logo

trugen jacn
23 Eylül 2015

DOĞU TÜRKİSTAN’IN AKSU İLİ’NDEKİ ÇATIŞMALARDA 30 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ AÇIKLANDI

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgalı altındaki Doğu Türkistan’ın Aksu vilayetine bağlı Bay İlçesinde 18 Eylul 2015 Perşembe günü sabah 03,oo sıralarında Müslüman Uygur Fedai’ler ile Çin işgal güçleri arasında şiddetli çatışmalar meydana geldiği ve bu çatışmalarda en az 40 öldüğü veya yaralandığı bildirilmiş ve buna ait haberler Sitemizde yer almıştı.
Ancak,aradan4 5 gün geçmiş olmasına rağmen,Çin işgal yönetimi olay hakkında resmi bir acıkılama yapmamış olup,diğer benzer olaylarda olduğu gibi suskunluğunu korumakta. Ancak, olaya ait yeni bilgi ve kanıtlara ulaşılmış bulunuyor. Bölgeden alınan yeni bilgilere göre Bay ilçesi ile çevre yerleşim birimlerinin Çin işgal güçleri tarafından abluka altına alındığı,giriş çıkışların yasaklandığı ve güvenlik tedbirlerinin üst seviyelere çıkarıılmış olmasının, Sogan kömür madeni saldırısını gerçekleştiren Uygur Türkü Fedai’lerin henüz yakalanmamış olduğu şüphesinin arttırmaktadır.Ayrıca.bölge güvenlik güçlerine de bu olay konusunda hiçbir bilgi verilmediği anlaşılmaktadır.Bu saldırı olayını gerçekleştiren Uygur Fedai’lerin kimilikleri ve sayısı ve nereden geldikleri ve bu saldırıyı niçin gerçekleştirdikleri konusunda hiçbir bilgi de verilmiş değil.
ABD.merkezli Hür Asya radyosu , Bay ilçesi ile civar kentlere telefon ederek saldırı olayını teyit etmek ve ayrıntılı bilgi almak istediler.Radyo’ya konuşan yerel polis yetkilisi olayı inkar etmedi ancak.daha fazla bilgi vermeyi ise,reddetti.
Bay ilçesinde oturan ve devlet memuru olduğunu belirten bir etnit Çinli Kadın ise,ssaldırı olayının Tirekbazar İlçesine uzak Sogan adı verilen dağlık bölgedeki kömür ocağı’nda meydana geldiğini doğruladı.Olayın ayrıntıları hakkında Çin yönetiminin sansür uyguladığını bu konuda hiçbir bilgi verilmediğini ve resmi bir açıklama da yapılmadığını ifade etti.


Radyo muhabiriniin olayı naıl öğrendiği hakkındaki sorusunu ise şöyle cevaplandırdı,” Ben Perşembe günü (18 Eylul 2015 günü) çocuğumu okula götürmek için Okul’un önüne geldim.Okul kapısındaki Güvenlik kulübesini yola nakletmişler ve polis sayısı arttırılmış.Yollarda barıkatlar kurulmuş.Cadde ve sokaklardakı polis ve asker sayısı günden güne arttırılmaktadır.Okulu 2 saat önceden tatil ettiler.Sogan’daki bir kömür ocağı’nda olay çıkıtığı söylendi.
Muhabir : Oğlunuzua okul’da bu olay hakkında hiç bilgi verilmemişmidir :
Göçmen Çinli Memur : Bilgi verilmemiş.Bu kömür Ocağı(na ben hiç gitmedim.Ama burada yaşayanların tamamı Çinli göçmenlerden oluşuyor.Kömür Ocağını de bir Çinli bir maden şirketi işletiyor.
Daha sonra Radyo’ya konuşan Tirekbazar Polis Merkezi yetkilisi olaylarda ölenlerin 30 kadar olduğunu,bunların içinde kendi merkezlerinde görev yapan 5 Polis memurunun de olduğunu açıkladı.
Bütün bu bilgilerden Bay İlçesi Tirekbazar Kenti,Sogan Kömür madeni İşletmesinde Çinli potron ve çalışanlarına karşı bir saldırı gerçekleştirildiği,olaylarda 30 kişinin olduğu ve bir o kadar sayı’da da yaralı olduğu açığa çıkmış bulunuyor.

Etiketler: » » » » » »
Share
1489 Kez Görüntülendi.