.

İran’da yaşayan  Türk Kardeşlerimizin  1970’lı Yıllardaki Milliyetçilik ve özgürlük hareketlerini konu alan “Traktor” adlı  Kitabın kapağı

Kaynak : Türk Yurdu Haber – Azer News.

Etiketler: » » » » »
Share
1054 Kez Görüntülendi.