logo

trugen jacn
02 Ekim 2015

TİREKBAZAR SAKİNİ : ÇİN ASKERLERİ OPERASYONLARINDA BAŞARISIZ.

Hitay AskeriUygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgal yönetimi 18 Eylul 2015’de Aksu vilayetinin Bay İlçesinde  etnik Çinli  göçmen şirketin işlettiği bir Kömür madenine Uygur Fedai’ler tarafından gerçekleştirilen eylemden sonra yaklaşık 14 gün geçmesine rağmen hiçbir şüpheliye ulaşamadığı, bildirildi. Çin işgal yönetiminin  bildirildi. Çin işgal Ordusu’nun bölge’de başlattığı operasyonlarındaki başarısızlıklarından dolayı çok kızgın olduğu, buna  rağmen, operasyonların hız kesemeden daha genişletilerek devam ettirdikleri açıklandı.
Özgür Asya radyosu muhabirlerinin 70 etnik göçmen  Çinlilerin de olduğu   işçilerin  ölmesi ve yaralanması ile sonuçlanan Uygur Fedai’lerin gerçekleştirdikleri baskınla ilgili Bay ilçesinin Tirakbazar kenti sakinlerine telefonla ulaşarak  olay hakkında bilgi almaya çalıştığı bildirildi.
Adıgeçen radyonun(rfa.org.Uighur) internet sitesinde sesli olarak yer alan bilgiler şöyle ;
Tirekbazar Seyahat idaresi çalışanı kadın görevli : Biz Seyahat idaresinde çalışanlar olarak,olay tarihinden itibaren devamlı iş başındayız.Ben telefonlara bakıyorum.Yöneticiler bu olay hakkında bize bilgi vermedi ve bu konuda yazılı bir belge de yok şu ana kadar.Ancak,biz çalışanlar olarak gece gündüz iş başındayız.
Tirekbazar Telefon ve Telgraf idaresi çalışanı(Erkek) : Müdürümüz Aziz Cingli(Müdür) olayın meydana geldiği Sogan Komür işletmelerine diğer yöneticiler ile birlikte gitti.Telgraf Müdürlüğüne   döndüğü zaman arada bir  uğruyor. Ben de dün Sogan Kömür işletmelerine anahtarlar götürdüm. Maden girişine bir km. mesafede tam yolun ortasına Cep telefonu sinyal cihazları(baz istasyonu) yerleştirmişler. Oradan daha ileriye geçirmediler.Anahtarı kontrol noktasında teslim ettim.Ben daha önce Sogan Kömür işletmelerine birkaç kez gitmiştim.
Aksu’dan ve başkent Urumçi’den kamyonlara monte edilmiş mobil sinyal cihazları (baz istasyonları)getiridiler.Ordu birlikleri iletişim cihazlarını kendileri kontrol ediyor.Sogan yolunda Polis, Jandarma ve Özel Jandarma birlikleri ile Askeri birlikilere ait askeri araçlar 5-10 dakika ara ile gidip geldiklerini gördüm. Olay   bölgesinde büyük bir askeri hareketlilik  mevcut.
Bu baskını yapan kişilerin bölgeyi ve dağ yollarını çok iyi bildiklerini söylüyorlar.Şu ana kadar hiç birinin yakalanamadığı söyleniyor.Dağa giden bir tek yolun bulunduğunu,bu yoldan zirveye çıkanların geri dönmesinin imkansız olduğunu söylüyorlar.
Alış veriş ve iş için Tirekbazar’a gittiğimizde her sokağın başında bir kontrol noktası kurulmuş,polisler  herkesi  kontrolden geçiriyor. Ayrıca,evler hemen hemen her gün  aranıyor.
Yayladaki sürü ve sahipleri ve çobanların hepsi aşağıya indirildi.Çobanların eline de uzun  sopalar tutuşturulmuş.Onunla geziyorlar. Bölge’den toplanan Atlardan birkaç ekip kuruldu.Karabağ,Çamgurluk(Şalgamlık) ve 6.Dadüy bölgelerinde devamlı devriye geziyorlar.Kontroller çok sıkı. Sıkıyönetim kuralları çok üst derecede uygulanıyor.
Kontrol noktalarında grevli Polislerin ellerinde 4-5 kişinin resimleri ve kimlik bilgilerini içeren ilanlar gördüm.Fakat bize bunları göstermiyorlar.Bizi o resimlere bakarak kontrol ediyorlar.
Tirekbazan Orta Okulu Askeri operasyon karargahına dönüştürüldü.Bazen  gece burada kaldığımız de oluyor.
Bize sürekli kendi güvenliğimizii kendimizin sağlamamız gerektiğini söylüyorlar.Tanımadığımız,şüphelendiğimiz veya dışarıdan gelen kişileri gördüğümüz taktirde derhal ihbar etmemiz isteniyor.
19 Eylul Cuma gününden itibaren Helikopterler ve uçaklar sürekli havada dolaşıyor.Sogan’a ve dağ tarafına doğru de uçuyorlar.Daha çok Kırgizistan sınırındaki Karabağ’a doğru uçtuklarını gördüm.

Uzmanlar, bölge sakininin de ifade ettiği gibi, Çin işgal Ordusunun bölgenin sivil  halkına da baskı ve  zulumle  operasayonlara katılmaya zorlamalarına ve bölgede seferberlik ilan etmelerine  rağmen,Uygur Fedaileri yakalayamamış olmasının çok büyük  askeri başarısızlık ve hezimet  olduğunu ifade ediyorlar.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1388 Kez Görüntülendi.