logo

trugen jacn
06 Ekim 2015

KIRGİZİSTAN GENEL SEÇİMLERİNDE 2 UYGUR TÜRKÜ MİLLETVEKİLİ OLARAK SEÇİLDİ,

Kazak Kırgiz Haritası

Uygur Haber Ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

04 Ekim 2015 Pazar günü yapılan Kırgizistan genel seçimlerinde bu ülkede yaşayan Kırgiz Vatandaşı 2 Uygur Türkü Parlamento üyeliğine seçildiği bildirildi.
Bunlardan Nur Muhammed Babahun iktidardaki Sosyal Demokrat Partisinden, muhalefetteki Cumhuriyetçi Anayurt Partisinden ise, Perhat Haci Tölendiev Milletvekili seçilerek parlamento’ya girdiği bildiriliyor.
Kırzıgizistan(da genel seçimlere katılabilmek için partilerin asgarı olarak % 7 oy alması gerekiyor.Son kez yapılan bu genel seçimlere ise 6 siyası partının katıldığı belirtildi.Ancak yapılan seçimilerde hiçbir parti tek başına hükümet kuracak sayıya ulaşamadığı acıkılandı.
Bu seçimlere katıllım oranı % 53 olarak gerçekleşti.Buna göre Kkırgizistan geneliinde 1,4 milyon seçmen seçimlere katılmamış oluyor.

nurmuhemmet-bayaxun.jpg
Özgür Asya radyosuna son Kırgiz seçimlerini değenlendiren Bişkek’te yaşayan Uygur aydını ve camaat erbabı Dr.Nazim Kamberi şunları ifade etti,”Bu son genel seçimde benim dıkkatımı çeken iki husus öne çıkıyor.Önceki seçimde Kırgizistan’da yaşayan Uygur Türklerinden sadece bir kişi aday olabilmişti.Bu seçimde ise 5 kişi aday oldu ve bunlardar iki kişi seçimlerden galip olarak çıktı.Kırgizisitar yasaları ülke’de yaşayan ve Krgiz olmayan azınlıklara en fazla % 15 kontenjan tanımaktadır. Bunu büyük başarı olarak görüyorum.
İkinci önemli husus ise,son genel seçimlere toplam seçmenin % 47 ‘i katılmadı.Bu ise,çok kritik bir sayıdır.Bu durum Kırgizistan halkının iktidara ve yönetime olan güven ve ilgisi için çok kritik bir durumdur.Bu nedeenle bu kez seçilen parlamanterlerin ülkemizin kalkınması ve halkın hayat seviyesinin yükseltilmesi için daha iyi çalışamalarını umut ediyorum.” Şeklinde konuştu.
Kırgizistan’da Büyük Pazar’da ticaret ile iştigal eden bir Uygur Hanım ise.,düşüncelerini şöyle ifade etti,” Ben sandığa gitmedim ve oy umu da kullanmadım. Şimdiye kadar seçilenlerin ve iktidar olanların hiç birisi şimdiye kadar ülke yönetiminde kalkınmasında ve halkın refah düzeyinin iyileştirilmesinde hiçbir olumlu adımlar atmadılar. Çocuklarımız ve gençlerimiz işsiz.Perişan durumdalar. Hükümetten bu konuda hiçbir destek görmedim.Biz umudumuzu Cenab-i AÜllah(a bağlamış durumdayız.Bizim için öncelikli olarak barış ve huzur ortamı gerek.Bu seçim çok şukur kavgasız ve normal bir şekilde geçti.Buna çok şükrediyoruz.”dedi.
Geçen $ Ekim Pazar günü yapılan seçimlere ABD.Rusya Fed.Türkiye,Avrupa Birliği başta bir çok ülekeden ve uluslar arası sivil toplum kuruluşlarından toplam 611 gözlemci Kırgizistan’a geldi. Değişik bölgelerdeki seçim sandıklarına giderek seçimleri yerinde inceledikleri ve gözlemledikleri belirtildi.Seçimlerin normal ve yasalara uygun olarak yapıldığı kayıt edilmiş olsa da ,İktidar partisinin yerini korumak için bazı yerlerde seçmenlere oy karşılığı para dağıttığı,Oöğretmen ve öğrencilere kendi partilerine oy vermeleri için baskı uyguladıkları ile kayddedildi.

Kırgizistan’da  başkent Bişkek  ve ilçeleri  başta olmak üzere Oş,Celalabat Narın şehirleri ile Doğu Türkistan’a sınır olan bölgelerde resmi irakamalara göre  100 bin civarında Uygur Türkü yaşamakta olup, ” İTTİFAK= BİRLİK ” adında kurdukları bir sivil toplum kuruluşu   aracılığı ile  kültürlerini, mahalli kimliklerini ,gelenek-göreneklerini  yaşatmaya çalışıyorlar.

Etiketler: » » » » »
Share
2956 Kez Görüntülendi.