logo

trugen jacn
13 Temmuz 2015

Doç.Dr.EMET : ÇİN,BÜYÜK SOSYAL PATLAMALARA GEBE

Dünya Uygur Kongresi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Erkin Emet,  Ülkemizin önde gelen muhafazakar yayın organlarından VAHDET gazetesine verdiği söyleşi’de Çin’in büyük sosyal patlamalara  açık  bir ülke olduğunu belirtti.  Çin nüfusunun yüzde 10’u zengin ve kalan %90’nin ise açlık sınırında yaşadığını belirterek ; ” Bölgesel uçurum korkunç durumda. Dolayısıyla Çin sosyal patlamaya gebe bir ülke durumundadır.” ifadesinde bulundu.

basliksiz-3-248.jpg

SELİM ERCAN / ANKARA

DÜNYA Uygur Kongresi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erkin Emet, geçmiş yıllardan bu güne Doğu Türkistan’da yapılan zulmü Vahdet’e anlattı.

KARANLIK YILLAR BAŞLIYOR

“1933 yılında Kaşgar’da Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti kuruluyor. Ancak Çin tarafından yok ediliyor. 1944’de de Rusların desteği ile Doğu Türkistan Cumhuriyeti kuruluyor. Bu Cumhuriyet 1949 yılında Komünist Çin tarafından işgal edildikten sonra Doğu Türkistan’da karanlık yıllar başlıyor. 1966 yılında kültür inkılabı başlıyor. Camiler kapatılıyor. Müslümanlara domuz beslettiriliyor. 1976 yılına kadar dinsizleştirme politikası devam ediyor.”

GİZLİCE İBADET YAPARLARDI

“Namaz vakti geldiği zaman nenelerimiz ‘Kapının önünde dur polis gelirse bana işaret ver bende seccadeyi gizleyeceğim’ derdi. Okula gittiğimiz zaman, Komünist Parti’nin güzel olduğu, dinin kandırıcı olduğu, uzak durulması gerektiği anlatılırdı. Biz böyle bir ortamda büyüdük.”

ZORLA KÜRTAJ ETTİRDİLER

“Çin 1984 yılında aile planlaması adı altında bir politika yürürlüğe koymuştu. Çocuk sayısında sınırlama getirildi. Barın adlı bir kasabada 1998 yılında kürtaj edilen insan sayısı 9 bin. Bu rakamı çarptığınızda korkunç bir rakam ortaya çıkıyor. Barın olayından sonra Çin’in politikaları sertleşmeye başladı.”

DİNDEN UZAKLAŞTIRMA

“Son yıllarda Çin, en çok dil ve din üzerine oynuyor. Gençlere Çince okutma programı başlatarak dil üzerine oynuyor. Çocukların küçük yaştan itibaren ezan sesi duymasını engelliyor. Annelerinin, babalarının namaz kıldığını görmesin, İslam’dan ve kendi kültüründen uzaklaşsın diye devşirme politikasını gerçekleştirmeye çalışıyor. Uygursuz, Doğu Türkistan oluşturmak istiyor.”

DIŞARIYA YANSIMIYOR

“Çin halkı da durumlardan memnun değil. Çin’in 1 milyar 350 milyon nüfusu var. Bu nüfusun yüzde 10’u zengin, geriye kalanı fakir. Bölgesel uçurum korkunç durumda. Dolayısıyla Çin sosyal patlamaya gebe bir ülke. Şu an Çin’in iç bölgelerinde bu tip çatışmalar var. Ama Çin dışarıya kapalı olduğu için, bunlar dünyaya yansımıyor. Anti demokratik rejimin bir an önce gitmesi gerekir.”

TÜRK HALKI ÖNEM VERİYOR

“HAPİSTE yatan on binlerce aydın var. Biraz milli şuur ve manevi değere sahip kişileri bir bahane bulup hapishaneye attırıyorlar. Türk halkı çok önem veriyor bu konuya. Bu büyük bir olay. Doğu Türkistan meselesi tüm insanların meselesi. Çin, idamların en fazla olduğu, zulmün kol gezdiği bir yer olarak biliniyor. Kamuoyunda ülkelerin Çin’e olan baskısı artarsa burada yaşanan zulmün durma olasılığı var.”

Kaynak : Vahdet Gazetesi 12.07.2015

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1020 Kez Görüntülendi.