logo

trugen jacn
15 Eylül 2015

DOĞU TÜRKİSTANLI EĞİTİMCİ VE DAVA ADAMI HÜSEYİN KARİ İSLAMI İSTANBUL’DA ANILDI

Karı-KurultayUygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

05 Eylül 2015’ tarihinde yaşadığı Suudi Arabistan’in Cidde kenti’nde vefat eden Doğu Türkistanlı Eğitimci,Mücahit ve Kanaat önderi Hüseyin Kari İslamı İstanbul’da yapılan bir toplantı ile  anıldı.
11 Eylul 2015 Cumartesi günü akşamı Topkapı’daki Türk Dünyası Mahallesinde bulunan Zinnet Uygur Restoran’da yapılan anma toplantısı Merhum’un İstanbul’da yaşayan yeğeni Dr. Nurmuhammed Uyguroğlu tarafından tertip edildi.
Anma tolantısı Yasin-i Şerif okunması ve Kur’an-ı Kerim hatim duası ile başladı. Merhum’un yeğeni Dr. Nurmuhammed Uyguroğlu katılımcılara teşriflerinden dolayı teşekkür etti.Merhum dayısı Hüseyin Kari İslamı’nın kendisinin Türkiye’ye gelmesine vesile olduğunu maddi ve manevi bir çok destek ve yardımlar yaptığını.Bunun için kendisine mteşekkin olduklarını ve daima minnet ve şükran duyduklarını belirtti. Merhum’un yalnız yakınlarına değil,bütün Doğu Türkistan toplumu ile her zaman ilgilendiğini her zaman onlara elinden geldiğince yardım etmeye çalıştığını belirterek şöyle dedi,” Merhim dayım İslamı,Doğu Türkistan muhacirlerinin içinde önde gelen ziyalılardan biri idi.Vatanı ve Milletini bir an olsun unutmadı. Doğu Türkistan’ın kurtuluş mücadelesinde aktif olarak ön saflarda yer aldı. Öğretmen olarak Uygur çocuklarına eğitim verdi.Halkımızı aydınlatmaya çalıştı ve bunun için kanlı Cellat Genel Şeng’in zindanlarında hapis yattı.Gulca’da 1944’de başlayan Milli Kurtuluş hareketlireni bizzat mücahit olarak katıldı.Cumhurbaşkanı merhum Ali Han Töre’nin bir süre özel katipliğini yapmıştır.İleri yaşına rağmen,bilgisayar ve elktronik ve haberleşme aygıtlarını kuillanmada çok mahirdi. Sürekli dava ile meşgul olmaya gayret etti. Kitaplar yazdı. Son günlerde Uygur Türkleri konusunda Arapça yazılmış bir kitabın Türkiye Türkçesine aktarılması için uğraş veriyordu. Ama ömrü bu işe vefa etmedi. Kendisini minnet ve rahmet ile bir kez daha yad ediyorum.”şeklinde konuştu.

Zinnet-Karı

Uyghurnet.org Haber sitesi sorumlusu Hamit Göktürk, Özgür Asya Radyosuna merhum Hüseyin Karı İslamı hakkındaki görüşlerini şöyle açıkladı,” Ber merhumu uzun süreden beri tanıyorum. Önde gelen Camaat ve kanaat önderlerimizden merhum İslamı ile bir çok kez görüşme ve söhbet etme şansım olmuştur. Tarihimizin canlı tanıklarından biri idi. Doğruları her zaman ve her yerde ifade etmeden çekinmeyen,mert yiğit bir insandı.Doğu Türkistan davası konusunda görüşleri tavizsiz, net ve açıktı. Hür ve Bağımsız Doğu Türkistan fikrinin en ateşli savunucularındandı.Doğu Türkistan ile ilgili dünyanın neresinde olursa olsun, Doğu Türkistan davası ile ilgili bütün girişim ve oluşumların tam içinde ve hatta merkezinde yer almıştır.Türkiye’de siyaset adamaları, işadamları,aydınlar,fikir adamları edip ve gazetecilerden bir çok kişi ile yakın dostluklar tesis etmiş ve davasını bu zevat vasıtası ile anlatmaya ve savunmaya çalışmıştır. Şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile,İstanbul Büyükşehir belediye başkanı döneminde umre ziyaretinde iken, Doğu Türkistanlı ileri gelenlerden teşkil eden bir heyetle kendisini ziyaret etmiş ve Doğu Türkistan ve Suudi Arabistan’da yaşayan Uygur Türkleri hakkında bilgiler sunmuştur. Doğu Türkistan’ın sorunlarını bizzat ilk ağızdan kendisine iletmiştir.”dedi.
Toplantı’ya hanımların de içinde bulunduğu kalabalık bir gurup katılmış olup, yemek ikramı ve duasından sonra toplantı sona ermiştir.

Etiketler: » » » » »
Share
1123 Kez Görüntülendi.