logo

trugen jacn
21 Temmuz 2015

MÜSLÜMAN DÜŞÜNÜR CEMAL’DAN ÇİN’E UYARI : İSLAM’DA TAGUT’A İTAAT OLMAZ

Rusyalı Müslüman düşünür Haydar Cemal, Çin’in Müslüman Uygurlara devlet dinini dayattığını ancak İslam geleneğinde tağuta itaatin söz konusu olamayacağını belirterek çabalarının sonuçsuz kalacağını söyledi

Haydar Cemal'den Çin'e: İslam'da Tağuta itaat olmaz

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Rusya İslam Komitesi Başkanı Haydar Cemal, Çin’in dinleri özellikle de İslam’ın özünü anlayamadığını, bunun için bir çaba harcamadığını söyledi.
Haydar Cemal, South-insight.com sayfasına verdiği röportajında Çin’deki din anlayışını ve dünya Müslümanlarının bu ülke hakkında düşüncelerinden bahsetti.
Cemal röportajında İslam’ın tabiatı gereği baskıcı bir rejime biat edemeyeceğini çünkü İslami anlayışın her zaman zulüm ve baskıya muhalif olmayı, dolayısıyla Müslüman toplumun manevi bağımsızlığını gerektirdiğini söyledi. Haydar Cemal, “Kur’an’a göre Müslümanlar sadece Allah’a, Peygamberlerine ve kendilerinin seçtiği yöneticilere tabi olabilirler” dedi.
Son zamanlarda Doğu Türkistan’da yaşananlara da değinen Müslüman düşünür şunları kaydetti:
“Bugün Çin hükümetinin yaptıkları dünya Müslümanlarının nefretine neden olmaktadır. Ben bunu sadece Çin’de yaşayan Müslüman Uygurlar için söylemiyorum. Bu, 1,5 milyar Müslümanın ortak duygusudur. Çin Müslümanlara kırmızı bayraklar ve ülke liderlerinin resimleri ile donatılan ‘devlet dinini’ dayatmaktadır. Bu da Müslümanlara karşı yapılan açık ve alçakça bir zulümdür. Çünkü bu dayatmayı kabul etmek İslam dinine göre tağuta uyma ve ‘devlet satanizmine’ itaat etme manasına gelir.”
Haydar Cemal, İslam Ümmetinin Çin’i kendisi ile diyalogu verimsiz olan çok tehlikeli bir düşman olarak algıladığını belirterek bunun nedeninin Çinlilerin materyalizmi doğal bir anlayış ve hayat tarzı olarak kabul etmeleri ve sadece bedensel zevkler için ömürlerini tüketmeleri olduğunu kaydetti. Cemal, bunların Müslümanların asla kabul etmeyecekleri negatif özellikler olduğunu söyledi.
Cemal’e göre, Çin hükümeti Sincan adını verdiği ve halkı esasen Müslüman Uygur Türklerinden oluşan Doğu Türkistan’ı Orta Asya’yı önce ekonomik, uzun vadede ise siyasi ve askeri yönden kontrol etmede stratejik bir üs olarak görüyor. Ancak Çin’in bu bölgede yürüttüğü asimilasyon ve baskı politikaları kesinlikle sonuç vermeyecek.

KAYNAK : DÜNYA BÜLTENİ.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1198 Kez Görüntülendi.