logo

trugen jacn
02 Kasım 2015

İŞGALCI ÇİN’DEN FAŞİST BİR UYGULAMA: ÇİNCE BİLMEYEN UYGUR MAHKUMU DÖVEREK DİŞLERİNİ KIRDILAR

cABBAR-öN

ÇİN İŞGAL POLİSLERİNİN ÇİNCE BİLMEDİĞİ İÇİN DÖVEREK DİŞLERİNİ KIRDIĞINI BELİRTEN KARAKAŞLI HOCA MEHMET CABBAR.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin işgal yönetiminin  toprak, ev ve mülklerine el koyarak işsiz ve aşsız duruma düşürüldükleri için Doğu Türkistan’daki işgal makamları ile sözde İşgal Mahkemelerine başvuran ancak, hiçbir sonuç alamadıkları için başkent Pekin’e giderek Arziyet (Dilekçe) İdaresi’ne başvuruda bulunan aynı aileden 5 Müslüman Uygur Türkü’nü tutuklanarak  3-1 yıl arasında hapisle cezalandırılrdıkları haberi medya’da ve haber sitemizde  önceki tarihilerde yer almıştır,
3 yıl hapisle cezalandırılan Cabbar Kardeşlerin en büyüğü Hoca Mehmet Cabbar, Washington merkezli Özgür Asya radyosuna yaptığı açıklamada kendisine cezasını çekmekte olduğu hapishane’de İşgal Polislerinin kendisine fiziki işkence uyguladığını bu işkence seanslarından birinde Çiin işgal polislerinin üzerine çullanarak yere yatırdıklarını döverek dişlerini kırdığını açıkladı.  Hoca Mehmet Cabbar şimdi ise dişleri olmadığı için yemek yemede zorlandığını  de belirtti.

26-1312091554080-L

  700 bin nüfusu ile  Doğu Türkistan’ın en kalabalık İlçelerinden Karakaş Şehir Merkezi’Nden bir görünüm – 2015

Hoca Mehmet Cabbar adıgeçen radyo muhabirine şunları ifade etti , “ Ben Hoten’in Kirye İlçesi hapishanesinde 8 ay yattım.Daha sonra kendi ilçemiz Karakaş’aki Hapishane’ye getirdiler.Hapiste iken,Polisler okumam için Çince yazılı Hapishane kurallarını belirten bazı belgeler getirdiler.Ben Uygurca öğrendiğimi ve Çince bilmediğimi ve bu nedenle bu Çince belgeleri okuyamacağımı söyledim.Polisiler bana “ Sen dilekçe vermek için Pekin’a kadar gidebiliyorsun ? Ama Çince bilmediğini iddia ediyorsun” diyerek üzerime çullandılar ve vura vura  dişlerimi kırdılar.Daha sonra diğer mahkumlara Çince sayı saymayı öğretmediğim için bir kez daha fiziki şiddet uyguladılar. Bana işkence yapan ve döven 5 polisten 2’si Uygur diğerleri ise Hitay(Çinli) idi.” şeklinde konuştu.
Diğer yandan Cabbar ailesinin yaşadığı Manglay kenti ÇKP. Köy Sekreteri ise adı geçen radyo’ya şunları söyledi “Hoca Mehmet Cabbar bizim köyde oturur. Çevresi ile uyumlu iyi ilişkiler içerisinde olan ve sakin bir kişi olarak tanınır. Hapishane’de Polislerin kendisini döverek dişlerini kırdığını anlattı.” dedi.
Uzmanlar, Çin işgal yönetiminin esareti altında tuttuğu Doğu Türkistan, Tibet ve İç Moğolistan başta diğer Çinli olmayan Bölgelerde yaşayan Milletlere uyguladığı assimilasyon ve soykırım uygulamalarının yanında ırkçı ve faşist bu benzeri şiddet uygulamalarının tavan yaptığını belirtiyorlar. Ancak, insan hakları ve işkencelerin önlenmesini kendilerine “İNSANI GÖREV” olarak kabul ettiklerini  iddia eden ve söyleyen uluslar arası kuruluşlar,  insan hakları ve işkenceleri önleme örgütlerinin Doğu Türkistan’da işkence gören ve şiddete maruz kalan insanlar Müslüman ve Türk oldukları için yeterince ilgi göstermeyip gündeme getirmediklerini, bu durumun ise çifte standart temelli riyakarlık ve iki yüzlü bir davranış olduğunu  ifade ediyorlar.

images (1)

                       Karakaş  Şehir Meydanı (Pazarı Meydanı)

Etiketler: » » » » » »
Share
1019 Kez Görüntülendi.