logo

trugen jacn
28 Ağustos 2015

MİLLİ GÜVENLİK KURULU TOPLANTISI’NDA UYGUR TÜRKLERİ GÜNDEMDE YOK

Milli Güvenlik Kurulu  toplantısında  Uygur Türklerinin durumu gündemde yok.Toplantı’dan ardından yapılan açıklamada Doğu Türkistan’da Çin hükümetinin Uygur Türklerini katletmesine hiç değinilmedi.

MGK Toplantısında Uygur Türkleri Yok

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Cumhurbaşkanlığı  Külliyesi’nde (Sarayı’nda) gerçekleştirilen MGK toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada Çin hükümetinin katlettiği Uygur Türklerine hiç değinilmemesi dikkat çekti. Hatırlanacağı üzere Çin hükümeti, Ramazan dolayısıyla Uygur Türkleri üzerindeki baskısını iyice arttırmış, oruç tutmayı, camilerde namaz kılmayı yasaklamıştı. Uygur erkeklerin sakal bırakması ve kadınların başörtü takması da yasaklanmıştı.

UYGUR TÜRKLERİ UNUTULDU

4 saat süren MGK toplantısında kritik konular ele alındı. Özellikle Suriye’de yaşanan terör sorunlarının konuşulduğu toplantıda “paralel devlet” yapılanması ile ilgili konular da yer aldı. Toplantının ardından yapılan açıklamada “Yemen, Libya ve Mısır başta olmak üzere Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler ele alınmıştır. Ukrayna’daki gelişmeler ele alınmış ve çatışmaların sona erdirilerek minsk önlemler paketinin uygulanmasının önemi vurgulanmıştır.” denildi. Yapılan bu açıklamanın ardından akıllara Uygur Türkleri geldi. MGK toplantısında Çin hükümeti tarafından katledilen Uygur Türklerinden hiç bahsedilmemesi kafalarda soru işareti bıraktı. Çin hükümetinin Uygur Türklerine uyguladığı baskı bütün dünyada büyük tepki çekmiş, Japonya’da yürüyüş düzenlenmiş, Türkiye’de de gıyabi cenaze namazları kılınarak Çin konsolosluğu önünde protesto gösterileri yapılmıştı.

ORUÇ TUTANLARI ÖLDÜRDÜLER

Uygur Özerk bölgesinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayında oruç tutmak yasak. Çin geçen hafta yasağa uymayanlara operasyon düzenledi. Yerel kaynaklara göre  Kaşgar’da 28 müslüman  Uygur Türkü yaşamını yitirdi.

Kaynak : http://www.oncehaber.com/haber/4357-mgk-toplantisinda-uygur-turkleri-yok.html

Etiketler: » » » » »
Share
1454 Kez Görüntülendi.