logo

trugen jacn
14 Ekim 2015

İŞGALCI ÇİN,DOĞU TÜRKİSTAN’DA TÜRK-İSLAM İZLERİNİ YOK EDİYOR

Kaşgar-A

Çin işgali altındaki Doğu Türkistan’da Çin yönetimi, Müslüman Uygur Türkleri’nin tarih ve kültürleri ile bağını koparmak amacıyla tarihi İpek Yolu’nun önemli kavşak noktası Kaşgar şehrinin Eski Şehir kısmını dozerlerle  yıktı.Tarihi Kaşgar şehrinde bulunan Türk ve İslam izleri yıkılarak silinmesinin planlandığı bildirildi. Tarihi Kaşgar şehri İpek Yolu’nun kuzey güney kısımlarının birleştiği vahada yer alıyor. Kaşgar, Taklamakan Çölü’nün batı ucunda bulunuyor. Tarihsel olarak Delhi ve Semerkant’tan yola çıkan tüccarlar, dünyanın en zorlu dağ yolunu geçkitten sonra Kaşgar’da yüklerini boşaltıp şehrin sokaklarında safran ve diğer ticari eşyalarını
satıyorlardı.

Kaşgar - 1
Çinli tüccarlar da aynı şekilde ipek ve porselen yüklerini buraya getiryorlardı. Şimdi tarihteki tüccarların yerini turistler aldı. Eşeklerin çektiği arabalarla vadileri ve toprak evleri geziyorlar. Kaşgar şehri daha önce de Cengiz Han tarafından yakılıp yıkılmıştı. Yıllar sonra Kaşgar şehri tekrar talan ediliyor fakat bu sefer Çinliler tarafından. The New York Times gazetesinin haberine göre, Kaşgar’ın tarihi bölümünde yapılan yıkım sebebiyle şu ana kadar 900 Müslüman aile Kaşgar’ın Eski Şehri’nden göç etti. Mimar ve tarihçi George Michell 2008’de yazıdığı “Kaşgar: Eski İpek Yolu’ndaki Vaha” adlı kitabında, Kaşgar için “Orta Asya’da bulunabilecek geleneksel İslam şehrinin en iyi korunmuş örneği” demişti. Şimdi işgalci Çin yönetiminin eliyle Orta Asya’da en iyi şekilde muhafaza edilmiş geleneksel İslam şehri bütün izleri ile tarih sahnesinden silinmeye çalışılıyor.

Kaşgar-4

Binlerce  yıllık  tarihi geçmişe dayanan Türk şehri Kaşgar, İşgalcı Çin yönetimi tarafından “Batı Bölgesini Güllendirmek = Geliştirmek” yalanı  ve aldatmacası ile tamamen tahrip edilmekte ve yerine gökdelenler dikilimektedir.Bu gökdelenler ise,etnik Çinli göçmenlere tahsis edilmektedir. 

Kaynak : http://turkhaber.com.tc/cin-turk-izlerini-yikiyor/

Kaşgar-3

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
2029 Kez Görüntülendi.